Hopp til innhold

Norge får Vestly-senter

- Lillebror og Knerten, Mormor og de åtte ungene får fast bopæl: Nå kommer Anne-Cath. Vestly-senteret på Norsk folkemuseum i Oslo.

Oslo 1963: Anne Cath. Vestly i rollen som Kanutten hjemme i stua.
Foto: Aaserud, Ivar / Scanpix

I over 50 år har hun forsynt barn og voksne med barnefortellinger i bøker, på radio og på tv.

Og nå skal et Anne-Cath. Vestly-senter legges til Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo.

Jo Vestly, som er forfatterens sønn og initiativtaker til senteret, underskrev en samarbeidsavtale med Folkemuseet i går.

 Åpnes i 2010

Mormor og de åtte ungene
Foto: NRK

Mange av oss husker best Anne-Cath. Vestly fra NRKs radioprogram Barnetimen for de minste. Slik kan du kanskje også få høre henne nå som Norsk Folkemuseum skal lage et eget senteret om barnebokforfatteren. Et senter som planlegges åpnet i 2010.

- Vi synes dette er en veldig hyggelig løsning på hvordan mors og fars livsgjerning skal eksponeres i tiden fremover, sier Jo Vestly.

En nasjonal personlighet

Han har vært initiativtaker bak Anne Cath Vestly-senteret. Et senter som var sterkt ønsket på Bøler i Oslo, men for Jo Vestly falt valget på Norsk Folkemuseum som er landets største kulturhistoriske museum.

- Vi er veldig rørt over entusiasmen og den måten mange mennesker på Bøler trykker mor til sitt bryst. På den annen side måtte vi ta utgangspunkt i at hun er en nasjonal personlighet, og da gjelder det å gjøre dette best mulig tilgjengelig for alle som kommer til oslo. At det er en riksinstitusjon føler vi er naturlig.

Forteller etterkrigshistorien

Anne Cath. Vestly under tiden i Barnetimen for de minste

Anne Cath. Vestly under tiden i Barnetimen for de minste

Foto: Jan Nordby / Scanpix

Direktør for Norsk Folkemuseum, Olav Aaraas, gleder seg over at de nå kan ta planleggingen et skritt videre. Det er først nå arbeidet med bygging, finansiering og innhold starter, men allerede nå har Aaraas klare mål for senteret.

- Hun har fulgt oss gjennom hele etterkrigstiden, så hun forteller jo også om en veldig viktig del av norsk historie. Derfor har vi et dobbelt siktemål, vi kan få henne frem i full bredde, og samtidig si noe mer enn bare det.

Og Jo Vestly har også forhåpninger til senteret om hans mor.

- Jeg håper jo sterkt at de som har et forhold til stoffet vil kjenne seg igjen. At det blir et gjensyn men i en annen form enn man har sett før.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.