Hopp til innhold

På dataspill-bunnen i Norden

Han synes det er morsomt å spille dataspill, men finner få norske. Han satser på svenske «Battlefield».

Video Norge på bunnen i dataspillutvikling

VIDEO: Bastian Kløve Braathen vil ha actionspill, og da finnes det ingen alternativer blant norske spillproduksjoner. Norge er på bunnen i Norden i dataspillutvikling. Se Dagsrevyens reportasje.

Norge er en sinke når det gjelder å utvikle dataspill. Våre naboland er langt flinkere i den raskest voksende underholdningsindustrien i verden.
Norske spillutviklere kjemper mot store multinasjonale selskaper.

Jørgen Kirksæther

Spillforsker Jørgen Kirksæther

– Både Sverige, Finland, Danmark og Island slår oss i denne industrien. Vi har færre utviklere og færre produksjonsselskaper, sier spillforsker Jørgen Kirksæther.

Satser på norsk

Årsaken er nok sammensatt, tror han. Våre naboland satser mye mer internasjonalt. Norske spillutviklere har satset på norsk, og de har satset på spill for barn.

Han viser til at vi her til lands har én stor motor i denne industrien, spillselskapet FunCom. Men det er ikke helnorsk, det er multinasjonalt.

– Kanske er det i ferd med å vokse frem en norsk underskog av spillutviklere, men det tar tid. sier Kirksæther.

Han tror også at det er nødvendig med mer støtte fra det offentlige.

– Jeg ser for meg at ordningen utvides, slik at det ikke lenger bare er mulig å søke om penger til produktutvikling, men at det kan gis ren produksjonsstøtte, sier Kirksæther.

Jørgen Tharaldsen, styremedlem Produsentforeningen

Jørgen Tharaldsen, styremedlem Produsentforeningen

Jørgen Tharaldsen er styremedlem i Produsentforeningen. Han innrømmer at Norge sliter litt i spillmarkedet.

– Men vi er det minste markedet i Norden, og miljøet er ungt, sier han.

Ivrige studenter

Kvaliteten er høy hos fremtidens norske utviklere. Det mener prosjektleder Benedicte Soland i Norwegian Game Awards.

– Det finnes en enorm kreativitet blant studenter i Norge, sier hun til NRK.

Benedicte Soland

Benedicte Soland

Norwegian Game Awards er Norges største spillutviklerkonkurranse for studenter. Den arrangeres av studentorganisasjonen Start NTNU i Trondheim og vinneren kåres i september hvert år.

Start NTNU jobber for å fremme entreprenørskap og innovasjon blant studentene ved NTNU.

Soland peker på at spillbransjen er kapitalkrevende, og at det ikke akkurat er en kø av investorer som er villig til å risikere penger i prosjektene.

– Mange glemmer at dette er verdiskaping, og at det kan bli mange arbeidsplasser i denne industrien i framtiden, sier hun.

– En fin hobby

Bastian Kløve Braathen liker å spille dataspill, alene eller sammen med andre.

– Det er en interesse jeg har. Andre ser en film eller leser en bok. Jeg liker at jeg kan delta selv, gjøre noe aktivt. Det hadde vært bra å spille noen norske spill, men jeg finner ingen, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober