NRK Meny
Normal

Slik var Nico & Vinz' vei mot gjennombruddet

NRK har fulgt suksessduoen fra deres første Urørt-suksess til det internasjonale gjennombruddet. Her er høydepunktene og vendepunktene i karrieren så langt.

Nico & Vinz opptrer i Las Vegas

FRA URØRT TIL BILLBOARD PÅ TRE ÅR: Nico & Vinz, tidligere kjent under navnet Envy, har kommet langt siden de vant Årets Urørt i 2011. Her er duoen på scenen under en festival i Las Vegas tidligere denne måneden.

Foto: Isaac Brekken / Afp

Snart kan du se et lengre intervju med Nico & Vinz her på NRK.no.

Nicolay «Nico» Sereba fra Holmlia og Vincent «Vinz» Dery fra Lambertseter har oppnådd mye siden de to ble introdusert for hverandre gjennom sin felles venn og senere manager Amanuel Kidane.

Denne våren har Nico & Vinz' kjempehit «Am I Wrong» kjempet helt i toppsjiktet på den amerikanske singellista Billboard Hot 100, og tidligere denne måneden ble det klart at Oslo-duoen skal på turné med den amerikanske superstjernen Usher.

2010-2011: Fra Urørt via Bylarm til Øya

2014 har utvilsomt vært året Nico & Vinz slo gjennom overfor et internasjonalt publikum. Men Sereba og Dery vært på radaren til norske musikkfans og -journalister i flere år allerede.

I desember 2010 slapp duoen, da under navnet Envy, mikstapen «Dreamworks: Why not me?», og ble kort tid etter utropt til Ukas Urørt på NRK P3.

Vinteren 2011 inntok Envy scenen under bransjefestivalen Bylarm med fullt liveband. Konserten fikk terningkast fem hos NRKs Lydverket og bidro til at norsk musikkbransje for alvor fikk øynene opp for duoen.

Samme vår gikk gutta i studio med den norske produsenten Nasty Kutt og spilte inn låten «One Song», som ble A-lista på flere av landets største radiostasjoner og fikk tung rotasjon på NRK P3.

Musikkvideoen til låten innkasserte også en spellemannspris.

Samme år ble duoen portrettert av NRKs musikkprogram Lydverket, der de blant annet fortalte om hvor de la lista for internasjonal suksess.

– Den dagen vi er superstjerner, er den dagen vi spiller i utlandet, mente Nico den gangen.

– Hvis vi spiller et show i Luxembourg foran 40.000 mennesker, så kanskje, utfylte Vinz.

I reportasjen forteller de to også om hvordan de lot seg inspirere av rapperen 50 Cents selvbiografiske selvhjelpsbok «The 50th Law» for å nå sine ambisiøse mål.

Nico & Vinz (daværende Envy) har aldri lagt skjul på sine store ambisjoner. Hør dem snakke om å slå gjennom i USA i denne reportasjen fra Lydverket i 2011.

PORTRETTERT: Lydverket viet en lengre reportasje til den fremadstormende Oslo-duoen allerede i 2011.

I forbindelse med opptredenen under Øyafestivalen samme år, ble Envy også introdusert for et bredere publikum gjennom en reportasje i NRKs Dagsrevyen.

– Jeg ser på Envy som en naturlig arvtager til Madcon, sa NRKs musikkprodusent Mats Borch Bugge den gangen.

Envy - Nico & Vinz' tidligere navn - spilte i august 2011 på Øyafestivalen, og dro også til Tyskland for å konkurrere om å bli kåret til verdens beste usignerte band. Dagsrevyen møtte dem før konsertene i Oslo og Tyskland. Sendt i Dagsrevyen 10. august 2011.

ENVY PÅ ØYA: Se Dagsrevyen-reportasjen om Nico & Vinz fra 2011.

2012-2013: Albumdebut og sommerhit

Våren 2012 slapp Envy sitt første album på eget selskap. Albumet, titulert «The Magic Soup and the Bittersweet Faces», var så vidt innom den norske albumlista, med én uke på 37. plass.

Albumet fikk god mottagelse, om ikke akkurat stående ovasjoner. NRK P3s anmelder ga terningkast fire, og kalte det flinkispreget, men godt håndverk.

Også VG trillet fire på terningen, og mente albumet var ujevnt og ikke helt levde opp til liveopptredenene duoen hadde gjort seg bemerket gjennom.

Albumet fostret singelen «Go Loud», som oppnådde en nittendeplass på den norske singellista.

Høsten 2012 og vinteren 2013 forsvant Envy inn i studio, og da de kom ut igjen på vårparten, var det med det som skulle bli deres største hit hittil: «Am I Wrong».

Opptredener på flere av VG-lista-showene den sommeren bidro til at «Am I Wrong» klatret helt opp til andreplassen på den norske singellista, og dermed trygt kunne kalle seg en åv årets sommerhiter.

Dery og Sereba har aldri lagt skjul på at drahjelpen de fikk fra Urørt og NRK P3 helt i starten hadde mye å si, og høsten 2013 viste de sin takknemlighet ved å headline NRKs nye musikkprisutdeling P3 Gull.

P3 Gull: Nico & Vinz – Am I Wrong

GJENTJENESTE: Envy headlinet NRK P3s nystartede prisutdeling P3 Gull i fjor høst.

Høsten 2013 kom andresingelen «In Your Arms», som oppnådde en fjerdeplass på VG-lista som høyeste plassering. Det er denne låta som nå, ett år etter, står på steget til å innta de amerikanske singellistene.

Senere samme høst fikk Envy for første gang fremføre «Am I Wrong» for et internasjonalt publikum under Nobelkonserten 2013, og ballen begynte for alvor å rulle.

Envy på Nobelkonserten

ROCKET NOBEL: Nico & Vinz fikk vise seg frem for et internasjonalt publikum under Nobelkonserten 2013.

2014: Navnebytte, USA-eventyr og nytt albumslipp

Mot slutten av 2013 undertegnet Envy internasjonal platekontrakt med Warner, og kort tid etter, i januar i år, kunngjorde duoen at de skiftet navn til Nico & Vinz.

I januar i år kunngjorde gutta at de endret navn til Nico & Vinz i forbindelse med den forestående USA-lanseringen, og i april kunne VG melde at gutta flyttet til USA for å satse for fullt på det internasjonale gjennombruddet.

Før de forlot Norge, rakk gutta imidlertid å fremføre et par låter hos Christine på P3.

Christine live: Nico & Vinz - "In Your Arms"

STORFINT BESØK: Nico & Vinz sto på steget til å flytte til USA da de tok turen innom Christine på P3 og fremførte «In Your Arms».

Omtrent samtidig som duoen pakket flytteeskene, begynte «Am I Wrong» å gå sin seiersgang på de amerikanske listene, og i slutten av april entret låten Billboard Hot 100-lista for første gang etter å ha blitt spillelistet på nesten 100 amerikanske radiostasjoner.

Deretter klatret låten jevnt og trutt gjennom sommeren, med fjerdeplass som høyeste plassering.

Det førte igjen til at duoen ble invitert til flere store og toneangivende talkshow på amerikansk TV.

Først ut var senkveldsshowet Jimmy Kimmel Live ...

... deretter fulgte en opptreden for det største og viktigste kveldsshowet av dem alle, The Tonight Show med Jimmy Fallon, der duoen ble akkompagnert av husbandet The Roots ...

... før Oslo-gutta kronet verket med å besøke den danseglade dagtidsprogramlederen Ellen DeGeneres:

Det har også blitt en rekke konsert- og liveopptredener. I sommer varmet gutta opp for Bruno Mars under en konsertserie i Canada og USA, og i høst ble det kjent at de skal på turne med superstjernen Usher.

I kjølvannet USA-suksessen kunne Nico & Vinz krysse av for en ny milepæl da de toppet den britiske singellista, som første nordmenn siden A-ha.

Denne høsten følger duoen opp med ny singel og sitt første internasjonale album, «Black Star Elephant», som kommer i oktober.

I forrige uke ble det klart at guttas andresingel «In Your Arms» var ukas nykommer på listeprogrammet American Top 40, som måler hvilke singler som har blitt listet av flest amerikanske radiokanaler.

Dermed følger andresingelen så langt suksessoppskriften til «Am I Wrong», i hvert fall på amerikansk side. Om den klarer å tangere og forbigå forgjengeren, gjenstår imidlertid så langt å se.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Romanfiguren Elling med dikt-debut

    Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er aktuelle med samlingen «Leilighetsdikt for hjemløse», melder Cappelen Damm. Diktene er lagt i munnen på de to romanpersonene Elling og Alfons Jørgensen. Bøkene om Elling danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land.