Nordmann tok gull i verdens største fotokonkurranse

Den prisbelønte VG-fotografen Espen Rasmussen fikk førsteplass i Sony World Photography Awards.

The curse of coal
Foto: Espen Rasmussen

Espen Rasmussen

PRISGROSSIST: VG-fotograf Espen Rasmussen fikk pris for sin fotoserie fra amerikanske kullarbeideres liv. Her fra prisutdelingen i London.

Foto: World Photography Organisation

For litt over én måned siden gjorde VG-fotografen Espen Rasmussen nesten rent bord under Pressefotografenes klubbs årlige prisutdeling på Litteraturhuset i Oslo.

I dag ble det klart at han har vunnet nok en konkurranse: Rasmussen gikk av med seieren i kategorien «dagligliv» i verdens største fotokonkurranse, 2016 Sony World Photography Awards.

Dokumenterte kullarbeideres liv

– Det er veldig gjevt. Det er jo en stor konkurranse med utrolig mange fotografer som deltar, så dette er stas, sier Rasmussen til NRK.

Fotografen vant for bildeserien «The Curse of Coal», en fotodokumentar som viser hvordan kullarbeidere i den amerikanske delstaten Vest-Virginia lever.

Rasmussen, som til daglig er bildesjef i VG Helg, har vunnet en rekke priser for sine bilder. Han er så langt den eneste vinneren av Pressefotografenes pris for årets fotojournalist, som han tok hjem i både 2015 og 2016.

I februar i år kom han på andreplass i kategorien årets fotograf under den årlige Pictures of the Year-utdelingen i USA.

– Det har blitt mange priser i år. Blir du blasert?

– I år har det vært helt ekstremt med utmerkelser, og jeg har fått priser i både USA, Norge og England. Om jeg blir blasert, vet jeg ikke, men det er mye oppmerksomhet rundt dette. Det er både stas og litt overveldende, sier Rasmussen.

Norsk tredjeplass

Rasmussen var ikke den eneste norske prisvinneren i 2016 Sony World Photography Awards.

I kategorien «iscenesatt» havnet Kristoffer Eliassen på tredjeplass for «The Selfie Project», som utforsker hvordan selvportretter for mange har blitt en slags besettelse.

Eliassen er frilansfotograf, utdannet ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

– Jeg er veldig glad. Det er ikke så veldig mange konkurranser å vinne i min kategori, Iscenesatt fotografi inviterer til lek, og mye av arbeidet foregår foran kameraet, sier Eliassen.

Den gjeveste prisen av alle, Iris d'Or eller årets fotograf, gikk til iranske Asghar Khamseh for fotoserien «Fire of Hatred», som dokumenterer skadene til ofre for syreangrep.

Japanske Kei Nomiyana ble kåret til Årets fotograf i åpen klassen for sitt bilde «Enchanted Bamboo Forest», mens 18 år gamle Sam Delaware fra USA fikk prisen i ungdomsklassen for sitt portrett av søsteren Sarah.

Rasmussen og Eliassens vinnerbidrag skal nå stilles ut i London sammen med de andre vinnerne, og skal inngå i en bok med alle vinnerbidragene fra årets konkurranse.

Kulturstrøm

  • Inngår youtube-samarbeid

    Youtube-nettverket Nordic Screens går sammen med plattformen inzpire.me for å gjøre det enklere for annonsører og byråer å finne Nordic Screens sine aktører, skriver Kampanje. Med seg tar de kjente youtubere som Kristine Bremnes og «The Arman Show».

  • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

    Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Kilder sier til NRK at det kan dreie seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson. TV 2 skrev i forrige uke at de er kjent med at Scarlett Johansson skal spille inn en Marvel-film på Sunnmøre og i Rauma i neste uke.

    Film Box Office, Scarlett Johansson
    Foto: AP