Nora Brockstedt er død

Den populære sangeren og underholderen sovnet stille inn på Ullevål sykehus torsdag. Det opplyser familien.

Nora Brockstedt er død

DØD: Nora Brockstedt døde torsdag, 92 år gammel.

Etter kort tids sykeleie sovnet den 92 år gamle artisten Nora Brockstedt inn på Ullevål sykeus torsdag, med sine nærmeste rundt seg.

Inger Jacobsen, Nora Brockstedt og Sølvi Wang som moderne "Tre trallande jäntor", Chat Noir 1954.

POPULÆR: Nora Brockstedt (i midten) ble i tiden etter 1943 en av landets mest populære artister. Her opptrer hun sammen med Inger Jacobsen (t.v.) og Sølvi Wang på Chat Noir i 1954

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

Rockheim Hall of Fame

HALL OF FAME: Her blir Nora Brockstedt innlemmet i Rockheims Hall of Fame i 2013.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Brockstedt debuterte som artist på Chat Noir i 1943 og ble de neste tiårene en av landets mest populære underholdere.

I 1945 platedebuterte hun sammen med Oddvar Sanne, som «Harmony Duo».

Hun har hatt en rekke store slagere og opptrådte jevnlig på radio på 50-tallet. Blant annet «Tango for to», «En liten pike i lave sko» og «Augustin». I 2004 ga hun ut julesangen «La det sne, la det sne, la det sne!» med Kåre Conradi.

«Voi Voi»

I 1960 vant Brockstedt norsk Melodi Grand Prix for første gang med sangen «Voi Voi», og kom på fjerdeplass i den internasjonale finalen. Hun deltok i Melodi Grand Prix til sammen elleve ganger.

Brockstedt ble tildelt juryens hederspris under Spellemannprisen i 1974, fikk Gammleng-prisen som veteran i 1983, i 1997 fikk hun Alf Prøysens Ærespris og Norsk Artisforbunds Ærespris i 2002.

I 1996 ble hun tildelt Kongens fortjenstmedalje.

Nora Brockstedt var gift med sangtekstforfatteren Arne Riis, som døde i 2009.

Brockstedt ble sammen med Anne Grete Preus og Lillebjørn Nilsen innlemmet som medlemmer i Rockheim Hall of Fame i august 2013.

Stort savn

Kulturminister Thorhild Widvey sier på Twitter at Brockstedt kommer til å bli savnet.

Laster Twitter-innhold

Artist Inger Lise Rypdal sier til VG at savnet etter Nora Brockstedt kommer til å bli veldig stort.

– Det er veldig trist. Nora har jo alltid holdt seg i god form og fulgt med, det var nesten så vi trodde hun var udødelig, sier hun.

Tidligere MGP-vinner Åse Kleveland sier til samme avis at det er vemodig at den folkekjære artisten er borte.

– En epoke i norsk pop er over. Nora var ikke bare populær, hun var en elsket person. Det var noe spesielt med henne. Da hun startet sin karriere var det lenge bare radio, og så etter hvert kun en TV-kanal. Det gjorde at hun ble veldig synlig. Hun hadde et gjennomslag og en bredde som var fantastisk.

– En slagerdronning

Tidligere NRK-programleder Vidar Lønn-Arnesen omtaler Brockstedt som Norges slagerdronning og den fremste tolkeren av Alf Prøysens sanger.

– Hun var en varm, blid og hyggelig person. Hun hadde glimt i øyet når det gjaldt replikker, forteller Vidar Lønn-Arnesen til NTB.

Lønn-Arnesen er mest kjent fra NRK-programmer som Norsktoppen, Ti i skuddet, Da Capo og Store Studio. Han har laget flere radio- og TV-programmer med Nora Brockstedt.

– Hun var Norges slagerdronning. Sangene hennes var alltid varme og direkte. De betydde noen for dem som hørte dem, sier han.

– Det var ikke uten grunn at Prøysen ba henne om å synge sangene hans, blant annet «Tango for to», sier han.

Se konsert og portrettintervjuet av Nora Brockstedts fra 1990 her:

Nora Brockstedt i 1990

Kulturstrøm

 • Ariana Grande med Beatles-rekord

  Artisten Ariana Grande har denne uka holdt de tre øverste plassene på USAs Billboard Hot 100- liste med låtene «7 Rings» «Break Up With Your Girlfriend I’m Bored» og «Thank U, Next». Ingen annen artist siden Beatles har okkupert hele listetoppen, med tre av USAs mest populære låter – samtidig.

  Ariana Grande på minnekonsert i Manchester
  Foto: NRK
 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig, og med en silkemyk klang. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Spillklubb for ungdom

  En spillklubb for ungdom i Kristiansand inspirerer kulturministeren.
  E-sport er en konkurranseform med videospill via datamaskiner. Nå lover kulturministeren å hjelpe frem norsk spillkultur.