Hopp til innhold

Hardkokt kriminalhistorie

Siste skygge av tvil er en hardkokt kriminalhistorie fra Oslo, en fortettet, mørkt stemningsfull beretning om høyt spill med livet som innsats, om grådighet, bedrag, kynisme, hevn, skjebne – og kjærlighet.

Nils Nordberg, Radioteatret
Foto: Morten Krogvoll

Kjell Ola Dahl er en av dagens fremste norske kriminalforfattere. I 2001 fikk han Riverton-prisen for romanen En liten gyllen ring. Ved siden av bøkene om politibetjent Gunnarstranda har han skrevet flere svarte thrillere om personer som beveger seg i lovens og samfunnets grenseland. Siste skygge av tvil er en av dem, og en av Dahls beste bøker – ja, en anmelder utropte den til en av de beste norske kriminalromanene han hadde lest.

Hovedpersonen i denne historien er John Hammersten, en tidligere restauranteier og drosjesjåfør, som slipper ut etter å ha sittet nesten tre år bak murene for narkotikasmugling. Noen lurte ham i en felle. Nå har han ett mål: Å finne ut hva som som skjedde, hvorfor og hvem som stod bak. Og derfor må han spore opp den gamle vennen og kompanjongen Abel Raag, som han ikke har sett siden den skjebnesvangre kvelden da politiet dukket opp og arresterte ham. Men hvem vet hvor Abel befinner seg? Hans kjæreste, Grethe Lindeman, som opptrer både avvisende og inviterende? Den tidligere kokken Arnie, nå mykpornofotograf med lomma full av penger? Eks-torpedoen og nattklubbeieren Ivan Kjemperud? Grethes eks-mann, den shady advokaten Fredrik Lindeman? Eller en ukjent, noen som kan sette muskler og springkniv bak sine krav? Og politiet interesserer seg også for Hammerstens bevegelser.

Nils gjestet Nitimen (arkiv) Siste skygge av tvil

[Tekst: Nils Nordberg]

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober