Hopp til innhold

Norske Hallvar på pallen i student-Oscar

Den norske filmskaperen Hallvar Witzø er en av tre vinnere av årets student-Oscar med kortfilmen «Tuba Atlantic».

Hallvar Witzø

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er helt målløs. Dette er så stort, det er det største som kunne ha skjedd, sier filmskaper Hallvar Witzø.

Foto: Karl Erik Brondbo

– Dette skulle være en rolig kveld. Nå sitter vi hos filmfotografen, og har funnet frem det dyreste vi har! sier en jublende glad Witzø til NRK.

Filmen hans har vært nominert til studentversjonen av Oscar-prisen, Student Academy Awards, i én måned.

Mandag kveld ringte Oscar-arrangør Rick Miller fra USA: Filmen har enten vunnet gull, sølv eller bronse i kategorien «Beste internasjonale studentfilm».

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er helt målløs. Dette er så stort, det er det største som kunne ha skjedd, sier 26-åringen fra Leksvik i Nord-Trøndelag.

– For oss er ikke det så viktig om det blir gull, sølv eller bronse. Nå er vi en av de tre vinnerne, og noe mer enn det forventer jeg ikke.

Mannskor til L.A.

Witzø vil ha med seg en stor delegasjon til seremonien i Samuel Goldwyn Theater i Los Angeles 11. juni.

– Pappa og onkel Helge er med i Stranda mannskor i Leksvika, som synger og har laget musikken i filmen. De er 20 godt voksne menn, som alle er gira på å dra over til Hollywood. Der er mulig det blir en slags Berlevåg-opplevelse, humrer regissøren.

I tillegg vil han ta med hele familien og filmteamet: Fra klipperen og produksjonsdesigneren til en 13 år gammel skuespiller.

(Saken fortsetter under bildet)

Scene fra filmen "Tuba Atlantic"

Fra en scene i Witzøs film «Tuba Atlantic».

Eksamensfilm

Witzø er utdannet på regilinjen ved Den Norske Filmskolen i Lillehammer. «Tuba Atlantic» er spilt inn på Stokkøya i Åfjord i Sør-Trøndelag, og er eksamensfilmen hans.

– Filmen handler om en gammel mann som heter Oskar, som bor på Vestlandet., Oskar får beskjed om at han har seks dager igjen å leve. Da får han en trang til å kontakte broren sin, som han ikke har snakket med på 30 år, forteller regissøren.

– Oskar vet ikke hvor broren er, bare at han er på den andre siden av Atlanterhavet. Derfor bruker han et gigantisk horn, en tuba, for å få kontakt. Midt oppe i dette kommer det en lokal dødsengel som krever å følge ham til døden, til Oskars eget beste.

Vil jobbe utenfor Norge

For Witzø, som i dag jobber med reklame og spillefilm i Norge, innebærer prisen en unik mulighet.

– Vi kan godt reise til Hollywood, vise oss frem og komme tilbake, uten at det blir noe mer ut av det. Men jeg har en helt klar agenda, og det er å utvide arbeidsfeltet mitt utenfor Norge, fastslår regissøren.

– Jeg forventer at jeg skal klare å skaffe meg en del internasjonale kontakter, og håper at noen vil jobbe med meg. Det er et høyt krav å stille, men jeg vil ha den tanken og energien når jeg drar til Hollywood.

Juryen har plukket ut filmen blant 52 bidrag fra 32 land.

– Jeg vet ikke naktig hvem som har sittet i juryen, men jeg har hørt rykter om at det er flere velrennomerte filmfolk. sier en fornøyd Witzø.

Han er nå i gang med din første spillefilm, en familiefilm.

– Jeg håper at jeg får vise den til et norsk publikum en høstferie om ikke så altfor mange år, forteller Witzø.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.