Hopp til innhold

Vi låner mest krim på bibliotekene

Selv med mange nedlagte bibliotek de siste årene, låner vi mer bøker. Krim topper utlånet.

Død kvinne

Krimsjangeren er den typen bøker som det lånes mest ut av, rundt på landets biblioteker.

Foto: Artem Furman/Colourbox

Selv om biblioteker legges ned, har besøkstallet på norske folkebibliotek gått opp de siste ti årene. Det viser tall fra Bibliofil. Krimlitteratur er det vi låner mest på biblioteket.

Den lesende, voksne befolkningen, ser ut til å foretrekke krimlitteratur. I alle fall hvis vi skal tro utlånsstatistikkene fra et utvalg av noen av landets største folkebibliotek.

På nesten samtlige utlånslister fra bibliotek over hele landet, er det hovedsaklig kriminal-litteraturen som er mest utlånt. Det er bare den internasjonale bestselgeren Victoria Hislop og vår norske prisvinnende forfatter Per Petterson, som ikke er kriminalforfattere, og som befinner seg blant de ti mest utlånte.

– Krim har blitt en stadig større andel av det som lånes ut av skjønnlitteratur for voksne. Ikke bare om sommeren og til påske, men hele året. Det forteller Einar Rædegård ved Trondheim folkebibliotek.

Nesbø-feber

Jo Nesbø, Politi

Jo Nesbø, Politi.

Foto: Aschehoug

På Kristiansand folkebibliotek, forteller biblioteksjef Anne Kristine Undlien at krim er veldig populært blant leserne og at slik har de vært lenge. Årets Glassnøkkelen-, og Riverton-prisvinner, Jørn Lier Horst, har hele tre bøker på bibliotekets topp 20-liste for voksne.

– Nesbø har ikke kommet med på denne lista ennå. Hans nyeste bok kom jo ut helt nylig, og for tiden står det 100 på venteliste for å lese «Politi», sier Anne Kristine Undlien.

På Bergen Offentlige Bibliotek, som er Norges nest største folkebibliotek, forteller biblioteksjef Leikny Haga Indergaard at det er de samme bøkene og forfatterne som er mest utlånt og som har flest reserveringer både om sommeren og resten av året. I tillegg ønsker mange å låne nye bestselger-romaner.

– Vi tilbyr de nyeste norske romanene også som e-bok, men foreløpig er det mer konkurranse om å få lånt papirutgavene, sier Leikny Haga Indergaard.

Også på landets største folkebibliotek, Deichmanske bibliotek i Oslo, er krimbøkene både mest utlånt, og mest reservert.

Sankta Psyko

Sankta Psyko, av Johan Theorin.

Foto: Gyldendal forlag

Johan Theorins Sankta Psyko, Gunnar Staalesens Der hvor roser aldri dør, Asbjørn Jaklins Svart frost, og Frode Granhus` Stormen, er alle mest utlånt på Tromsø bibliotek, i tillegg til Unni Lindell og Jo Nesbø. Av de bøkene som ikke er krim, finner vi Per Pettersons Jeg nekter og Victoria Hislops Tråden.

Også på Kongsvinger bibliotek er krim mest utlånt. I tillegg til Victoria Hislop, Per Pettersen, og Dan Brown.

Norsk krim fengsler

I Tromsø er det de nordiske krimforfatterne som står for det enorme utlånet av krimbøker.

– Av de 15 mest utlånte titlene, er 12 krim. Alle er av nordiske forfattere, og de aller fleste norske. Dette har vært trenden de siste årene, og utlånet på biblioteket følger nok "bestselger-trenden. Utlånet av en tittel er også avhengig av hvor mange eksemplarer vi har av en tittel. Mange eksemplarer gir flere utlån. Økt etterspørsel bidrar til at biblioteket kjøper flere eksemplarer, men det er alltid en faglig (og økonomisk) avgjøring og balansegang som avgjør hvor mange eksemplarer som kjøpes av hver tittel.

Det sier Synnøve Baustad, som er bibliotekfaglig leder for Tromsø bibliotek og by-arkiv.

Unni Lindell, Djevelkysset

Unni Lindells, Djevelkysset.

Foto: Aschehoug

Svart frost, Djevelkysset, Sankta Psyko, Der hvor roser aldri dør, Stormen, Gjenferd og Drømmeløs er blant de mest utlånte bøkene for voksne. Victoria Hislops Tråden, Per Pettersons Jeg nekter, og Ingvar Ambjørnsens Natten drømmer om dagen, er de tre eneste bøkene som ikke er krim, blant bibliotekets 15 mest utlånte bøkene det siste halvåret.

En norsk krimforfatter topper utlånslisten, forteller biblioteksjef Tove Fjerdingstad ved Telemarksbiblioteket.

– Jørn Lier Horst er mest utlånt av voksen skjønnlitteratur siste halvår med Jakthundene. Blant de ti mest utlånte skjønnlitterære bøkene siste halvår er fire kriminalromaner. Krim har vært mye utlånt lenge, vi kan ikke si at det er noe oppsving akkurat nå. Jo Nesbøs Politi, er – kanskje ikke overraskende – den boken flest ønsker å låne, sier Tove Fjerdingstad.

Bestselgerne dominerer

Jørn Lier Horst, Jakthundene

Jørn Lier Horst, Jakthundene.

Foto: Gyldendal

På Stavanger bibliotek og kulturhus, Sølvberget, dominerer krimmen. Av de ti mest utlånte bøkene det siste året, er seks av dem ny krim, forteller kulturhussjef Marit Egaas.

– Interessen for krim har vært stor i mange år, men siden forlagene utgir mer og mer krim, betyr det også at etterspørselen øker, sier Marit Egaas.

