Hopp til innhold

Nils Arne Eggen

Nils Arne Eggen ble født 17. september 1941 i Orkdal i Sør-Trøndelag. Hans første idrettsgren var skihopp, men det var fotballen som skulle bli hans store lidenskap.

Nils Arne Eggen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var faktisk som spiller Nils Arne først gjorde seg bemerket, men det var likevel ikke noe stort tap for norsk fotball at høyrebacken la opp, riktignok etter å ha fått med seg 29 landskamper. For det er jo som fotball-trener Nils Arne Eggen vil bli husket.

Nils Arne Eggen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det var i 1971 han først debuterte som Rosenborg-trener, noe som førte til både serie- og cup-gull. Men det var først i 1988 at den store Rosenborg-epoken ble innledet. Med Nils Arne Eggen tilbake som ubestridt sjef og ideolog, ble Rosenborg ikke bare best i Norge, men hevdet seg også i Europa.

Den lille, rare treneren fra Orkdal ble fort kjent for sin kritiske holdning til pengemakten i europeisk toppfotball, men også for sine legendariske pressekonferanser der norsk, trøndersk, engelsk og tysk ble sauset i hop i en humoristisk og herlig blanding, til journalistenes fornøyelse, og stundom forbløffelse.

Nils Arne er kjent for sitt samfunnsengasjement og sin idrettsfilosofi, manifestert gjennom boka ”Godfoten” som kom ut i 1999. Eggen var opptatt av å utvikle spillerne som hele mennesker, derfor praktiserte han ofte sin andre lidenskap – litteratur, særlig poesi, også i garderoben. Hans diktsamling ”Dikt i garderoben” fra 2001 er et resultat av det.

Kultur har også stått i høysete hos orkdalingen. Mange løftet nok på øyenbrynene da daværende statsminister Torbjørn Jagland ønsket Eggen som kulturmininster da Jagland dannet sin regjering i 1996. Nils Arne takket nei, og Turid Birkeland ble kulturstatsråd.

Nils Arne sluttet som RBK-trener i 2002 etter å ha ledet laget til13 seriemesterskap og 6 cupmesterskap.

Stjerneklart med Nils Arne Eggen, mandag 08.01.07 kl. 22.05 på NRK P1.

 

 

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3