Nordmenns nedlasting av musikk stuper

Nedlastet musikk går samme vei som CD-en, kassetten og minidiscen. Mens nordmenn bruker mer og mer penger på musikk, er stadig mer av den «i skyen» via tjenester som Spotify og Tidal.

Itunes

TIDEN UTE: Tolv år etter at Apple revolusjonerte musikkmarkedet med Itunes-butikken, virker det som om tiden for nedlastet musikk går mot slutten.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Mens nordmenn lastet ned musikk for rundt 30 millioner kroner i 2014s første halvår, var tilsvarende tall i år drøye 20 millioner, viser nye tall NRK har fått fra bransjeorganisasjonen IFPI.

Det vil si at nordmenns nedlasting av musikk har sunket med over 30 prosent på ett år.

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

NED MED NEDLASTING: IFPI-direktør Marte Thorsby innser at nedlasting er på hell, men mener strømming fortsatt har vekstpotensial.

Foto: Tommy Normann

– Vi har sett trenden lenge. Nedlasting har gått ned over en lang periode, men nå er det en brattere nedgang enn vi har sett tidligere, sier IFPI-direktør Marte Thorsby til NRK.

Spår fortsatt nedgang

Forrige uke lanserte Apple sin egen strømmetjeneste for musikk, etter å ha dominert markedet for nedlastet musikk gjennom sin Itunes-butikk i et drøyt tiår.

De siste tallene fra Norge kan tyde på at det var en klok beslutning av teknologigiganten å satse på andre ting enn nedlasting av MP3-filer.

Mens CD-platen og LP-en var industristandarder gjennom flere tiår, ser tiden for nedlastet musikk allerede ut til å være på hell.

– I sine glansdager hadde nedlastinger rundt 20 prosent av markedet i Norge. Nå er andelen under sju prosent. Vi kommer nok til å se en fortsatt nedgang i årene som kommer, selv om det er vanskelig å si nøyaktig når bunnen nås, sier Thorsby.

Markedet fortsatt ikke mettet

Totalt kjøpte, strømmet og nedlastet nordmenn musikk for 303 millioner kroner første halvår i år, ifølge IFPIs tall.

Det er en oppgang på sju prosent fra samme periode i fjor.

– Det vi ser, er at totalen viser en stor oppgang så langt i år. Det betyr at den økte bruken av strømmetjenester kompenserer for nedgangen i nedlastinger og vel så det. Det mest interessante for oss er at det norske strømmemarkedet ennå ikke er mettet, sier IFPI-direktør Thorsby.

Nordmenns bruk av strømmetjenester som Spotify og Tidal stiger nemlig fortsatt jevnt. I første halvår 2014 brukte vi strømmetjenester for 220 millioner kroner, mens tallet for tilsvarende periode i år er nærmere 250 millioner.

De siste fem årene har også den totale summen nordmenn bruker på musikk økt med rundt 50 prosent, fra drøye 200 millioner i første halvår 2010.

Også LP-salget øker kraftig. Selv om musikk på vinyl fortsatt er et nisjefenomen, har omsetningen økt med rundt 50 prosent mellom 2014 og 2015s første halvår.

Som NRK tidligere har fortalt, har norske artister tidligere kommet dårlig ut i strømmestatistikkene. De ferske IFPI-tallene gir imidlertid grunn til håp på det området.

Første halvår var norskandelen blant strømmede artister oppe i 22 prosent, mot 18 prosent for 2014 sett under ett.

Kulturstrøm

 • Stewart eldste mannlege listetopp

  Den snart 75 år gamle artisten Sir Rod Stewart toppar dei britiske hitlistene med «You're in my Heart», og er dermed eldste mannlege listetopp nokon gong. Men det er eit stykke igjen til å bli den eldste artisten med listetopp. Den rekorden sette Dame Vera Lynn då ho var 97 år gammal.

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven