Nissebesøk på havets bunn

Midt under gårsdagens undervannsoperasjon på Troll-feltet i Nordsjøen, fikk besetningen på fartøyet «Edda Flora» besøk av selveste julenissen.

Spesialfartøyet «Edda Flora» fikk besøk av «Subsea-Nissen» som hadde fått problemer med sleden sin ute på Troll-feltet.

Subsea-Nissen besøkte besetningen på fartøyet «Edda Flora».

Også på havets bunn skal det være julestemning, bestemte mannskapet på «Edda-Flora» seg for.

Subsea-båten, som tar oppdrag fra Statoil, holdt på å skifte ut en rørledning mot en oljebrønn på Troll-feltet da det ble vedtatt at nissen skulle få teste ut trykket på 330 meters dybde.

– Det ble uformelt vedtatt på et møte at vi skulle prøve å bygge en nisse med slede og sende den til havets bunn, sier kaptein Carl Inge Snyen til NRK.no.

Mannskapet har brukt fritiden

– Det er et spørsmål som melder seg ganske tidlig her. Hvorfor?

– Vi tenkte det kunne være fint å gjøre noe som dette i juletiden. Her på båten har det vært veldig gøy å lage denne nissen og sleden. Folkene her har brukt frivakter og virkelig gjort seg flid med oppdraget.

Det var knyttet stor spenning til om konstruksjonen ville overleve sjøsettingen. Åtte meter høye bølger er ikke til å spøke med, selv for nissen.

– Vi var spente på hvordan han ville tåle det. Spesielt sleden, egentlig. Vi var redde for at bølgene skulle ødelegge den.

Tilbake på dekk

Ved hjelp av de fjernstyrte undervannsrobotene på «Edda Flora», fikk mannskapet konstruksjonen trygt ned på havets bunn.

På 330 meters dyp var trykket nok en utfordring, men alt gikk etter planen.

– Hele operasjonen gikk voldsomt bra. Ingeniørkunsten seiret. Nå er nissen hevet opp igjen, og er klar til neste år.

Edda Flora

«Edda Flora» er et spesialfartøy for fjernstyrte undervannsoperasjoner.

Foto: Statoil

Kulturstrøm

 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo
 • Stor ståhei om Chris Pines penis

  Et glimt av kronjuvelene til hovedrollen i Netflix-filmen «Outlaw King» har fått film- og kjendispressen til å fnise høylytt i lengre tid etter visningen på Toronto Filmfestival. Ikke rart at så mange mannlige skuespillere skygger unna nakenhet, oppsummerer The Guardian, som setter spørsmålstegn ved journalistikken i blant annet Vanity Fair og Vulture. Chris Pine føyer seg herved inn i rekken av mannlige kolleger som Richard Gere i «American Gigolo», Harvey Keitel i «Piano», Ewan McGregor i «Perfect Sence», Ashton Kutcher i «Spread», for å nevne noen.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjelden norsk arkitektutstilling

  Reiulf Ramstad Arkitekter har noe så sjeldent som en separatutstilling. La Galerie d´Architecture i Paris viser fram et utvalg av prosjekter under overskriften «Remoteness»: Trollstigen Besøkssenter, Romsdal folkemuseum og Fagerborg barnehage. Utstillingen er åpen fra 1. november til 1. desember. – Vi har jobbet på mange avsidesliggende steder med svært utfordrende og radikale prosjekter, skriver arkitektkontoret.

  Trollstigen besøkssenter
  Foto: diephotodesigner.de / Reiulf Ramstad Arkitekter

Flere kulturnyheter