Nordisk råd overrasket litteraturkritikerne

Selv om begge vinnerne av Nordisk råds litteraturpriser var blant Marta Norheim og Anne Cathrine Straumes favoritter, hadde litteraturkritikerne satset knappene sine på to andre konkurrenter.

Kim Leine fikk Nordisk råds litteraturpris 2013

Norsk-danske Kim Leine fikk Nordisk råds litteraturpris 2013 for boken «Profeterne fra Evighedsfjorden».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Marta Norheim

Marta Norheim mener 'Profetene ved Evighetsfjorden' er 'den perfekte Nordisk råd-romanen'.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Norsk-danske Kim Leine fikk Nordisk råds litteraturpris 2013 for romanen Profetene fra Evighetsfjorden.

Les også: Nordisk litteraturpris til norsk-dansk forfatter

Selv om boken var en av litteraturkritiker Marta Norheims favoritter, var det en annen roman hun på forhånd tenkte hadde størst vinnersjanser:

– Jeg trodde litt på den svenske romanen En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru, fordi den representerer en ny historie inn i det nordiske, avslører Marta Norheim.

– I stedet valgte komiteen den gamle historien – Kim Leines roman handler jo om den nordiske kolonihistorien på 1700-tallet, forteller hun.

Les også: Er dette hovedstrømningene i nordisk litteratur?

I Kim Leines roman «Profeterne ved Evighedsfjorden» følgjer vi den norske teologistudenten Morten Falck som i løpet av studietida i København kjem i kontakt med Hans Egede og dreg til Grønland som prest. Der blir han del av den vesle norsk-danske kolonien i kolonien og utviklar ein djup ambivalens til den lokale folkegruppa, som tilsynelatande er utan skam og blygsel når det gjeld seksualitet. Når omvendte grønlendarar tek trua i eigne hender og tek imot informasjon om kva som er rett og gale direkte frå Gud sjølv, blir det vanskeleg for den allereie hardt prøvde presten. Omslaget på romanen er overstrøydd med små insekt, og slike formeleg drys ut av teksten som til tider er marinert i kloakk, slim og organisk materiale, inkludert menneske, i ulike stadier av oppløysing. Ikkje berre kolonialismen, men også sjølve livet er ein temmeleg skiten affære i denne romanen.

Marta Norheims beskrivelse av romanen

En perfekt roman

Litteraturanmelderen synes imidlertid at det er svært hyggelig at årets pris går til Leine, som debuterte som forfatter for bare seks år siden.

Profetene fra Evighetsfjorden er jo den perfekte romanen for Nordisk råd: En nordmann som skriver på dansk om livet på Grønland, sier Norheim smilende, før hun skynder seg å legge til at boken selvfølgelig har mange andre gode kvaliteter som også forsvarer en litteraturpris.

Les også: Fortsatt flest menn som får litteraturprisene

Kim Leine har selv oversatt tre av sine fire romaner til norsk, så han er ikke helt ukjent her til lands selv om han holder til i Danmark.

Moderne spøkelseshistorie

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume mener barne- og ungdomslitteraturpris-vinneren 'Karikko' er en veldig spennende ungdomsbok.

Foto: Hilde Bjørnskau

Anne Cathrine Straume trodde det ville være den danske billedboken Biblia Pauperum Nova av forfatteren Oscar K. og illustratøren Dorte Karrebæk, som ville stikke av med den nyopprettede barne- og ungdomslitteraturprisen.

Les også: De fleste barnebøkene handler om døden

I stedet ble det den finske ungdomsboken Karikko av Seita Vuorela og Jani Ikonen (illustratør).

Karikko er en moderne spøkelseshistorie. Det er en veldig spennende bok, som har hentet inspirasjon fra både klassikeren Fluenes herre, gamle myter og den nyere fantasysjangeren, forteller Straume til NRK.no.

Les også: Merethe Lindstrøm vant Nordisk Råds litteraturpris

Selv om hun ble overrasket over komiteens valg, hadde Straume Karikko som en av sine personlige favoritter før onsdagens prisutdeling.

– Jeg antok at det ville bli en av ungdomsromanene som vant, siden de er mer utforskende og provoserende i formen enn barnebøkene.

Døden behandles eksplisitt i denne boken, som den gjør det i den svært medrivende og spennende romanen «Karikko» (Fallgruver) av finske Seita Vuorela. En 14 år gammel gutt faller ned fra taket på en tom silo og dør. Siloen var forbudt område, han skulle aldri oppholdt seg der. Vi følger bestevennen og storebroren hans i ukene etterpå, der de bearbeider sorgen på en campingplass med moren. Storebroren føler skyld, for han fulgte etter de to kameratene og kan ha forårsaket ulykken ved overraskende å dukke opp. Men ingen ting er ikke som de synes. Hvem er guttegjengen på stranden, hvem er jenta som beveger seg rundt i brudekjole, hvordan skal brødrene nærme seg hverandre igjen?

Anne Cathrine Straume om boken "Karikko"

Kulturstrøm

 • BTS verdens mestselgende artister

  For første gang topper et ikke-vestlig band bransjeorganisasjonen Ifpis liste over verdens mestselgende artister – nemlig det sørkoreanske bandet BTS. K-popheltene danket ut alle artistkollegene sine når det gjelder platesalg, nedlasting og strømming i hele verden. På plassene etter BTS på Ifpis Global Artists Chart følger Taylor Swift, Drake, The Weeknd, Billie Eilish, Eminem, Post Malone, Ariana Grande, Juice Worldd og Justin Bieber.

  K-pop-bandet BTS poserer i forbindelse med lansering av deres nye album "BE(Deluxe Edition)" i Seoul, South Korea, November 20, 2020.
  Foto: HEO RAN / Reuters
 • Avis må trykke Meghan-notis

  Den britiske avisa Mail on Sunday må trykke en notis på forsiden om at Meghan Markle vant sitt søksmål mot avis-konsernet. Avisa er dømt for å ha krenket privatlivet og opphavsretten til hertuginnen da de trykket et brev til hennes far.

 • Mener utbytte er «umusikalsk»

  Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.