Hopp til innhold

Youtube må ta større ansvar, mener Nordic Screens

Selv etter at den norske 20 år gamle youtuberen Benjamin Falmark Foss ble dømt for ærekrenkelser, fortsetter han i samme sjargong på sin kanal.

 Benjamin Falmark Foss

Benjamin Falmark Foss fortsetter å legge ut videoer.

Nå mener Nordic Screens, som jobber for norske youtubere, at mediegiganten må ta sterkere grep. De ønsker at Youtube får ansatte i Norge med myndighet til å gripe inn, om norsk lov brytes.

Ivar Steen-Johnsen

Ivar Steen-Johnsen er kanaldirektør i Nordic Screens

Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK

– Det er viktig at store, globale plattformer som Youtube og Facebook har norske ansatte. Disse bør ha myndighet til å vurdere innholdet når det er nødvendig, sier kanaldirektør i Nordic Screens, Ivar Steen-Johnsen.

Benjamin Falmark Foss ble i januar dømt til å betale erstatning for ærekrenkelser mot Youtube-stjernen Dennis Vareide.

I en ny video startet han en kampanje mot den 17 år gamle youtuberen Ellen Aabol, som nylig ble nominert til Gullsnutten.

Videoen som omtaler Dennis Vareide kan ses i utlandet.

Dette reagerer Nordic Screens sterkt på.

– Den er bare tatt ned i Norge, det mener vi er feil. Hvis du reiser til England eller USA kan du se den, sier Steen-Johnsen.

Ikke tatt stilling

Nettverket United Screens, som representerer Ellen Aabol, sier de ikke har tatt stilling til forslaget fra Nordic Screens, om norske ansatte.

– Nå er vi mest opptatt av å følge Ellen tett og sørge for at hun har det bra, sier Mano Rashidi i United Screens.

Youtube skriver i en e-post til NRK at de har klare retningslinjer for hvilket innhold som det er akseptabelt å legge ut på Youtube.

«Vi overholder lokal lovgivning i alle land vi opererer i, og når vi blir gjort oppmerksom på at en video bryter loven, setter vi i verk tiltak», står det i uttalelsen.

Dennis Vareide om anklagene som er rettet mot ham på YouTube.

Dennis Vareide har tidligere blitt intervjuet av NRK Brennpunkt om videoene og anklagene. Den gangen måtte han avbryte intervjuet. – Det er en situasjon jeg unner ingen å være i, sier han nå.

Har mange følgere

Jonas Lihaug Fredriksen og Henrik Hildre er Youtubere og kjent fra FlippKlipp Studio. Hildre har tanker om hvorfor den 20 år gamle Benjamin Falmark Foss har tilhengere.

– Jeg tror det er et behov i det norske Youtube-miljøet for at ting ikke skal være like glatt, og barnevennlig, og jeg tror nok mange ser på dette som et alternativ.

Baibai og Huginn i FlippKlipp

Jonas Lihaug Fredriksen og Henrik Hildre er begge Youtubere. Hildre håper ikke denne type innhold som 20 åringen Foss står for vil prege Youtube.

Foto: NRK

Hildre håper ikke det er denne typen innhold som vil prege Youtube i tiden fremover. Men han sier man nærmest kan si hva som helst på videodelingstjenesten, uten konsekvenser.

– Flere eksperter har tidligere uttalt at norsk lov gjelder på Youtube i like stor grad som i andre offentlige rom. I praksis opplever jeg ikke at det er tilfelle, sier Hildre.

–Du kan du si hva du vil om hvem du vil på Youtube, og du kan mene hva som helst. Det virker ikke som om norsk lov har reelle konsekvenser her. Youtube håndhever reglene ganske godt, men reglene er ganske vide, mener han.

Benjamin Falmark Foss sier i en melding til NRK at sjangeren hans er humor, og at han har tenkt å fortsette med det.

.

Kulturstrøm

 • Yo-Yo Ma vant verdens største klassisk musikk-pris

  Cellisten Yo-Yo Ma vant Birgit Nilsson Prize, som med sine prispenger på én million dollar er verdens største innen klassisk musikk, melder NTB.

  Han er første instrumentalist som mottar prisen innstiftet av svenskenes berømte operasanger.

  Norske Amalie Stalheim skal spille under prisutdelingen når han kommer til Stockholm for å motta prisen.

  Yo-Yo Ma
  Foto: Andy Mettler / swiss-image.ch