Hopp til innhold

Nissebesøk på havets bunn

Midt under gårsdagens undervannsoperasjon på Troll-feltet i Nordsjøen, fikk besetningen på fartøyet «Edda Flora» besøk av selveste julenissen.

Spesialfartøyet «Edda Flora» fikk besøk av «Subsea-Nissen» som hadde fått problemer med sleden sin ute på Troll-feltet.

Subsea-Nissen besøkte besetningen på fartøyet «Edda Flora».

Også på havets bunn skal det være julestemning, bestemte mannskapet på «Edda-Flora» seg for.

Subsea-båten, som tar oppdrag fra Statoil, holdt på å skifte ut en rørledning mot en oljebrønn på Troll-feltet da det ble vedtatt at nissen skulle få teste ut trykket på 330 meters dybde.

– Det ble uformelt vedtatt på et møte at vi skulle prøve å bygge en nisse med slede og sende den til havets bunn, sier kaptein Carl Inge Snyen til NRK.no.

Mannskapet har brukt fritiden

– Det er et spørsmål som melder seg ganske tidlig her. Hvorfor?

– Vi tenkte det kunne være fint å gjøre noe som dette i juletiden. Her på båten har det vært veldig gøy å lage denne nissen og sleden. Folkene her har brukt frivakter og virkelig gjort seg flid med oppdraget.

Det var knyttet stor spenning til om konstruksjonen ville overleve sjøsettingen. Åtte meter høye bølger er ikke til å spøke med, selv for nissen.

– Vi var spente på hvordan han ville tåle det. Spesielt sleden, egentlig. Vi var redde for at bølgene skulle ødelegge den.

Tilbake på dekk

Ved hjelp av de fjernstyrte undervannsrobotene på «Edda Flora», fikk mannskapet konstruksjonen trygt ned på havets bunn.

På 330 meters dyp var trykket nok en utfordring, men alt gikk etter planen.

– Hele operasjonen gikk voldsomt bra. Ingeniørkunsten seiret. Nå er nissen hevet opp igjen, og er klar til neste år.

Edda Flora

«Edda Flora» er et spesialfartøy for fjernstyrte undervannsoperasjoner.

Foto: Statoil

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.