Ofredalstunnelen

Halvvegs inne i fjellet oppdaga entreprenøren at dei hadde sikta feil. Dermed fekk Ofredalstunnelen, akkurat som tårnet i Pisa, ei utilsikta helling.

Moped med skiltet til Norsk Attraksjon kjører inn i Ofredalstunnelen
Foto: Trygve Hellestræ / NRK

Sjå: på to hjul opp Ofredalstunnelen

 

Tidspress og uheldige omstende gjorde at holet ikkje vart kontrollmålt før det var for seint. Bakken er slak og fin heilt til den siste kilometeren. Då går turen til vêrs.

Brattare enn Trollstigen

- Hadde vegen vore utandørs hadde ingen våga å køyre han, trur ofredøl Erik Skogli om Norges brattaste innandørs bakke.

Hellinga i Ofredalstunnelen er om lag 16 prosent.

Til samanlikning har Måbødalen, som er kjend for å vere svært bratt, ein gjennomsnittlig helling på åtte prosent. Det same gjeld Trollstigen i Romsdal. 

Linda Eide og Jan Roy Dalheim foran skilt

Linda Eide og Jan Roy Dalheim frå Teknisk etat.

Foto: Kristin Helgeland Hauge / NRK

Testar bremsene

Statens vegvesen tilrår ikkje høgare stigning enn åtte prosent, men ofredølene har eit avslappa forhold til sin bratte tunnel.

- Det er ein fin måte å teste nye bilar på. Oppover får du testa om han dreg godt, nedover får du testa bremsane, seier Kåre Kastet.

Kor bratt?!

I Ofredalstunnelen har ingen tore å skrive stigningsprosenten på skiltet. Fareskiltet fortel deg at det er bratt, men akkurat kor bratt det er, står det ingen stader.

Før no! Norsk Attraksjon tek informasjonsplikta på alvor og gjer skiltet ferdig. Jan Roy Dalheim frå kommunen viser tommelen opp og takker for hjelpa.

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter #MeToo-anklager

  Ett år etter at #MeToo snudde Hollywood på hodet, måtte News Corp i dag møte Geoffrey Rush i retten i Australia. Den australske skuespilleren saksøker mediehuset for ærekrenkelser. – Det har vært de 11 verste månedene i mitt liv, sier skuespilleren Geoffrey Rush.

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+