Hopp til innhold

Nordens første 4D-kino med vind, vann og risting

Vann spruter i ansiktet, hårsveisen blåses opp og stolen rister. Dette er 4D-film og imorgen åpner Nordens aller første 4D-kino i Oslo. Fremtiden filmopplevelse kan bli å føle filmen på kroppen.

Ringen Kino i Oslo er den første i Norden til å vise 4D-kino.

Du sitter i en stol på Ringen kino i Oslo. Vann spruter i ansiktet på deg, røyk kommer sivende og stolen tipper. Du opplever filmen «Kong Skull Island» med 4D-effekter på Ringen kino i Oslo.

I morgen åpner Nordens aller første 4D-kino og det kan bli flere hvis dette blir vellykket. Og mye kan tyde på at Nordisk Film og Kino kommer til å bygge om flere av kinoene i Norden med 4D-saler. Det koster fem ganger så mye å bygge en 4D-kino som en vanlig kino.

Atten effekter

– Det lages et script som legger inn 4D-effekter underveis i filmen, forteller Espen Pedersen som er driftsdirektør i Nordisk Film og Kino. Han tror dette blir fremtidens kinoopplevelser og håper de kan bygge ut flere saler.

Det er lagt inn atten ulike effekter som du kan oppleve gjennom en film, for eksempel snø, regn, tåke, lukt, risting og lyn.

– Det er de store actionfilmene som egner seg best til dette, forklarer Kristin Berg som er programdirektør. Hun håper det snart kommer norske filmer som kan vises i 4D. For eksempel tror hun at «Bølgen 2» kommer til å egne seg godt. I påsken kommer den første barnefilmen i 4D.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)