NRK Meny
Normal

Nils Sletta

Årets mannlige skuespiller var gjest i Stjerneklart.

Nils Sletta
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Hør Stjerneklart med Nils Sletta

Nils Sletta ble født den 23. april 1943 i Tuddal i Telemark. Han vokste opp på en gård sammen med mor, far og åtte yngre søsken. Familien på morssiden var folkemusikere, og Nils vokste opp godt kjent med kunstnermiljø. Selv lærte han seg å spille hardingfele, deltok på landskappleiker og vant til og med ett år i klassen hardingfele.

Tor Neshov spilt av Nils Sletta

Grisebonden Tor Neshov i Berlinerpoplene spilt av Nils Sletta.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Han begynte på teaterskolen i Oslo i 1962, og debuterte i 1964 med rollen som Romeos tjener Baltasar i ”Romeo og Julie”. Etter fullført utdanning i 1965, ble han ansatt ved Riksteatret, og etter to år der flyttet han til Trøndelag Teater der han var i to nye år.

I 1969 ble han ansatt ved Det norske Teater der han har vært tilknyttet siden. Nils Sletta har spilt et utall roller på teaterscenen, men mange husker han nok best fra rollen som bygdestakkaren Mattis i Tarjei Vesaas’ dramatiserte roman ”Fuglane” i 1997. Den rollen fikk Nils kritikerprisen for. I 1967 var han med i Arne Skouens film ”Musikanter”, og siden da har han vært med i åtte lang- og kortfilmer.

Mange barn husker nok Nils som tyven Henrik i filmen ”Mormor og de åtte ungene i byen ” fra 1977. Han har også spilt i flere TV-serier, blant annet ”Jul i Blåfjell”, der han spilte ordfører Anders Bergheim, ”Ved kongens bord” og ikke minst seersuksessen ”Berlinerpoplene” der han spilte grisebonden Tor Neshov.

Nils Sletta bor på Torshov i Oslo sammen med samboer Grethe Ryen og har tre voksne barn. Han har selvfølgelig hytte i Telemark. For 2 uker siden fikk han Gullruten som beste mannlige skuespiller for rollen som Tor Neshov i ”Berlinerpoplene”.

Stjerneklart med Nils Sletta 26.05.08 kl 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold