Hopp til innhold

Nordmann tok gull i verdens største fotokonkurranse

Den prisbelønte VG-fotografen Espen Rasmussen fikk førsteplass i Sony World Photography Awards.

The curse of coal
Foto: Espen Rasmussen

Espen Rasmussen

PRISGROSSIST: VG-fotograf Espen Rasmussen fikk pris for sin fotoserie fra amerikanske kullarbeideres liv. Her fra prisutdelingen i London.

Foto: World Photography Organisation

For litt over én måned siden gjorde VG-fotografen Espen Rasmussen nesten rent bord under Pressefotografenes klubbs årlige prisutdeling på Litteraturhuset i Oslo.

I dag ble det klart at han har vunnet nok en konkurranse: Rasmussen gikk av med seieren i kategorien «dagligliv» i verdens største fotokonkurranse, 2016 Sony World Photography Awards.

Dokumenterte kullarbeideres liv

– Det er veldig gjevt. Det er jo en stor konkurranse med utrolig mange fotografer som deltar, så dette er stas, sier Rasmussen til NRK.

Fotografen vant for bildeserien «The Curse of Coal», en fotodokumentar som viser hvordan kullarbeidere i den amerikanske delstaten Vest-Virginia lever.

Rasmussen, som til daglig er bildesjef i VG Helg, har vunnet en rekke priser for sine bilder. Han er så langt den eneste vinneren av Pressefotografenes pris for årets fotojournalist, som han tok hjem i både 2015 og 2016.

I februar i år kom han på andreplass i kategorien årets fotograf under den årlige Pictures of the Year-utdelingen i USA.

– Det har blitt mange priser i år. Blir du blasert?

– I år har det vært helt ekstremt med utmerkelser, og jeg har fått priser i både USA, Norge og England. Om jeg blir blasert, vet jeg ikke, men det er mye oppmerksomhet rundt dette. Det er både stas og litt overveldende, sier Rasmussen.

Norsk tredjeplass

Rasmussen var ikke den eneste norske prisvinneren i 2016 Sony World Photography Awards.

I kategorien «iscenesatt» havnet Kristoffer Eliassen på tredjeplass for «The Selfie Project», som utforsker hvordan selvportretter for mange har blitt en slags besettelse.

Eliassen er frilansfotograf, utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

– Jeg er veldig glad. Det er ikke så veldig mange konkurranser å vinne i min kategori, Iscenesatt fotografi inviterer til lek, og mye av arbeidet foregår foran kameraet, sier Eliassen.

Den gjeveste prisen av alle, Iris d'Or eller årets fotograf, gikk til iranske Asghar Khamseh for fotoserien «Fire of Hatred», som dokumenterer skadene til ofre for syreangrep.

Japanske Kei Nomiyana ble kåret til Årets fotograf i åpen klassen for sitt bilde «Enchanted Bamboo Forest», mens 18 år gamle Sam Delaware fra USA fikk prisen i ungdomsklassen for sitt portrett av søsteren Sarah.

Rasmussen og Eliassens vinnerbidrag skal nå stilles ut i London sammen med de andre vinnerne, og skal inngå i en bok med alle vinnerbidragene fra årets konkurranse.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.