Norge kan få Emmy – Kevin Spacey utestengt

NEW YORK/OSLO (NRK): I natt kan Mammon-skaperne skaffe Norge den første Emmy-prisen for en TV-serie. Men Kevin Spacey får ingen ærespris. Den ble trukket tilbake etter anklager om sexovergrep.

Brødrene og serieskaperne Gjermund og Vegard Stenberg Eriksen er spente på kveldens prisutdeling.

RØD LØPER: Brødrene og serieskaperne Gjermund (f.v.) og Vegard Stenberg Eriksen er spente på kveldens prisutdeling.

I den kanskje aller gjeveste priskategorien – drama, som skal deles ut like etter 02.00 norsk tid, er en norsk serie nominert for første gang.

Mammon II konkurrerer med dramaserier fra Australia, Brasil og Japan.

– Dette er ekstremt moro for norsk dramaindustri, og utrolig mange flinke kollegaer hjemme som kunne ha vært her, sier serieskaper Vegard Stenberg Eriksen på den røde løperen.

Rød løper

PÅ RØD LØPER: Gjermund og Vegard Stenberg Eriksen på den røde Emmy-løperen.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Han og broren Gjermund skal sammen ta imot prisen dersom de vinner. Også en delegasjon fra NRK Drama er til stede på denne historiske kvelden for norsk TV-produksjon.

– Nå skjelver jeg litt i knærne, for å være helt ærlig, sier Gjermund Stenberg Eriksen før det hele braker løs.

– Heldigvis er det den første prisen. Om vi ikke vinner, skal vi uansett klappe som et uvær, sier de to brødrene.

Spacey får ikke pris

Mens de to norske brødrene er aktuelle for pris, møter trolig ikke Kevin Spacey opp på prisutdelingen.

Spacey

UTE: Kevin Spacey var tiltenkt å få æresprisen, men etter anklager om seksuelle overgrep, er den trukket tilbake.

Foto: Robyn Beck / AFP

31. oktober sendte akademiet som deler ut den internasjonale Emmy-prisen ut en tweet der det ble annonsert at æresprisen, The Founders Award, som House of Cards-skuespiller Kevin Spacey var tiltenkt, var trukket tilbake.

Spacey er blitt anklaget av flere menn for seksuelle overgrep, blant annet av skuespilleren Anthony Rapp, som bare var 14 år da overgrepene skal ha funnet sted.

Dermed er det ikke mange internasjonale stjerner som vil være til stede under nattens Emmy-prisutdeling der priser til ikke-amerikanske TV-produksjoner skal deles ut.

Beste skuespiller

Den internasjonale Emmy-prisen deles ut i 11 kategorier, fra beste komedie til beste såpeopera. Prisen deles ut til programmer produsert og sendt utenfor USA.

Nominasjonene fordeler seg i år over 18 land.

I kategorien for beste skuespiller er brasilianske, britiske, sørafrikanske og tyske kvinnelige skuespillere nominert.

I 2015 fikk Anneke von der Lippe en internasjonal Emmy for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle som politietterforsker Helen Sikkeland i NRK-serien «Øyevitne».

Rød løper Emmy

MAMMON-SKAPERE: Gjermund og Vegard Stenberg Eriksens med ektefellene Marianne Lund Eriksen og Inger Marie Veiby på den røde løperen.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Kulturstrøm

  • Nytt album fra Chemical Brothers

    Den britiske elektronika-duoen har noe helt nytt på gang, melder NME. Det dreier seg om «No Geography» – en ny fullengder som forventes utgitt i løpet av våren 2019. Albumet er det niende studioalbumet ut fra duoen som startet opp i 1991 og er kjent for låter som «Block Rockin' Beats» og «Setting Sun», med Noel Gallagher på vokal.

    Chemical Brothers
    Foto: JOSEP LAGO / Afp/Scanpix
  • Krever erstatning etter Northug-bok

    Aylar Lie fikk fjernet et avsnitt i biografen til Petter Northug. Nå krever hun økonomisk oppreisning, skriver VG. Lies advokat sier til avisen at hennes privatliv er krenket, og at de har sendt en juridisk vurdering til forlaget Pilars advokat.