Hopp til innhold

Nora Brockstedt er død

Den populære sangeren og underholderen sovnet stille inn på Ullevål sykehus torsdag. Det opplyser familien.

Nora Brockstedt er død

DØD: Nora Brockstedt døde torsdag, 92 år gammel.

Etter kort tids sykeleie sovnet den 92 år gamle artisten Nora Brockstedt inn på Ullevål sykeus torsdag, med sine nærmeste rundt seg.

Inger Jacobsen, Nora Brockstedt og Sølvi Wang som moderne "Tre trallande jäntor", Chat Noir 1954.

POPULÆR: Nora Brockstedt (i midten) ble i tiden etter 1943 en av landets mest populære artister. Her opptrer hun sammen med Inger Jacobsen (t.v.) og Sølvi Wang på Chat Noir i 1954

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Rockheim Hall of Fame

HALL OF FAME: Her blir Nora Brockstedt innlemmet i Rockheims Hall of Fame i 2013.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Brockstedt debuterte som artist på Chat Noir i 1943 og ble de neste tiårene en av landets mest populære underholdere.

I 1945 platedebuterte hun sammen med Oddvar Sanne, som «Harmony Duo».

Hun har hatt en rekke store slagere og opptrådte jevnlig på radio på 50-tallet. Blant annet «Tango for to», «En liten pike i lave sko» og «Augustin». I 2004 ga hun ut julesangen «La det sne, la det sne, la det sne!» med Kåre Conradi.

«Voi Voi»

I 1960 vant Brockstedt norsk Melodi Grand Prix for første gang med sangen «Voi Voi», og kom på fjerdeplass i den internasjonale finalen. Hun deltok i Melodi Grand Prix til sammen elleve ganger.

Brockstedt ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen i 1974, fikk Gammleng-prisen som veteran i 1983, i 1997 fikk hun Alf Prøysens Ærespris og Norsk Artisforbunds Ærespris i 2002.

I 1996 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Nora Brockstedt var gift med sangtekstforfatteren Arne Riis, som døde i 2009.

Brockstedt ble sammen med Anne Grete Preus og Lillebjørn Nilsen innlemmet som medlemmer i Rockheim Hall of Fame i august 2013.

Stort savn

Kulturminister Thorhild Widvey sier på Twitter at Brockstedt kommer til å bli savnet.

Laster Twitter-innhold

Artist Inger Lise Rypdal sier til VG at savnet etter Nora Brockstedt kommer til å bli veldig stort.

– Det er veldig trist. Nora har jo alltid holdt seg i god form og fulgt med, det var nesten så vi trodde hun var udødelig, sier hun.

Tidligere MGP-vinner Åse Kleveland sier til samme avis at det er vemodig at den folkekjære artisten er borte.

– En epoke i norsk pop er over. Nora var ikke bare populær, hun var en elsket person. Det var noe spesielt med henne. Da hun startet sin karriere var det lenge bare radio, og så etter hvert kun en TV-kanal. Det gjorde at hun ble veldig synlig. Hun hadde et gjennomslag og en bredde som var fantastisk.

– En slagerdronning

Tidligere NRK-programleder Vidar Lønn-Arnesen omtaler Brockstedt som Norges slagerdronning og den fremste tolkeren av Alf Prøysens sanger.

– Hun var en varm, blid og hyggelig person. Hun hadde glimt i øyet når det gjaldt replikker, forteller Vidar Lønn-Arnesen til NTB.

Lønn-Arnesen er mest kjent fra NRK-programmer som Norsktoppen, Ti i skuddet, Da Capo og Store Studio. Han har laget flere radio- og TV-programmer med Nora Brockstedt.

– Hun var Norges slagerdronning. Sangene hennes var alltid varme og direkte. De betydde noen for dem som hørte dem, sier han.

– Det var ikke uten grunn at Prøysen ba henne om å synge sangene hans, blant annet «Tango for to», sier han.

Se konsert og portrettintervjuet av Nora Brockstedts fra 1990 her:

Nora Brockstedt i 1990

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober