Chilipepper kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika, og den finnes i over 200 ulike varianter. Noen er små og runde, noen er grønne og andre røde eller gule. Det finnes lange og korte.
Forskjellige styrkegrader
Det er en kjent regel at de små er de som biter hardest, som piri pirien. To chilier som ser like ut kan kjennes forskjellige. Fruktene vokser på små trær, og faktisk kan chilier fra samme tre kan variere i styrke. Akkurat det fikk Solveig merke da hun skulle smake på en under opptakene til Newton.
SE VIDEO:
Capsaicin
Grunnen til at det kan gjøre vondt i munnen når du spiser chili er et stoff som heter capsaicin. Dette er et kjemisk stoff som det finnes masse av i chili, mest i frøene.
Når vi får capsaicin i munnen eller på huden, reagerer stoffet med smertefølere i nervecellene. Vi kjenner smerte, og cellene blir satt ut av spill en stund før de fungerer normalt igjen.
Bra for mye
Chilien har nesten noe magisk over seg. Det er ett av krydderne i verden som brukes mest, og det til tross for at den brenner og svir når den kommer i munnen.
Det er mange teorier rundt hvorfor den brukes så utrolig mye: Den frisker opp smaken i et måltid, noen mener den er bra for fordøyelsen, men det finnes også de som mener at chilien kan gjøre oss friskere og slankere. Noen mener frukten får musklene til å jobbe av seg selv uten av vi sliter oss ut, mens andre mener chilien kan forebygge kreft.
Demper smerte
Det rareste er at capsaicin, stoffet som gjør at chilien smaker så sterkt, brukes faktisk i medisin – mot smerte.
Du har kanskje kjent at du blir litt nummen, nesten bedøvd i munnen etter å ha spist veldig sterk chilikrydret mat. Slik brukes også stoffet i medisin for å dempe smerten for noen typer pasienter.
Etter at capsaicin har gitt den brennende følelsen på huden eller i munnen, settes nervecellene ut av spill, og vi blir bedøvd for en periode. Ved å smøre på salve kan man bedøve pasienten der det gjør vondt. Slik medisin er lov å bruke på mennesker, men ikke på dyr.
Capsaicin som hestedop
Noen hørte kanskje om den norske hesten Camiro, som ble tatt for doping under de Olympiske lekene i Beijing i august. Her var det nettopp capsaicin som slo ut i dopingprøven. Selv om det er forbudt å bruke stoffet på dyr, er det noen som gjør det likevel. Noen ryttere smører capsaicinsalve på beina til hesten, eller andre steder der hesten kan kjenne smerte når den skal presses til å jobbe hardt i konkurransen.
Fagfolk er uenige i hvilken effekt stoffet har på hesten. Noen mener at en ved å smøre inn beina til hesten med capasicin, så øker en blodsirkulasjonen og dermed følsomheten på beina. Dette kan få hesten til å løfte beina høyere under konkurransen.
Noe man derimot vet er at capsaicin kan dempe smerten hos hesten som hos menneskene. Muskulaturen bedøves for en stund og dyret kjenner ikke at den har vondt.