Hopp til innhold

Nordmenn velger biff foran baby

På Google, vel å merke. Se oversikten over hva vi søkte mest etter på nettet i 2013.

Biff og baby

Folk er mer heldigvis mer usikre på hvordan man steker biff framfor hvordan man blir gravid, viser Googles oversikt over mest populære nettsøk i 2013.

Google sitt årlige sammendrag av nordmenns søkevaner ble offentliggjort i dag. Og i år var det nesten, men bare nesten, for hele Norges Tone Damli Aaberge.

Sangerinnen må nemlig se seg slått av popidolet Justin Bieber på listen over personer som er mest søkt på i 2013 (se alle statistikkene til høyre).

Petter Northug var den eneste andre nordmannen som fikk plass på topp 10-lista, mens den ellers var tungt preget av unge, kvinnelige artister.

På lista over hvilke politikere som ble mest søkt på, vant Siv Jensen foran sin regjeringspartner Erna Solberg. Blant idrettsutøverne trakk altså Northug det lengste strået, men Magnus Carlsen og Lionel Messi tok de andre pallplasseringene.

Justin Bieber og Tone Damli, søketall-graf fra Google

Justin Bieber og Tone Damli, søketall-graf fra Google.

Hvorfor hikker man?

Singapore F1 Concerts Justin Bieber Justin Bieber

Justin Bieber var den mest googlede personen i Norge i 2013.

Foto: Joseph Nair / Ap

I år offentliggjør Google også statistikk for hva nordmenn egentlig lurer på. I kategorien «hvorfor», er det mange som lurer på hvorfor de skal stemme på ulike politiske partier. Men alle disse må se seg slått av en spastisk kontraksjon i diafragma.

«Hvorfor hikker man» var nemlig det mest søkte spørsmålet i 2013.

Internett er selve hovedverktøyet for å få hjelp til å gjøre ting man ikke kan fra før. Og det aller flest trengte hjelp til i 2013, var å skrive CV og jobbsøknad.

Samtidig var det flere som var usikre på hvordan man steker en biff framfor hvordan man blir gravid.

Det var også flere nordmenn som heller ville ha en oppskrift på å koke egg framfor å slette Facebook-kontoen sin.

Mannen som ikke kunne slutte å hikke

Her er et tips til alle dem som er opptatt av hikking. Å stå på hodet skal visstnok hjelpe mot hikkingen. Her et bilde fra BBC-dokumentaren 'Mannen som ikke kunne slutte å hikke'.

Foto: NRK

Eksistensielle nordmenn

Tre av de mest interessant søkene viser at nordmenn ofte kan bli litt eksistensielle foran skjermen. I 2013 spurte vi Google både «hvem er jeg», «hvem er du» og «hvor er jeg».

I søkekategorien «hva» var det aller flest søm søkte svar på det høyst jordnære spørsmålet «hva er klokka». Mange lurer også på hva kultur, etikk og demokrati er for noe.

– Man kan se kuriøst på det, men vi ser jo også at internett er den viktigste informasjonskanalen for svært mange. Når man skal ta viktige beslutninger, enten det er snakk om hvilket parti man skal stemme på eller hva slags bil man skal kjøpe, søker man på nett først. Derfor er det viktig for norske partier og bedrifter å være tydelige og synlige på nett, sier Jan Grønbech, Country Director for Google Norge.

Google har i år droppet «åpen klasse»-kategorien, der søkemotoren opplyser om hvilket enkeltord som er mest søkt på. Grunnen er at mange bruker søkefeltet til å finne sine favorittsider. Når søkeordet «Google» er blant de mest søkte ordene i 2013, mente selskapet at listen for «åpen klasse» var unødvendig.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)