Hopp til innhold

Nordmann saksøker Timbaland

Superprodusenten skal ha brukt låta til en norsk musiker i Nelly Furtados hit Do It.

Timbaland og Nelly Furtado

Har de tjuvlånt? Timbaland og Nelly Furtado.

Foto: Jeff Christensen / AP

Nå må representanter for plateselskapet Universal møte i retten på slutten av sommeren.

Krever salgsinntekter

- Han har jo tatt en sang jeg har laget og gitt den ut, uten å spørre om lov, sier Glenn Rune Gallefoss til NRK.

Glenn Rune Gallefoss

- Vil ha en bit av kaka: Glenn Rune Gallefoss.

Foto: Privat

Han er skråsikker på at han hører sine lyder i kompet på en av Nelly Furtados hiter fra i fjor.

Timbaland tjener gode penger på å produsere for Nelly Furtado, Justin Timberlake og andre pop- og hiphopartister, og Gallefoss krever deler av salgsinntektene.

Se videoen på Youtube: Nelly Furtado: Do It

Commodore 64-komposisjon

Do It skal i følge Gallefoss, bygge direkte på en produksjon som nordmannen gjorde på den gammeldagse datamaskinen Commodore 64.

Hør Gallefoss' låt Acid Jazz på Youtube.

Glenn Rune Gallefoss kjenner tydelig igjen sin egen komposisjon.

- Det er selve lydene. For eksempel har jeg noe som minner om fløytelyder og de er der fortsatt.

Finne saksøkte også

Timbaland poserer på MTV Video Music Awards 2007

Timbaland poserer på MTV Video Music Awards 2007.

Foto: Isaac Brekken / AP

Låta Acid Jazz er Glenn Runes versjon av en sang finnen Janne Suni opprinnelig lagde. De to undergrunnsprodusentene hadde avtale om versjonene seg imellom.

Janne Suni har også ligget i konflikt med Timbalands plateselskap Universal, og siden plagiatsaken startet i Finland, har også norske Gallefoss og hans finske advokater saksøkt Universal i Finland.

Gallefoss' advokater skriver til NRK i en e-post at Universal Music ikke er i nærheten av å innrømme at nordmannen har krav på inntekter fra Nelly Furtado-låta.

- Vil ha en bit av kaka

Men etter en heftig diskusjon på nettet med beskyldninger mot superprodusenten, har Timbaland måttet svare for seg på den amerikanske radiostasjonen dc 101:

- Det er fra et videospill, idiot, freste stjernen på lufta.

Men Gallefoss slår seg ikke til ro med den forklaringen:

- Jeg har laget musikk i atten år og aldri tjent noe på det. Når Timbaland sampler et klipp og skal tjene penger på det, vil jeg ha en del av kaka.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober