NRK Meny
Normal

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen ble født 17. september 1941 i Orkdal i Sør-Trøndelag. Hans første idrettsgren var skihopp, men det var fotballen som skulle bli hans store lidenskap.

Nils Arne Eggen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var faktisk som spiller Nils Arne først gjorde seg bemerket, men det var likevel ikke noe stort tap for norsk fotball at høyrebacken la opp, riktignok etter å ha fått med seg 29 landskamper. For det er jo som fotball-trener Nils Arne Eggen vil bli husket.

Nils Arne Eggen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var i 1971 han først debuterte som Rosenborg-trener, noe som førte til både serie- og cup-gull. Men det var først i 1988 at den store Rosenborg-epoken ble innledet. Med Nils Arne Eggen tilbake som ubestridt sjef og ideolog, ble Rosenborg ikke bare best i Norge, men hevdet seg også i Europa.

Den lille, rare treneren fra Orkdal ble fort kjent for sin kritiske holdning til pengemakten i europeisk toppfotball, men også for sine legendariske pressekonferanser der norsk, trøndersk, engelsk og tysk ble sauset i hop i en humoristisk og herlig blanding, til journalistenes fornøyelse, og stundom forbløffelse.

Nils Arne er kjent for sitt samfunnsengasjement og sin idrettsfilosofi, manifestert gjennom boka ”Godfoten” som kom ut i 1999. Eggen var opptatt av å utvikle spillerne som hele mennesker, derfor praktiserte han ofte sin andre lidenskap – litteratur, særlig poesi, også i garderoben. Hans diktsamling ”Dikt i garderoben” fra 2001 er et resultat av det.

Kultur har også stått i høysete hos orkdalingen. Mange løftet nok på øyenbrynene da daværende statsminister Torbjørn Jagland ønsket Eggen som kulturmininster da Jagland dannet sin regjering i 1996. Nils Arne takket nei, og Turid Birkeland ble kulturstatsråd.

Nils Arne sluttet som RBK-trener i 2002 etter å ha ledet laget til13 seriemesterskap og 6 cupmesterskap.

Stjerneklart med Nils Arne Eggen, mandag 08.01.07 kl. 22.05 på NRK P1.