Hopp til innhold

Norge på Singstar-toppen

Ingen kjøper flere Singstar-spill enn vi Nordmenn. Og nå satser produsenten på en norsk på norsk-utgave.

Singstar Norsk på Norsk, slik den vil se ut dersom du vil synge "Det går likar no" med DDE.

Singstar, Norsk på Norsk, lanseres onsdag 13. september.

 Under Quartfestivalen i sommer kunngjorde Nordisk Film Interactive – den norske Sony-distributøren – at det kommer en SingStar som har fått navnet SingStar: Norsk på Norsk.

- Etterspurt av publikum

- Dette gjør vi fordi det er noe publikum har etterspurt mer eller mindre siden Singstar kom ut for første gang i Norge. Og selvsagt også fordi det finnes utrolig mange gode norske sanger man kan synge til, forteller Espen Tollefsen, som er Commercial Director for Nordisk Film Interactive i Norge.

Vi i Norge ligger på verdenstoppen når det kommer til det å synge for oss sjøl hjemme i stua. Vi står faktisk for omkring syv prosent av den totale omsetningen av Singstar i hele verden.

- Det har nok noe med nordmenn, og den kulturen vi har i forhold til det å ha det gøy sammen, kanskje spesielt i samband med at man skal ut på byen eller gjøre andre ting. Eller rett og slett å gjøre noe sosialt sammen.

Har tatt av i Norge

- Dersom man skal se på verdenstallene (spillet er kun gitt ut i Europa) står faktisk Norge for syv prosent av totalomsetningen i verden av disse spillene. Så det er ganske klart at Norge har tatt av i forhold til dette, mer enn andre land.

Totalt er det solgt over 350.000 Singstar-spill i Norge, og i forrige uke var 6 av de 11 mest solgte spillene i Norge slike sangspill. Nå lanseres altså Norsk på Norsk-utgaven der 6 norske band har bidratt med 3-4 sanger hver. Og NRKs spillekspert Roar Halten er ganske klar på hva som gjør det til en suksess.

En helt ny gruppa spillere

- Årsaken er at dette spillet gjorde at en helt ny gruppe spillere strømmet til, nemlig jentene. Spillet skiller seg ut i mengden fordi det definitivt er morsomst når man gjør det sammen med andre.

Dette kan Espen Tollefsen også bekrefte

- Ja, vi har merket det veldig i Norge at vi har en økt distribusjon av maskiner de siste par årene. Og vi ser at det er helt nye grupper av mennesker som kjøper dette. Og de kjøper det gjerne ene og alene for å spille Singstar. 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober