Hopp til innhold

– Alt stoppet opp da den paramilitære lederen kom bort til oss

Det sto om liv og død da Nils og Ronny ble konfrontert av en beryktet paramilitær leder under innspillingen av reiseprogrammet «Walkabout».

Reiseduoen i møte med væpnede soldater i Colombia under innspillingen av Walkabout sesong 4.

Nils og Ronny fikk ble overrasket av væpnede soldater da de besøkte Colombia i reiseprogrammet «Walkabout».

Reiseduoen Nils og Ronny er klar med en ny sesong av TV-serien «Walkabout», men innspillingen var langt fra smertefri. I Colombia, som var første stopp på reisen, sto de plutselig ansikt til ansikt med den lokale lederen av en beryktet paramilitær gruppe.

– De er kjent for utvidet bruk av motorsagmassakrer mot sivilbefolkningen, forteller Nils Wærstad til NRK.

Hendelsen fant sted under en fest med lokalbefolkningen i en liten jungellandsby i Colombia

– Det var dans, rop og latter, men alt stoppet opp da den paramilitære lederen kom inn i rommet og begynte å spørre oss ut. Folk var synlig redde, sier Wærstad.

Nordmannen Øystein Schjetne har bodd i Colombia i mange år, og var med Nils og Ronny inn i jungelen.

– Øystein fortalte at han aldri før hadde følt det sto så mye om liv og død som det gjorde da. Noe riktig må vi ha sagt, fordi den paramilitære lederen godkjente oss og lokalbefolkningen eksploderte i glede.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nils og Ronny i Colombia

Stemningen var god etter Nils og Ronny kom helskinnet fra møte med den lokale paramilitære lederen.

Foto: Nils & Ronny AS

Fikk soldater på døra

Det var ikke bare paramiltanter som Nils og Ronny ble konfrontert med under Colombia-oppholdet. Like etter de hadde funnet en seng for natten i jungellandsbyen, fikk de uventet besøk.

– Vi skjønte at vi ikke var i Disneyland da det plutselig dukket opp to væpnede soldater på døren, sier Wærstad.

Nordmennene fikk klarsignal da soldatene hadde kontrollert hva de gjorde i byen.

– Soldatene lever i konstant livsfare. Når de paramilitære gruppene angriper landsbyer, er soldatene de første som blir drept eller tatt i fangenskap, forteller Wærstad.

Bunadsstrategi

Utenriksdepartementet råder turister til å kle seg nøktern når de besøker det Sør-Amerikanske landet. Nils og Ronny gjorde det stikk motsatte. De ikledde seg bunad og håpet på det beste.

– Vår teori var at kjeltringer skyr oppmerksomhet og kom til å holde seg langt unna to karer i prangende bunader og en rosemalt bil med en brekende geit i baksetet. Vi lever, så det viste seg å stemme, sier Wærstad til NRK.

Geita Rosalita plukket de opp i begynnelsen av oppholdet i Colombia. Hun, som senere viste seg å være en han, ble med på store deler av reisen, men endte til slutt opp som premie i «Valparaíso got talent».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nils, Ronny og Rosalita

Nils og Ronny trosset UDs reiseråd om å ligge lavt, og utstyrte seg med bunad, fargerik bil og en inkontinent geit.

Foto: Nils & Ronny AS

Verdens lykkeligste land

Til tross for at Colombia blir betraktet som et av verdens farligste land, har landet også blitt kåret til verdens lykkeligste.

– At de er kåret til verdens lykkeligste land, er helt tydelig når man kommer dit. Det er svært overraskende når man tar innover seg de enorme problemene de har å bale med, sier Wærstad.

Av alle stedene det bereiste radarparet Nils og Ronny har vært, er Colombia en soleklar favoritt.

– Aldri før har vi fått en slik overveldende mottakelse. Menneskene er de mest elskverdige og hjertevarme folkene vi har møtt. Selv de som jobbet i sikkerhetskontrollen på flyplassen tok oss mot som om vi var gamle, nære bekjente.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nils og Ronny i Colombia

Nils og Ronny ble tatt imot med åpne armer under deres Colombia-reise. Her stoppet de for å vaske klær hos en familie de møtte langs veien.

Foto: Nils & Ronny AS

Flere andre land

Det er ikke bare Colombia Nils og Ronny utforsker i denne omgangen av «Walkabout». Sesong 4 har fått navnet «Ground Truth», og reisen går også til Gaza, England og USAs «Rust Belt».

Hønefossingene har som mål å formidle historier som ikke har blitt fortalt før. De vet sjeldent helt hvor de skal reise eller hvem de skal møte.

– En seer skrev til oss at «å se på Walkabout er som å sitte i skjortelommen deres. Jeg opplever det samme som dere og vet aldri hvordan det skal gå». Vi prøver alltid å vise seerne våre en reise med plass til å tenke, føle, le og drømme. Det tror jeg absolutt at de vil få anledning til i denne sesongen også, forteller Wærstad.

Walkabout i Colombia.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)