En festforestilling med snøscooter

”Nord” minner meg om ”The Straight Story” av David Lynch. Det er det beste kompliment jeg kan gi en roadmovie.

Anders Baasmo Christiansen i Nord
Foto: Ingun A. Mæhlum

6 stjerner

Begge filmene er fascinerende eksotiske og begge historiene har en bunn av intelligent humor.

I ”Nord” tar Jomar snøscooteren fra Gråkallen i Trondheim til Tammokdalen i indre Troms for å ordne opp i liv og følelser. I ”The Straight Story” krysser Alvin det amerikanske kontinent med en ombygget gressklipper i tilsvarende ærend. Begge filmene er fattige på hendelser, men rike på innhold. Begge handler mye om hvordan mennesker er, og mindre om hva de gjør.

Besværlig reiserute

”Nord” er skapt og regissert av Rune Denstad Langlo. Erlend Loe har formulert ideen til filmmanus. Det må være skapende kjemi i samarbeidsforholdet mellom forfatter og regissør, og harmonien mellom dialog og bilde, innhold og form, sier mye om nettopp det.

Filmen portretterer personer og personasjer langs en besværlig reiserute. Den forteller om fellesskap og isolasjon, enkelhet og kompleksitet, og om små samfunn med ulike livsvilkår. Jomar selv er enkel utenpå, men komplisert inni.

En god venn formaner Jomar; han vil ikke få orden på livet og den mentale helsen så lenge han fortrenger at han har en sønn. Gutten bor nordpå, og dit går dermed reisen.

Ekte

Anders Baasmo Christiansen spiller Jomar. Det måtte bli han. Han er eneren i sin skuespillergenerasjon. De andre medvirkende er dels ulærde, dels halvstuderte og ingen av dem har hatt befatning med film. De er funnet langs reiseruten, så å si.

Vi tror de hører hjemme der. Der finner Baasmo Christiansen dem hjemme. De menneskene leverer. De gjør det eksotiske ekte.

I "Nord" reiser Jomar nordover
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Motlys

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)