Nordmann risikerer 20 års fengsel i USA etter Justin Bieber-svindel

En norsk statsborger kan få opp mot 20 år i amerikansk fengsel etter å ha lokket en investor til å betale én million dollar for fem skandinaviske Justin Bieber-konserter.

Nordmann involvert i svindel

Gjennom falske e-postkonti og forfalskede kontrakter skal en ung nordmann ha lurt en investor til å tro at han hadde en eksklusiv bookingavtale med Justin Biebers management.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Justin Bieber besøker Skandinavia i april, og det skal en ung nordmann ha forsøkt å tjene store penger på.

Ved å påberope seg eksklusive rettigheter til fem skandinaviske konserter, skal nordmannen ha svindlet til seg over én million dollar, ca. 5,7 millioner kroner, fra en amerikansk investor.

Millioninvesteringen skulle sikre investoren enerett til de skandinaviske Bieber-konsertene. Og amerikaneren ble lovet en gevinst på minst ni millioner dollar - eller 51 millioner norske kroner - etter at popstjernens turné var gjennomført.

Eksklusive avtaler

Ved å gi seg ut for å være en eksklusiv bookingagent for Justin Biebers skandinaviske vårturné 2013, skal nordmannen ha lurt flere personer innen amerikansk underholdningsindustri.

Riktignok skal den amerikanske popstjernen spille flere konserter og ekstrakonserter i Skandinavia i midten av april. Men den tiltalte nordmannen har aldri hatt noen bookingavtale med Justin Biebers management, slik han hevdet.

Det heter i tiltalen mot mannen, som NRK.no har fått tilgang til.

Mannen i tjueårene har, etter det NRK.no kjenner til, vært varetektsfengslet i Los Angeles siden slutten av september, tiltalt for bedrageri.

Justin Bieber i Oslo

Popstjernen Justin Bieber spiller totalt syv konserter i Skandinavia i april 2013.

Foto: Dinamo/NRK

Erkjente skyld

Mandag kveld, norsk tid, sa nordmannen seg skyldig i bedragerianklagene foran en dommer i Los Angeles.

– Den tiltalte har erkjent straffskyld, uten ønske om å inngå «plea agreement» (se egen faktaboks). Maksimumsstraffen er på 20 år, det finnes ingen minimumsstraff, bekrefter Andrew Brown, advokatfullmektig ved amerikanske myndigheters Major Frauds Section, overfor NRK.no.

Major Frauds Section etterforsker og straffeforfølger de største og alvorligste «hvitsnippforbrytelsene» i USA.

Etter det NRK.no erfarer, vil den endelige domsavsigelsen finne sted til sommeren.

– Siden det ikke er inngått noe forlik eller avtale mellom påtalemyndigheten og tiltalte, vil hver av partene argumentere for den soningstiden de mener er passende. Retten vil til slutt bestemme hvor lang straff den tiltalte får, forteller Brown ved Major Frauds Section, til NRK.no.

UD bekrefter

NRK.no har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med den unge mannens forsvarer, men har ikke fått svar på henvendelsene, hverken på telefon eller e-post.

Utenriksdepartementet bekrefter at nordmannen er fengslet.

– Vi kan bekrefte at en norsk statsborger sitter varetektsfengslet i USA i påvente av rettssak. Vedkommende har fått oppnevnt forsvarer lokalt og får konsulær bistand av utenrikstjenesten. Vi har ikke kommentarer til saken utover dette, uttaler Frode Overland Andersen, underdirektør i Utenriksdepartementets kommunikasjonsenhet, til NRK.no.

Det var før nordmannen erkjente straffskyld mandag kveld norsk tid.

Ettersom nordmannen har erklært seg skyldig, vil det mest sannsynlig ikke bli noen rettssak, men kun en endelig domsavsigelse.

NRK.no følger saken videre.

Kulturstrøm

 • Kanye West får godkjent navnebytte

  En av verdens mest kjente rappere Kanye West (44) har fått innvilget sin søknad om å endre navnet sitt.

  Fra nå av heter han ikke Kanye West, men Ye.

  Navnet har blitt brukt som navn på både musikkalbum og Twitter-konto, men har ikke vært hans juridiske og offisielle navn tidligere.

  En av begrunnelsene til navnebytte er fordi han mener at «ye» er det mest brukte ordet i bibelen, og skal bety «deg».

  Ye
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Tanum bokhandel forsvinner helt

  Cappelen Damm legger nå også ned nettbokhandelen tanum.no, som var det siste som var igjen av bokhandlerkjeden som ble startet i 1832. En for dyr satsing på bokhandel på Oslo Lufthavn endte med salg av fire butikker, skriver Bok365. Før nyttår solgte forlaget også flaggskipsbutikken på Karl-Johan.

 • Etterspørsel hos Netflix synker

  Etterpørselen på digitale orginaler synker for tredje kvartal på rad for Netflix. Dette er rekordlavt, til tross for Squid Game som har klatret på topplistene den siste tiden, melder Parrot Analytics.

  Eget produsert innhold er essensielt for abonnomentvekst, skriver byrået.

  I løpet av to år har de nye konkurrentene Disney+, HBO Max og Apple TV+ tatt kraftig på Netflix.

  FILE PHOTO: FILE PHOTO: The Netflix series "Squid Game" is played on a mobile phone in this picture illustration
  Foto: Kim Hong-ji / Reuters