Hopp til innhold

Nils Sletta

Årets mannlige skuespiller var gjest i Stjerneklart.

Nils Sletta
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Hør Stjerneklart med Nils Sletta

Nils Sletta ble født den 23. april 1943 i Tuddal i Telemark. Han vokste opp på en gård sammen med mor, far og åtte yngre søsken. Familien på morssiden var folkemusikere, og Nils vokste opp godt kjent med kunstnermiljø. Selv lærte han seg å spille hardingfele, deltok på landskappleiker og vant til og med ett år i klassen hardingfele.

Tor Neshov spilt av Nils Sletta

Grisebonden Tor Neshov i Berlinerpoplene spilt av Nils Sletta.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Han begynte på teaterskolen i Oslo i 1962, og debuterte i 1964 med rollen som Romeos tjener Baltasar i ”Romeo og Julie”. Etter fullført utdanning i 1965, ble han ansatt ved Riksteatret, og etter to år der flyttet han til Trøndelag Teater der han var i to nye år.

I 1969 ble han ansatt ved Det norske Teater der han har vært tilknyttet siden. Nils Sletta har spilt et utall roller på teaterscenen, men mange husker han nok best fra rollen som bygdestakkaren Mattis i Tarjei Vesaas’ dramatiserte roman ”Fuglane” i 1997. Den rollen fikk Nils kritikerprisen for. I 1967 var han med i Arne Skouens film ”Musikanter”, og siden da har han vært med i åtte lang- og kortfilmer.

Mange barn husker nok Nils som tyven Henrik i filmen ”Mormor og de åtte ungene i byen ” fra 1977. Han har også spilt i flere TV-serier, blant annet ”Jul i Blåfjell”, der han spilte ordfører Anders Bergheim, ”Ved kongens bord” og ikke minst seersuksessen ”Berlinerpoplene” der han spilte grisebonden Tor Neshov.

Nils Sletta bor på Torshov i Oslo sammen med samboer Grethe Ryen og har tre voksne barn. Han har selvfølgelig hytte i Telemark. For 2 uker siden fikk han Gullruten som beste mannlige skuespiller for rollen som Tor Neshov i ”Berlinerpoplene”.

Stjerneklart med Nils Sletta 26.05.08 kl 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober