NRK Meny
Normal

Nordmann danka ut 2700 andre fotografar i prestisjetung fotokonkurranse

Med ein fotoserie om skogfinnane gjekk norske Terje Abusdal heilt til topps i ein av verdas største fotokonkurransar. – Det har framleis ikkje gått opp for meg, seier Abusdal.

Terje Abusdal

FINNSKOGEN: Fotograf Terje Abusdal har følgt og fotografert skogfinnane, som var kjente for ein dyrkingsmetode der ein brant skog før ein dyrka matvekstar.

Foto: Terje Abusdal

Det er første gong ein nordmann har gått heilt til topps i Leica Oskar Barnack Award, ein konkurranse som har fått namnet etter skaparen av det aller første Leica-kameraet.

2700 profesjonelle fotografar frå 104 land konkurrerte om den gjeve prisen, som har blitt delt ut sidan 1979. Vinnaren blei annonsert onsdag denne veka, og overrekkinga finn stad i Berlin 13. september.

– Det er heilt uverkeleg. Eg kan ikkje hugse at eg tenkte noko anna enn «wow» når dei ringde. Det er heilt fantastisk og det har ikkje gått opp for meg ennå, seier Terje Abusdal på telefon frå Sardinia.

Observerte skogfinnane

Den norske fotografen, opphavleg frå Evje, har følgt skogfinnane, som har levd i Finnskogen nær riksgrensa i Hedmark og Värmland sidan 1600-talet.

Skogfinnane var opphavleg svedjebrukarar, ein dyrkingsmetode der ein fell, tørkar og brenn skog og sår matvekstar i oska.

Slash & Burn

VINNARBILDENE: Med fotoserien «Slash & Burn» frå Finnskogen vant norske Terje Abusdal prestisjetung fotopris.

Foto: Terje Abusdal

Fotoprosjektet «Slash & Burn» utforskar kva det vil seie å vere skogfinne i dag.

– Det er kult at historia om skogfinnane, som er ein viktig del av norsk historie også fenger i utlandet, seier Terje Abusdal.

Terje Abusdal

VINNAR: 38 år gamle Terje Abusdal får overrekt den prestisjetunge prisen i Berlin 13. september.

Foto: Marie Sjøvold

– Skogfinnane har lenge levd i skuggen av kvenene, men dette er med på å gje merksemd til den skogfinske kulturen, seier fotografen.

Som vinnar av prisen får Abusdal med seg ein pengepremie på 25.000 euro (235.000 NOK), og eit Leica-kamera og objektiv til ein verdi av 10.000 euro (95.000 NOK).

I tillegg vil bilda hans bli stilt ut på Leica-galleri i heile verda, mellom anna på det ærverdige Grand Palais i Paris.

– Berre å ta hatten av

Marcel Leliënhof Celine Clanet govain

IMPONERT: Fotograf Marcel Leliënhof meiner ein pris slik er kjempestort.

Foto: Brita Åse Norlemann / NRK

Den norske fotografen Marcel Leliënhof er imponert over det nordmannen har fått til.

– Dette er kjempestort, det ligg veldig mykje prestisje i sånne type prisar. Det er berre å ta hatten av å gratulere. Vinnar ein noko sånt så har ein teke nokre fantastisk bra bilde, seier Leliënhof.

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.