NRK Meny
Normal

Nordmann risikerer 20 års fengsel i USA etter Justin Bieber-svindel

En norsk statsborger kan få opp mot 20 år i amerikansk fengsel etter å ha lokket en investor til å betale én million dollar for fem skandinaviske Justin Bieber-konserter.

Nordmann involvert i svindel

Gjennom falske e-postkonti og forfalskede kontrakter skal en ung nordmann ha lurt en investor til å tro at han hadde en eksklusiv bookingavtale med Justin Biebers management.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Justin Bieber besøker Skandinavia i april, og det skal en ung nordmann ha forsøkt å tjene store penger på.

Ved å påberope seg eksklusive rettigheter til fem skandinaviske konserter, skal nordmannen ha svindlet til seg over én million dollar, ca. 5,7 millioner kroner, fra en amerikansk investor.

Millioninvesteringen skulle sikre investoren enerett til de skandinaviske Bieber-konsertene. Og amerikaneren ble lovet en gevinst på minst ni millioner dollar - eller 51 millioner norske kroner - etter at popstjernens turné var gjennomført.

Eksklusive avtaler

Ved å gi seg ut for å være en eksklusiv bookingagent for Justin Biebers skandinaviske vårturné 2013, skal nordmannen ha lurt flere personer innen amerikansk underholdningsindustri.

Riktignok skal den amerikanske popstjernen spille flere konserter og ekstrakonserter i Skandinavia i midten av april. Men den tiltalte nordmannen har aldri hatt noen bookingavtale med Justin Biebers management, slik han hevdet.

Det heter i tiltalen mot mannen, som NRK.no har fått tilgang til.

Mannen i tjueårene har, etter det NRK.no kjenner til, vært varetektsfengslet i Los Angeles siden slutten av september, tiltalt for bedrageri.

Justin Bieber i Oslo

Popstjernen Justin Bieber spiller totalt syv konserter i Skandinavia i april 2013.

Foto: Dinamo/NRK

Erkjente skyld

Mandag kveld, norsk tid, sa nordmannen seg skyldig i bedragerianklagene foran en dommer i Los Angeles.

– Den tiltalte har erkjent straffskyld, uten ønske om å inngå «plea agreement» (se egen faktaboks). Maksimumsstraffen er på 20 år, det finnes ingen minimumsstraff, bekrefter Andrew Brown, advokatfullmektig ved amerikanske myndigheters Major Frauds Section, overfor NRK.no.

Major Frauds Section etterforsker og straffeforfølger de største og alvorligste «hvitsnippforbrytelsene» i USA.

Etter det NRK.no erfarer, vil den endelige domsavsigelsen finne sted til sommeren.

– Siden det ikke er inngått noe forlik eller avtale mellom påtalemyndigheten og tiltalte, vil hver av partene argumentere for den soningstiden de mener er passende. Retten vil til slutt bestemme hvor lang straff den tiltalte får, forteller Brown ved Major Frauds Section, til NRK.no.

UD bekrefter

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den unge mannens forsvarer, men har ikke fått svar på henvendelsene, hverken på telefon eller e-post.

Utenriksdepartementet bekrefter at nordmannen er fengslet.

– Vi kan bekrefte at en norsk statsborger sitter varetektsfengslet i USA i påvente av rettssak. Vedkommende har fått oppnevnt forsvarer lokalt og får konsulær bistand av utenrikstjenesten. Vi har ikke kommentarer til saken utover dette, uttaler Frode Overland Andersen, underdirektør i Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet, til NRK.no.

Det var før nordmannen erkjente straffskyld mandag kveld norsk tid.

Ettersom nordmannen har erklært seg skyldig, vil det mest sannsynlig ikke bli noen rettssak, men kun en endelig domsavsigelse.

NRK.no følger saken videre.

Kulturstrøm

 • Musikal for Solveig Kringlebotn

  Solveig Kringlebotn gjør for første gang en musikalrolle når hun i høst spiller operadivaen Carlotta i Andrew Lloyd Webbers «The Phantom of the Opera» på Folketeatret i Oslo. – Jeg gleder meg, dette er fantastisk musikk, sier hun i dette intervjuet med NRKs Spillerom.

  Solveig Kringlebotn
  Foto: Sven Ole Engelsvold/NRK
 • På NRK i haust

  Norsk oljehistorie, tenåringsdrama frå Groruddalen, tysk dramaserie frå 1929 og realityserie om familien Ingebrigtsen er bland dei spanande tinga du kan sjå på NRK TV i haust.

  Collage med Stian "Staysman" Torbjørnsen, Le Bureau-logo og Vilde Bratland Erikstad
  Foto: Julia Naglestad, XLahache og Jonas Ruud / NRK/Canal plus
 • Rom for store forbedringer

  Actionkomedien «The Spy Who Dumped Me» handler om to venninner fra Los Angeles som kastes ut i agent-action i Europa når det viser seg at den enes ekskjæreste er spion. Likegyldig historie med skuffende svakt klimaks, mener Filmpolitiet.

  The Spy Who Dumped Me
  Foto: Nordisk Film Distribusjon