Hopp til innhold

- Jeg er ingen homofob

– Jeg ville aldri konstruert et farløst barn, men er ingen homofob, sier Nina Karin Monsen til NRK.

Nina Karin Monsen på talerstolen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Dette kommer som et tilsvar til Anne Holt, som i et radioportrett tidligere i høst kritiserte Nina Karin Monsen.

Anne Holt

Anne Holt

Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

I portrettet sier krimforfatteren at hun mener Nina Karin Monsen er det beste eksempler på hvordan vi i Norge ikke har en edruelig, sober og ordentlig debatt omkring familiepolitikk og bioteknologi. Hun fortsetter:

– Å sette merkelapper på mennesker i debatt er forsøplende, jeg tror det å komme med sterke nedsettende ytringer om andre mennesker, ikke virker befordrende på en konstruktiv meningsutveksling, sier Holt.

– Anne Holt forfølger meg

– Jeg har ikke satt merkelapper på noen. Anne Holt har nå forfulgt meg med sine beskyldninger i mange sammenhenger. Jeg har svart henne, men det preller helt av.

Monsen mener det er Holt som ikke fører en sober debatt.

– Hun har fått laget et farløst barn, hvilket jeg overhodet ikke kunne tenkt meg å gjøre eller kan akseptere som sosial norm. Heller ikke å bli laget morløs anser jeg er etisk bra for barnet, eller helt foreldreløs, hvilket også gjøres. I USA har man fosteradopsjon.

- Sosialt handikap

Monsen har tidligere skrevet at Ole Shou, direktør for en av verdens største sædbanker, mener at barn som er laget farløse må leve med det handikappet, det er betingelsen for at de overhodet er her.

– Jeg har alltid oppfattet tap av far eller mor som et sosialt handikap for ethvert barn, uansett foreldres legning, alder eller hva det nå er som gjør at en eller begge foreldrene dør eller er borte. Barn tenker naturligvis på den de har mistet og som ikke er der, sier hun.

Hun sier videre at i Norge har 3 av 4 barn mor og far og at hun, med sine uttalelser, følger FNs barnekonvensjon, som Anne Holt har brutt.

– De som bryter med konvensjonen bør stilles til ansvar. Hvordan man klarer å definere meg som homofob utifra dette, det skjønner jeg ikke.

Fristet til å legge inn Monsen i boka

I sin nye bok «Pengemannen» forteller Holt at hun retter søkelyset på spenningsfeltet mellom ytringsfrihet og kriminelle handlinger. Hun sier også at hun var fristet til å legge inn Nina Karin Monsen i sin nyeste roman, men lot det være.

– Her skulle hun klart legge meg inn som en som ble drept. Det er ganske sterkt å komme med fra en person som har ansvar for en barn. Jeg lurer på om barnevernet synes det er greit at en adoptivmor oppfører seg slik, sier Monsen som tilsvar på Holts uttalelse.

Ingen homofob

Monsen håper med dette at NRK og journalister i andre medier begynner å se på hva hun virkelig står for og har snakket om.

– Jeg vil slippe å være syndebukk for noe jeg ikke står for. Jeg har tidligere snakket positivt om barn som tidligere har fått barn i heterofile forhold, og så velger å leve med en annen kvinne. Jeg er ingen homofob.

Kulturstrøm

 • KORK-dirigent Petr Popelka til Wiener Symphoniker

  KORKs avtroppende sjefdirigent Petr Popelka er utnevnt til ny sjefdirigent i Wiener Symphoniker, et av verdens absolutte topporkestre.

  Popelka har en raskt stigende karriere, men KORK var hans første orkester som sjefdirigent. - Vi er stolte av å ha vært Popelkas første orkester. Denne overgangen er som Glimt-trener Knutsen skulle gått rett til Ajax, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

  Popelka avslutter samarbeidet med KORK med turné til Tsjekkia i juni.

  Petr Popelka
  Foto: NRK