Delt i synet på NRK-lisens

44 prosent vil fjerne NRK-lisensen, viser en meningsmåling Norstat har gjennomført for NRK.

Forberedelser for NRK2
Foto: NRK

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Folk i Norge er delt i synet på om hvorvidt NRK fortsatt bør være lisensfinansiert. Meningsmålingen viser at hele 44 prosent vil avvikle dagens lisensordning.

52 prosent mener man bør betale lisens, mens fire prosent er usikre.

– Taler til NRKs fordel

Professor i medievitenskap, Espen Ytreberg, mener at tallene burde uroe NRK.

– Jeg synes de er overraskende høye. Jeg synes det burde bekymre NRK, og tipper det gjør det allerede. Enhver ordning av denne typen er jo avhengig av en klar støtte, og 44 prosent imot er ikke klar støtte.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas skulle ønske oppslutningen var større, men mener samtidig at meningsmålingen bekrefter at den folkelige støtten til NRK er stor.

– Jeg ser egentlig positivt på disse tallene. De viser at et flertall av det norske folk ønsker at NRK fortsatt skal være lisensfinansiert. Lisensen er en særavgift, og når du får valget, at det fortsatt er en god majoritet som vil ha lisensfinansiering, det synes jeg er positivt.

– Setter pris på NRK

Heller ikke kulturminister Trond Giske ser på utfallet av meningsmålingen som et problem. Han tror folk setter pris på NRK, og at folk er redde for at forslaget om å reklamefinansiere NRK vil gjøre at programmer for blant andre eldre og barn forsvinner.

– Det viktigste er jo at et flertall fortsatt vil ha lisensfinansiering, sier Giske, som legger til at han som arbeiderpartimann er glad for at folk velger velferdstjenester og gode tilbud framfor skattekutt.

– Irritasjon

Et parti som har gått inn for å fjerne lisensfinansieringen av NRK, er Høyre, som heller ønsker å finansiere NRK over statsbudsjettet.

Olemic Thommessen (H) mener lisensordningen er på overtid, og at undersøkelsen bekrefter at deres forslag er en bedre løsning.

– Folk irriterer seg over å få betalingsslippen i posten. Jeg er redd for at den irritasjonen avsporer oppmerksomheten fra det som er viktig, nemlig det å sørge for at vi har i Norge har en sterk allmennkringkaster som kan bidra til kvalitet og mangfold i mediebildet.

Venstre vil også fjerne lisensen, men ønsker først å utrede konsevensene og alternative offentlige finansieringsordinger. Også Fremskrittspartiet vil avvikle lisensen, og la NRK klare seg på reklameinntekter.

Resten av partiene på Stortinget ønsker å beholde dagens ordning.

Kulturstrøm

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP
 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.

 • Nepal krever tilbake kunst

  Nepal krever å få kunstskatter tilbake fra Vesten. – Vi har tomme templer, altere og pidestaler, skriver nepalske aktivister. Nå ber de museer om å levere tilbake stjålne kulturskatter. Få har meldt seg.