NRK Meny
Normal

Nissebesøk på havets bunn

Midt under gårsdagens undervannsoperasjon på Troll-feltet i Nordsjøen, fikk besetningen på fartøyet «Edda Flora» besøk av selveste julenissen.

Spesialfartøyet «Edda Flora» fikk besøk av «Subsea-Nissen» som hadde fått problemer med sleden sin ute på Troll-feltet.

Subsea-Nissen besøkte besetningen på fartøyet «Edda Flora».

Også på havets bunn skal det være julestemning, bestemte mannskapet på «Edda-Flora» seg for.

Subsea-båten, som tar oppdrag fra Statoil, holdt på å skifte ut en rørledning mot en oljebrønn på Troll-feltet da det ble vedtatt at nissen skulle få teste ut trykket på 330 meters dybde.

– Det ble uformelt vedtatt på et møte at vi skulle prøve å bygge en nisse med slede og sende den til havets bunn, sier kaptein Carl Inge Snyen til NRK.no.

Mannskapet har brukt fritiden

– Det er et spørsmål som melder seg ganske tidlig her. Hvorfor?

– Vi tenkte det kunne være fint å gjøre noe som dette i juletiden. Her på båten har det vært veldig gøy å lage denne nissen og sleden. Folkene her har brukt frivakter og virkelig gjort seg flid med oppdraget.

Det var knyttet stor spenning til om konstruksjonen ville overleve sjøsettingen. Åtte meter høye bølger er ikke til å spøke med, selv for nissen.

– Vi var spente på hvordan han ville tåle det. Spesielt sleden, egentlig. Vi var redde for at bølgene skulle ødelegge den.

Tilbake på dekk

Ved hjelp av de fjernstyrte undervannsrobotene på «Edda Flora», fikk mannskapet konstruksjonen trygt ned på havets bunn.

På 330 meters dyp var trykket nok en utfordring, men alt gikk etter planen.

– Hele operasjonen gikk voldsomt bra. Ingeniørkunsten seiret. Nå er nissen hevet opp igjen, og er klar til neste år.

Edda Flora

«Edda Flora» er et spesialfartøy for fjernstyrte undervannsoperasjoner.

Foto: Statoil

Kulturstrøm

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK