En festforestilling med snøscooter

”Nord” minner meg om ”The Straight Story” av David Lynch. Det er det beste kompliment jeg kan gi en roadmovie.

Anders Baasmo Christiansen i Nord
Foto: Ingun A. Mæhlum

6 stjerner

Begge filmene er fascinerende eksotiske og begge historiene har en bunn av intelligent humor.

I ”Nord” tar Jomar snøscooteren fra Gråkallen i Trondheim til Tammokdalen i indre Troms for å ordne opp i liv og følelser. I ”The Straight Story” krysser Alvin det amerikanske kontinent med en ombygget gressklipper i tilsvarende ærend. Begge filmene er fattige på hendelser, men rike på innhold. Begge handler mye om hvordan mennesker er, og mindre om hva de gjør.

Besværlig reiserute

”Nord” er skapt og regissert av Rune Denstad Langlo. Erlend Loe har formulert ideen til filmmanus. Det må være skapende kjemi i samarbeidsforholdet mellom forfatter og regissør, og harmonien mellom dialog og bilde, innhold og form, sier mye om nettopp det.

Filmen portretterer personer og personasjer langs en besværlig reiserute. Den forteller om fellesskap og isolasjon, enkelhet og kompleksitet, og om små samfunn med ulike livsvilkår. Jomar selv er enkel utenpå, men komplisert inni.

En god venn formaner Jomar; han vil ikke få orden på livet og den mentale helsen så lenge han fortrenger at han har en sønn. Gutten bor nordpå, og dit går dermed reisen.

Ekte

Anders Baasmo Christiansen spiller Jomar. Det måtte bli han. Han er eneren i sin skuespillergenerasjon. De andre medvirkende er dels ulærde, dels halvstuderte og ingen av dem har hatt befatning med film. De er funnet langs reiseruten, så å si.

Vi tror de hører hjemme der. Der finner Baasmo Christiansen dem hjemme. De menneskene leverer. De gjør det eksotiske ekte.

I "Nord" reiser Jomar nordover
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Motlys

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.