Det er de samme bøkene som ligger på bestselgerlistene fra bokhandlene, som også er populære å låne på biblioteket.

Litt lengre ned på lista, finnes forfattere som Gaute Heivoll, Ida Løkås og Kristin Marja Baldursdottir.

– Dette er nok et resultat av aktiv formidling fra vår side, mener Egaas.

På Sarpsborg bibliotek, forteller Vegard Krog Petersen at også her lånes det ut mest krim. Men også her forsøker biblioteket å få folk til å låne andre bøker.

– I likhet med salgstallene i bokbransjen er det ingen tvil om at kriminalforfatterne dominerer utlånet på de norske bibliotekene også. Krim-bøkene "låner seg selv ut". Derfor har vi på bibliotekene sterk fokus på formidling av annen skjønnlitteratur. Kommer man nedenfor Topp-25 så er det en mengde "vanlige" romaner som er på listene, sier Vegard Krog Petersen.

– Det har vært stor interesse for krim over lengre tid. Men romaner, hobbybøker og litteratur som brukes i etter – og videreutdanning er generelt også de store utlånsgruppene, forteller Kirsten Skjevik på Narvik Bibliotek.

I ferd med å snu

Også på Bærum bibliotek er tendensen den samme. De voksne foretrekker å låne krim. Men dette er litt i ferd med å snu, forteller Randi Hausken som er fagansvarlig for IT/Katalog/Innkjøp ved Bærum folkebibliotek.

Der hvor roser aldri dør

Der hvor roser aldri dør, av Gunnar Staalesen

– Interessen for krim har vært stor i mange år. I Bærum bibliotek steg utlånet av krim ganske mye fram til 2010 og har gått litt tilbake de siste årene, sier Randi Hausken.

På Hammerfest bibliotek er det derimot ikke krimlitteratur som er mest populært. Victoria Hislops Tråden, Ingvard Wilhelmsens to bøker Kongen anbefaler og Det er ikke mer synd på deg enn andre, blant de mest lånte bøkene. Humorboken Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet, og erotiske Fifty shades, er også ettertraktet på biblioteket.

– Vi kan ikke si vi merker noen spesiell økt interesse for krim. Interessen for krim- og spenningsbøker er alltid høy, og akkurat nå er det naturligvis Politi av Jo Nesbø, og Inferno av Dan Brown som er mest etterspurt, sier Sigrid Viken, avdelingsleder på Hammerfest bibliotek.

– Innimellom krim og spenningsbøker, er det bøker om kvinneskjebner fra forskjellige tider og steder som er populært å lese for våre lånere for tiden, bøker som Reisen hjem av Lori Lansens, Tråden av Victoria Hislop og Det som ventet meg av Parinoush Saniee. Men like populære er bøkene Fallvann av Mikael Niemi, Hundreåringen som klatret ut vinduet og forsvant» av Jonas Jonasson, og En sjøens helt av Jon Michelet, tilføyer Viken.

På Kongsvinger folkebibliotek, fortoner også bildet seg litt annerledes.

Petterson: Jeg nekter

Per Petterson er et unntak på utlånstoppen for norske bibliotek.

– På utlånstoppen for voksne ligger Tråden av Hislop, Jeg nekter av Per Petterson, og Dona Maria av Samartin. Dette er drama, noen med historiske innslag.

– Vi opplever stor etterspørsel etter krim. Jeg mener populariteten har vedvart over tid, og vi merker ingen økt interesse for krim. Den har holdt seg gjennom mange år. Vi har følgende krimtitler på utlånstoppen: Jakthundene av Lier Horst, Djevelkysset av Lindell, og Skyggerom av Jan-Erik Fjell. Vil til slutt nevne at vi har rekordlang venteliste på den siste boka om Harry Hole av Jo Nesbø, forteller biblioteksjef Stine Raaden.

Låner tross nedleggelser

Fra 1995 til 2010 er 356 biblioteker lagt ned i Norge, ifølge Norsk Bibliotekforening. Til tross for nedleggelsene, ser det ikke ut til at vi låner færre bøker i dag. Blant de yngste leserne, er dessuten bibliotekene blitt mer populære med årene.

Ifølge tall fra Norsk kulturbaromener 2012, som ble publisert 21. mai i år, viser det seg at det er de unge - aldersgruppen 9-15 år- som bruker biblioteket mest. Det siste året har 70 prosent i denne aldersgruppen besøkt et bibliotek. Til sammenligning ligger tallet for den voksne delen av befolkningen ligger på rundt 50 prosent.

Utlånsaktiviteten fra bibsys, fra alle BIBLIOFIL-bibliotek, viser at den generelle utlånsaktiviteten i norske bibliotek har gått opp siden 2003. Fra ca 11 millioner utlån i 2003, til 12 millioner utlån i 2012. Tallet var omtrent det samme i 2011 og 2012, og har altså holdt seg noenlunde stabilt.

I 2012 lånte hver av oss i snitt 3,4 bøker. Dette er like mye som vi lånte året før.
Fra 2010 er det en liten nedgang i utlånet. Da vi lånte 3,5 bøker hver. Og i 2009 lånte vi 3,6 bøker hver fra norske folkebibliotek.

Utlånstallet har holdt seg noenlunde stabilt de siste årene. Utlånstallet har steget litt de siste 10 årene, viser statistikken for biblioteker som har brukt Bibliofil som utlånsmodul de siste ti årene.

  • Totalt antall utlån i 2003: 7,8 mill
  • Totalt antall utlån i 2007: 11,3 mill
  • Totalt antall utlån i 2008: 11,8 mill
  • Totalt antall utlån i 2009: 12,3 mill
  • Totalt antall utlån i 2010: 12.3 mill
  • Totalt antall utlån i 2011: 12,3 mill
  • Totalt antall utlån i 2012: 12,1 mill

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober