NRK Meny
Normal

–Kan lære av gavmilde amerikanere

I USA holder privatpersoner liv i kulturen. Norske kunstnere i New York mener nordmenn kan lære av gavmilde amerikanere.

Michael Bloomberg

New Yorks borgermester Michael Bloomberg bidrar gjerne til amerikansk kultur.

Foto: MARIO TAMA / AFP

– Man skulle kanskje ønske at man kunne finne et sånt engasjement i Norge, som du har i USA, som er helt unikt her, forteller kunstner Frank Brunner.

Han har i 11 år bodd og arbeidet i New York, og hatt separatutstillinger i USA, Frankrike og Norge.

– Michael Bloomberg, ordfører i New York, donerte i fjor rundt 240 millioner av egen lomme. Det er mer enn det nasjonale rådet gir all kultur i USA, forteller Brunner.

I USA gir det høy sosial status å donere bidrag til kultur, og denne kulturen mangler vi helt i Norge, mener Brunner.

Private donasjoner

I Norge har Frp ytret et mål om å redusere kulturstøtten, og heller gi privatpersoner ansvaret med å holde liv i den norske kulturen. Men Brunner tror at norsk kultur vil tape på å ha et system der private donasjoner er nødvendig for å få det til å gå rundt.

– Hadde det ikke vært for statsstøtten jeg fikk i begynnelsen, ville jeg hatt det utrolig vanskelig for å overleve i New York, slår Brunner fast.

– Det er et mye større jag her, en enorm konkurranse. Det er selvfølgelig konkurranse i Norge også, men det er nok et mer samhold der altså på sett og vis i Norge. Her er det knalltøft altså fordi man må klare seg selv.

Imot å redusere kulturstøtten

Skuespiller og produsent Anna Gutto, som har bodd i New York i snart ni år, bruker mye av sin tid til å samle inn penger til sine prosjekt. Selv i New York, en forholdvis rik by med mange subkulturer, er det alt annet enn enkelt å finne pengestøtte.

– Når det gjelder kulturlivet, er det veldig sårbart i forhold til økonomiske konjunkturer, forteller Gutto.

Også hun er imot Frps reduksjonsplaner, men mener i likhet med Brunner at nordmenn kan bli flinkere til å gi.

– Jeg tror man vil se flere privatpersoner bidra til kunst og kultur i Norge. Det er fortsatt et nokså nytt fenomen, at folk ønsker å bidra til samfunnet.

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.