NRK Meny
Normal

Nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn usynlige i norske TV-serier

At Norge er et multikulturelt samfunn speiles ikke i norske TV-dramaer. Ingen hovedkarakterer fra de siste fem årene er spilt av nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn.

Iselin Shumba

Skuespiller fra Kristiansand, Iselin Shumba, som er født i Zimbabwe, synes det er «ekstremt synd» at nordmenn med ikke-vestlig bakgrunn ikke får noen hovedroller i TV-dramaer.

Foto: NRK

Det viser en undersøkelse av minoritets- og kjønnsbalansen i norskproduserte TV-dramaer som er vist på NRK, TV 2 og TV3 de siste fem årene.

Av til sammen 34 hovedroller som er undersøkt i 18 ulike TV-dramaer, er dette funnene:

 • Ingen hovedkarakterer spilles av nordmenn med en ikke-vestlig kulturell eller etnisk bakgrunn.
 • Tre av fire hovedkarakterer i norske TV-drama spilles av etniske nordmenn (25 av 34 roller).

Heller ikke når det gjelder biroller er nordmenn med ikke-vestlig kulturell og etnisk bakgrunn særlig godt representert. Ifølge undersøkelsen har de kapret kun fem av 164 biroller. Tre av disse fem spiller i Hotel Cæsar.

– Let litt ekstra

Maria Bock

Styrerepresentant Maria Bock i Skuespillerforbundet mener TV-bransjen har et stort ansvar.

Foto: NRK

Undersøkelsen er gjennomført av Ingvild Bjerkeland, stipendiat og høgskolelektor ved Høgskolen i Lillehammer på vegne av Norsk Skuespillerforbund. Styrerepresentant Maria Bock mener skjevheten er alvorlig fordi seriene ikke speiler samfunnet. Hun mener at TV-bransjen har et stort ansvar her.

– Vi har et ansvar for å se litt opp, gjøre en ekstra innsats for å finne de folkene, sier hun.

Skuespiller Iselin Shumba fra Kristiansand, som blant annet er kjent fra flere NRK Super-serier (barneserier er ikke medregnet i undersøkelsen), blir ikke sjokkert over funnene.

– Det er først og fremst ekstremt synd, men jeg er ikke overrasket, sier hun.

Shumba sier man med dette går glipp av å beskrive mangfoldet, samtidig som enorme ressurser ikke blir brukt.

– Fiksjon og kunst bør ligge mange år foran virkeligheten. Når de ligger bak er det bekymringsverdig, sier hun.

Hun tror på ingen måte at det jobbes aktivt for at noen skal holdes utenfor, men at dramaturger og regissører må være bevisste denne problemstillingen og lete litt ekstra.

Ulrik Imtiaz Rolfsen sier dette om norske skuespillere med flerkulturell bakgrunn: "De er mange nok, og de er gode"

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen om norske skuespillere med flerkulturell bakgrunn: "De er mange nok, og de er gode"

– Kommersielt interessant å speile bredden

Skaper av NRK-serien «Mammon», Gjermund Stenberg Eriksen, tror et hovedproblem er at det lages for få TV-dramaer.

– Om man lager flere blir både regissører, serieskapere, castere og TV-kanaler mer trygge på hvem de henter inn.

– Hvorfor var det ingen slike hovedkarakterer i «Mammon»?

- Vi hadde en gjennomgående karakter i sesong 2 av «Mammon» (Nader Khademi, som spilte karakteren «Datafjes»). Poenget var ikke hans etniske bakgrunn, men å gi serien litt farge. Han var glimrende og kommer til å få flere roller, sier Stenberg Eriksen.

Serieskaperen sier at TV-drama er den bredeste kulturformen vi har når det gjelder hvor mange de når, og at det derfor er viktig å speile mangfoldet.

– Jeg tror også det er kommersielt interessant. Det blir kjedelig og du kjenner deg ikke igjen om du ikke får servert en fargenyanse som stemmer med den virkeligheten vi lever i.

Datamaterialet i undersøkelsen består av 18 norskproduserte TV-drama for et voksent publikum i perioden 2012–2016. Dette inkluderer TV-serier i sjangerne drama, dramasåpe, dramakomedie, krim og thriller. Rene komedier og TV-produksjoner rettet mot barn er utelatt i denne sammenheng.

Kulturstrøm

 • Vakkert med Susanna

  Lyst til å høre noe fint? Sjekk denne videoen med Susanna Wallumrød og hennes band, live i NRK Radio. Musikken er fra hennes nye plate «Go Dig My Grave». Plata fikk strålende anmeldelser da den kom i vinter.

 • Bekreftet som ny Bond-regissør

  – Vi er glade for å kunngjøre at den eksepsjonelt talentfulle Danny Boyle vil lede Daniel Craig i sin femte film som James Bond, sier Michael G Wilson og Barbara Broccoli fra EON Productions i en uttalelse til The Guardian. Boyle har tidligere vunnet en Oscar for filmen «Slumdog Millionaire».

  Video Filmbonanza; - Dette er ikke en horrorfilm
  Foto: Nyhetsspiller
 • Vil følge med bokbransjens kanaler

  Kulturminister Trine Skei Grande mener det er viktig å følge mer med på utviklingen av bokbransjens salgskanaler fremover. Hun er kritisk til at forlaget Cappelen Damm har en overvekt av egne boktitler i tre av sine salgskanaler, deriblant Storytel med 80 prosent av boktitler fra samme forlag, skriver Klassekampen. I en e-post til avisen skriver hun at bokbransjen ikke bare skal ha rettigheter, men også plikter.

  Trine Skei Grande
  Foto: Anne Liv Ekroll / NRK