Hopp til innhold

Noe smertefullt mot smerten

En bitte liten bit er nok. En bitende og brennende følelse sniker seg inn i munnen. – Vann, vann, vann!! Svetten pipler fra panna og det svir. Jo, chili kan være skikkelig sterk og vond. Men likevel brukes den i medisin for å gjøre det motsatte – dempe smerte!

Chili
Foto: NRK

Chilipepper kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika, og den finnes i over 200 ulike varianter. Noen er små og runde, noen er grønne og andre røde eller gule. Det finnes lange og korte.

Forskjellige styrkegrader

Det er en kjent regel at de små er de som biter hardest, som piri pirien. To chilier som ser like ut kan kjennes forskjellige. Fruktene vokser på små trær, og faktisk kan chilier fra samme tre kan variere i styrke. Akkurat det fikk Solveig merke da hun skulle smake på en under opptakene til Newton.

SE VIDEO: Solveig spiser chili

Solveig Hareide

Solveig undersøker hvorfor chili smaker så sterkt. Svaret er et kjemisk stoff som heter capsaicin.

Foto: NRK

Capsaicin

Grunnen til at det kan gjøre vondt i munnen når du spiser chili er et stoff som heter capsaicin. Dette er et kjemisk stoff som det finnes masse av i chili, mest i frøene.

Når vi får capsaicin i munnen eller på huden, reagerer stoffet med smertefølere i nervecellene. Vi kjenner smerte, og cellene blir satt ut av spill en stund før de fungerer normalt igjen.

Bra for mye

Chilien har nesten noe magisk over seg. Det er ett av krydderne i verden som brukes mest, og det til tross for at den brenner og svir når den kommer i munnen.

Det er mange teorier rundt hvorfor den brukes så utrolig mye: Den frisker opp smaken i et måltid, noen mener den er bra for fordøyelsen, men det finnes også de som mener at chilien kan gjøre oss friskere og slankere. Noen mener frukten får musklene til å jobbe av seg selv uten av vi sliter oss ut, mens andre mener chilien kan forebygge kreft.

Ansikt laget av chili

Chili er et temmelig sterkt krydder, men mange liker den i maten, dessuten er det mange som mener den er bra for helsa.

Foto: Figur: Rune Karlsen / NRK

Demper smerte

Det rareste er at capsaicin, stoffet som gjør at chilien smaker så sterkt, brukes faktisk i medisin – mot smerte.

Du har kanskje kjent at du blir litt nummen, nesten bedøvd i munnen etter å ha spist veldig sterk chilikrydret mat. Slik brukes også stoffet i medisin for å dempe smerten for noen typer pasienter.

Etter at capsaicin har gitt den brennende følelsen på huden eller i munnen, settes nervecellene ut av spill, og vi blir bedøvd for en periode. Ved å smøre på salve kan man bedøve pasienten der det gjør vondt. Slik medisin er lov å bruke på mennesker, men ikke på dyr.

Capsaicin som hestedop

Noen hørte kanskje om den norske hesten Camiro, som ble tatt for doping under de Olympiske lekene i Beijing i august. Her var det nettopp capsaicin som slo ut i dopingprøven. Selv om det er forbudt å bruke stoffet på dyr, er det noen som gjør det likevel. Noen ryttere smører capsaicinsalve på beina til hesten, eller andre steder der hesten kan kjenne smerte når den skal presses til å jobbe hardt i konkurransen.

Fagfolk er uenige i hvilken effekt stoffet har på hesten. Noen mener at en ved å smøre inn beina til hesten med capasicin, så øker en blodsirkulasjonen og dermed følsomheten på beina. Dette kan få hesten til å løfte beina høyere under konkurransen.

Noe man derimot vet er at capsaicin kan dempe smerten hos hesten som hos menneskene. Muskulaturen bedøves for en stund og dyret kjenner ikke at den har vondt.

Tony Andre Hansen på heste Camiro

Den norske hesten Camiro ble tatt i dopingkontroll under Sommer-OL i Beijing i 2008.

Foto: BERTHOLD STADLER / AFP

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.