NRK Meny
Normal

Delt i synet på NRK-lisens

44 prosent vil fjerne NRK-lisensen, viser en meningsmåling Norstat har gjennomført for NRK.

Forberedelser for NRK2
Foto: NRK

Folk i Norge er delt i synet på om hvorvidt NRK fortsatt bør være lisensfinansiert. Meningsmålingen viser at hele 44 prosent vil avvikle dagens lisensordning.

52 prosent mener man bør betale lisens, mens fire prosent er usikre.

– Taler til NRKs fordel

Professor i medievitenskap, Espen Ytreberg, mener at tallene burde uroe NRK.

– Jeg synes de er overraskende høye. Jeg synes det burde bekymre NRK, og tipper det gjør det allerede. Enhver ordning av denne typen er jo avhengig av en klar støtte, og 44 prosent imot er ikke klar støtte.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas skulle ønske oppslutningen var større, men mener samtidig at meningsmålingen bekrefter at den folkelige støtten til NRK er stor.

– Jeg ser egentlig positivt på disse tallene. De viser at et flertall av det norske folk ønsker at NRK fortsatt skal være lisensfinansiert. Lisensen er en særavgift, og når du får valget, at det fortsatt er en god majoritet som vil ha lisensfinansiering, det synes jeg er positivt.

– Setter pris på NRK

Heller ikke kulturminister Trond Giske ser på utfallet av meningsmålingen som et problem. Han tror folk setter pris på NRK, og at folk er redde for at forslaget om å reklamefinansiere NRK vil gjøre at programmer for blant andre eldre og barn forsvinner.

– Det viktigste er jo at et flertall fortsatt vil ha lisensfinansiering, sier Giske, som legger til at han som arbeiderpartimann er glad for at folk velger velferdstjenester og gode tilbud framfor skattekutt.

– Irritasjon

Et parti som har gått inn for å fjerne lisensfinansieringen av NRK, er Høyre, som heller ønsker å finansiere NRK over statsbudsjettet.

Olemic Thommessen (H) mener lisensordningen er på overtid, og at undersøkelsen bekrefter at deres forslag er en bedre løsning.

– Folk irriterer seg over å få betalingsslippen i posten. Jeg er redd for at den irritasjonen avsporer oppmerksomheten fra det som er viktig, nemlig det å sørge for at vi har i Norge har en sterk allmennkringkaster som kan bidra til kvalitet og mangfold i mediebildet.

Venstre vil også fjerne lisensen, men ønsker først å utrede konsevensene og alternative offentlige finansieringsordinger. Også Fremskrittspartiet vil avvikle lisensen, og la NRK klare seg på reklameinntekter.

Resten av partiene på Stortinget ønsker å beholde dagens ordning.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).