NRK Meny
Normal

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen ble født 17. september 1941 i Orkdal i Sør-Trøndelag. Hans første idrettsgren var skihopp, men det var fotballen som skulle bli hans store lidenskap.

Nils Arne Eggen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var faktisk som spiller Nils Arne først gjorde seg bemerket, men det var likevel ikke noe stort tap for norsk fotball at høyrebacken la opp, riktignok etter å ha fått med seg 29 landskamper. For det er jo som fotball-trener Nils Arne Eggen vil bli husket.

Nils Arne Eggen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var i 1971 han først debuterte som Rosenborg-trener, noe som førte til både serie- og cup-gull. Men det var først i 1988 at den store Rosenborg-epoken ble innledet. Med Nils Arne Eggen tilbake som ubestridt sjef og ideolog, ble Rosenborg ikke bare best i Norge, men hevdet seg også i Europa.

Den lille, rare treneren fra Orkdal ble fort kjent for sin kritiske holdning til pengemakten i europeisk toppfotball, men også for sine legendariske pressekonferanser der norsk, trøndersk, engelsk og tysk ble sauset i hop i en humoristisk og herlig blanding, til journalistenes fornøyelse, og stundom forbløffelse.

Nils Arne er kjent for sitt samfunnsengasjement og sin idrettsfilosofi, manifestert gjennom boka ”Godfoten” som kom ut i 1999. Eggen var opptatt av å utvikle spillerne som hele mennesker, derfor praktiserte han ofte sin andre lidenskap – litteratur, særlig poesi, også i garderoben. Hans diktsamling ”Dikt i garderoben” fra 2001 er et resultat av det.

Kultur har også stått i høysete hos orkdalingen. Mange løftet nok på øyenbrynene da daværende statsminister Torbjørn Jagland ønsket Eggen som kulturmininster da Jagland dannet sin regjering i 1996. Nils Arne takket nei, og Turid Birkeland ble kulturstatsråd.

Nils Arne sluttet som RBK-trener i 2002 etter å ha ledet laget til13 seriemesterskap og 6 cupmesterskap.

Stjerneklart med Nils Arne Eggen, mandag 08.01.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

 

Kulturstrøm

  • Detektivbyrået runder en million

    Med den ferske boken «Jakten på slottets hemmelighet» har «Detektivbyrå nr. 2"-bøkene til Jørn Lier Horst nådd et opplag på én million bøker, melder Gyldendal. Det er så langt blitt 17 bøker om smartingene Tiril og Oliver og den snarrådige hunden Åtto som bor og løser mysterier i kystbyen Elvestad. Forfatteren, kjent for mange for sine krimbøker – som retter seg mot en helt annen målgruppe, lanserte barnebokserien i 2013 (NTB).

    Jørn Lier Horst
    Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
  • Personleg musikkvideo frå Aguilera

    Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.