–Kan lære av gavmilde amerikanere

I USA holder privatpersoner liv i kulturen. Norske kunstnere i New York mener nordmenn kan lære av gavmilde amerikanere.

Michael Bloomberg

New Yorks borgermester Michael Bloomberg bidrar gjerne til amerikansk kultur.

Foto: MARIO TAMA / AFP

– Man skulle kanskje ønske at man kunne finne et sånt engasjement i Norge, som du har i USA, som er helt unikt her, forteller kunstner Frank Brunner.

Han har i 11 år bodd og arbeidet i New York, og hatt separatutstillinger i USA, Frankrike og Norge.

– Michael Bloomberg, ordfører i New York, donerte i fjor rundt 240 millioner av egen lomme. Det er mer enn det nasjonale rådet gir all kultur i USA, forteller Brunner.

I USA gir det høy sosial status å donere bidrag til kultur, og denne kulturen mangler vi helt i Norge, mener Brunner.

Private donasjoner

I Norge har Frp ytret et mål om å redusere kulturstøtten, og heller gi privatpersoner ansvaret med å holde liv i den norske kulturen. Men Brunner tror at norsk kultur vil tape på å ha et system der private donasjoner er nødvendig for å få det til å gå rundt.

– Hadde det ikke vært for statsstøtten jeg fikk i begynnelsen, ville jeg hatt det utrolig vanskelig for å overleve i New York, slår Brunner fast.

– Det er et mye større jag her, en enorm konkurranse. Det er selvfølgelig konkurranse i Norge også, men det er nok et mer samhold der altså på sett og vis i Norge. Her er det knalltøft altså fordi man må klare seg selv.

Imot å redusere kulturstøtten

Skuespiller og produsent Anna Gutto, som har bodd i New York i snart ni år, bruker mye av sin tid til å samle inn penger til sine prosjekt. Selv i New York, en forholdvis rik by med mange subkulturer, er det alt annet enn enkelt å finne pengestøtte.

– Når det gjelder kulturlivet, er det veldig sårbart i forhold til økonomiske konjunkturer, forteller Gutto.

Også hun er imot Frps reduksjonsplaner, men mener i likhet med Brunner at nordmenn kan bli flinkere til å gi.

– Jeg tror man vil se flere privatpersoner bidra til kunst og kultur i Norge. Det er fortsatt et nokså nytt fenomen, at folk ønsker å bidra til samfunnet.

Kulturstrøm

 • Alicia Keys blir årets Grammys-vert

  Den amerikanske soulartisten skal lose publikum og artister gjennom den 61. utdelingen av den prestisjefylte amerikanske Grammy-prisen. Hos musikkmagasinet NME kan man se video der Keys får telefonen om at hun er valgt til å lede seremonien i Los Angeles 10. februar. Keys har selv 15 Grammy-priser på peishylla hjemme.

  Laster Twitter-innhold
 • Drapet som endret verden

  Mordet på Rosa Luxemburg la veien åpen for både Hitler og Stalin, hevder Mímir Kristjánsson og Ellen Engelstad. De har sammen skrevet en ny biografi om den polsk-tyske revolusjonære politikeren. Det er i dag 100 år siden Luxemburg ble drept av høyreorienterte paramilitære. Hør forfatterne snakke om Rosa Luxemburgs historiske og aktuelle betydning i Studio 2.

  Forfatterne Mímir Kristjánsson (t.v.) og Ellen Engelstad
 • Tar Totos Africa til Afrika

  Totos 80-talls hit Africa gjaller nå utover den namibiske ørkenen, forteller BBC. Kunstneren Max Siedentopf har satt opp 6 høyttalere på pidestaller knyttet til en Mp3-spiller med kun denne ene sangen på, som går i loop. Spilleren er solcelledrevet, så den kan holde på til evig tid. Den namibiske kunstneren ville hylle den amerikanske monsterhit'en ved å bringe Africa til Afrika.

  Kunstverket Toto forever av Max Siedentopf i den namibiske ørkenen
  Foto: Max Siedentopf