Hopp til innhold

- Jeg er ingen homofob

– Jeg ville aldri konstruert et farløst barn, men er ingen homofob, sier Nina Karin Monsen til NRK.

Nina Karin Monsen på talerstolen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Dette kommer som et tilsvar til Anne Holt, som i et radioportrett tidligere i høst kritiserte Nina Karin Monsen.

Anne Holt

Anne Holt

Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

I portrettet sier krimforfatteren at hun mener Nina Karin Monsen er det beste eksempler på hvordan vi i Norge ikke har en edruelig, sober og ordentlig debatt omkring familiepolitikk og bioteknologi. Hun fortsetter:

– Å sette merkelapper på mennesker i debatt er forsøplende, jeg tror det å komme med sterke nedsettende ytringer om andre mennesker, ikke virker befordrende på en konstruktiv meningsutveksling, sier Holt.

– Anne Holt forfølger meg

– Jeg har ikke satt merkelapper på noen. Anne Holt har nå forfulgt meg med sine beskyldninger i mange sammenhenger. Jeg har svart henne, men det preller helt av.

Monsen mener det er Holt som ikke fører en sober debatt.

– Hun har fått laget et farløst barn, hvilket jeg overhodet ikke kunne tenkt meg å gjøre eller kan akseptere som sosial norm. Heller ikke å bli laget morløs anser jeg er etisk bra for barnet, eller helt foreldreløs, hvilket også gjøres. I USA har man fosteradopsjon.

- Sosialt handikap

Monsen har tidligere skrevet at Ole Shou, direktør for en av verdens største sædbanker, mener at barn som er laget farløse må leve med det handikappet, det er betingelsen for at de overhodet er her.

– Jeg har alltid oppfattet tap av far eller mor som et sosialt handikap for ethvert barn, uansett foreldres legning, alder eller hva det nå er som gjør at en eller begge foreldrene dør eller er borte. Barn tenker naturligvis på den de har mistet og som ikke er der, sier hun.

Hun sier videre at i Norge har 3 av 4 barn mor og far og at hun, med sine uttalelser, følger FNs barnekonvensjon, som Anne Holt har brutt.

– De som bryter med konvensjonen bør stilles til ansvar. Hvordan man klarer å definere meg som homofob utifra dette, det skjønner jeg ikke.

Fristet til å legge inn Monsen i boka

I sin nye bok «Pengemannen» forteller Holt at hun retter søkelyset på spenningsfeltet mellom ytringsfrihet og kriminelle handlinger. Hun sier også at hun var fristet til å legge inn Nina Karin Monsen i sin nyeste roman, men lot det være.

– Her skulle hun klart legge meg inn som en som ble drept. Det er ganske sterkt å komme med fra en person som har ansvar for en barn. Jeg lurer på om barnevernet synes det er greit at en adoptivmor oppfører seg slik, sier Monsen som tilsvar på Holts uttalelse.

Ingen homofob

Monsen håper med dette at NRK og journalister i andre medier begynner å se på hva hun virkelig står for og har snakket om.

– Jeg vil slippe å være syndebukk for noe jeg ikke står for. Jeg har tidligere snakket positivt om barn som tidligere har fått barn i heterofile forhold, og så velger å leve med en annen kvinne. Jeg er ingen homofob.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.