Fra Parkteatret til Obamas innerste sirkel

– Det er først nå det virkelig går opp for oss, sier Nico & Vinz i et eksklusivt intervju med NRK.no.

Nico & Vinz opptrer for Obama

SPILTE FOR OBAMA: Vincent Dery (til venstre) og Nicolay Sereba tronet 2014 med å opptre for den amerikanske presidenten. Her på scenen foran det spektakulære LED-belyste juletreet ved Det hvite hus.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / Afp

I 2013 slo popgruppa Nico & Vinz gjennom med låta «Am I Wrong».

La oss være ærlige, det er ikke den mest banebrytende poplåta verden har hørt. Det er en glimrende radiolåt med et catchy refreng, som av mange årsaker ble svært populær da den ble sluppet.

Nico & Vinz

JOBBET SEG TIL TOPPS: Nico & Vinz har gjennom tøff arbeidsmoral og udiskutabelt talent kommet til topps i popverdenen i 2014. Her Nicolay Sereba (til høyre) og Vincent Dery under en opptreden i St. Paul i Minnesota, USA 8. desember.

Foto: Adam Bettcher / Afp

Det som skiller Nico & Vinz fra mange andre popgrupper, er at de er smarte, taktiske og voldsomt arbeidsomme. Derfor ble 2014 alt annet enn bare moro for Oslo-duoen.

I år har nemlig Nico, Vinz og gjengen vært på jobb.

– 2014 har vært fantastisk med tanke på alt vi har opplevd, sett og lært. Vi har oppnådd flere av målene og drømmene våre og det er utrolig givende å se at musikken vår har blitt tatt så godt imot, skriver duoen i et e-postintervju med NRK.no.

– Hva har vært høydepunktet?

– Det har vært mange høydepunkter i år. Å møte og spille for president Obama og førstefamilien var definitivt blant de største. Tror det er eneste gang i år vi begge har blitt ordentlig starstruck. I tillegg var det en fantastisk atmosfære bak scenen med alle som var med på showet, som Tom Hanks, Patti LaBelle og Ne-Yo.

Slik var drømmeåret 2014 for Nicolay Sereba og Vincent Dery.

Fra Parkteatret til Billboard

12. april. Nico & Vinz spiller konsert på Parkteatret i Oslo, den siste før de flytter til USA. Gutta skriker fra scenekanten:

«Er dere familie? For alltid? Uansett hvor vi bor? Selv om vi flytter til USA? Selv om vi er på Mars?»

«Jaaaaaaaaaaaa!»

Når duoen lander i USA har allerede «Am I Wrong» blitt listet på et drøss amerikanske radiokanaler.

– Var det vanskelig å flytte fra familie og venner i Oslo?

– Både òg. Vanskelig i den forstand at vi hele tiden savner dem, men samtidig så er vi ute og reiser og lever drømmen vår, sier Nico & Vinz til NRK et drøyt halvår etter flyttingen.

Saken fortsetter under bildet.

Nico & Vinz på Billboard

FØRSTE TUR INNOM BILLBOARD: «Am I Wrong» lå på 91. plass på Billboard Hot 100 i sin første uke. Den fikk en fjerdeplass som bestenotering. Her Nicolay Sereba (til venstre) og Vincent Dery under Nobelkonserten i 2013.

Foto: Vegard Grøtt/faksimile Billboard.com / NTB Scanpix

24. april. Nico & Vinz rekker så vidt å lande på LAX i California før «Am I Wrong» blir listet på Billboard Hot 100, den offisielle lista over de mest populære singlene i USA.

I løpet av de neste ukene fortsetter singelen å stige på Billboard. Musikkredaksjonene i landets største mediebedrifter opptrer nesten som egne Nico & Vinz-redaksjoner, der det er kappløp om å være først med nyheten om hvor mye gutta har steget på verdens mest prestisjefylte hitliste.

NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten og alle de andre er sulteforede på intervjuer med Nico & Vinz, men apparatet rundt sier nei. Gutta skal ha fred. Alle vil ha store intervjuer, men må nøye seg med et sitat i ny og ne.

Managementet gir til og med smekk på fingrene til de mest freidige journalistene, som ringer rett til Nico eller Vinz.

Talkshowrunde ga oppsving

15. mai. «Am I Wrong» fortsetter å stige på Billboard. 15. mai er låta inne blant de 20 mest populære låtene i USA. Det er det kun a-ha og Ylvis som har opplevd før Nico & Vinz.

I ukene fremover spiller gutta på flere av verdens største talkshow. Først hos Jimmy Kimmel, som igjen fører til spillejobber hos Ellen DeGeneres, Jimmy Fallon og David Letterman.

– Ellen var veldig morsomt å opptre på. I tillegg var Ellen like kul og hyggelig av skjermen som på skjermen, sier Nico & Vinz.

Saken fortsetter under videoen av den norske duoen hos Ellen DeGeneres.

25. juni. Nico & Vinz når fjerdeplassen på Billboard-lista. Det eneste man får høre fra Oslogutta er at de sikter mot førsteplassen, men de når aldri høyere enn nummer fire.

– Kan dere beskrive hvordan dere reagerte da dere fikk vite at «Am I Wrong» nådde fjerdeplass på Billboard-lista?

– Det var selvfølgelig veldig stort for oss og noe vi syntes var utrolig gøy, men vi feira det aldri skikkelig da. Når ting tar av på den måten så er det så mye som skjer, har skjedd og skal skje at det er vanskelig å få et skikkelig overblikk og la det synke inn. Vi var nok mer opptatt med TV-opptredener, albumet, flyttingen og så videre. Det er først nå når vi får tid til å reflektere og det virkelig går opp for oss.

På turné med Bruno Mars

14. juli. Toppen er kanskje nådd, men Nico & Vinz fortsetter å smi mens jernet er varmt. Det kan være verdt å nevne at gutta spytter både rim og i glasset. Venner av 24-åringene vil fortelle deg at det foregår veldig lite festing hele dette året.

POY-ENT2014 RNPS - REUTERS NEWS PICTURE SERVICE - ENTERTAINMENT PICTURES OF THE YEAR 2014

BRUNO MARS PÅ SCENEN: Nico & Vinz turnerte med den amerikanske superstjernen Bruno Mars i Canada og USA i sommer. Her på scenen i New Jersey i februar.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters
Black Star Elephant

FIKK MIDDELS MOTTAKELSE: Albumet «Black Star Elephant» debuterte på 45. plass på Billboards albumliste, men falt raskt ut av lista.

Foto: Warner

I juli bringer NRK.no nyheten om at gruppa skal turnere sammen med Bruno Mars.

– Hvordan var det å turnere med Bruno Mars?

– Definitivt et av årets høydepunkt. Nok en lærerik og morsom opplevelse. Det var stort sett utsolgt hver natt og vi lot oss virkelig inspirere av hvor flink han er som artist og underholder.

10. september. Men vent, det finnes jo en annen stor musikkeksportør i verden også? Da er det best å toppe den lista også, bare for å være sikker.

I september når «Am I Wrong» førsteplassen på den britiske singellista, som første norske innslag siden a-ha sang at sola alltid skinner på TV.

Albumslipp og konsert i Oslo

14. oktober. Nico & Vinz slipper det etterlengtede albumet «Black Star Elephant», som mottar til dels lunkne kritikker både i Norge og resten av verden.

– Plata har ikke gjort det like bra på listene som singlene. Hvorfor tror dere det ble slik?

– Vi har fått til mye bra i år og vi har vært velsignet med to låter som har gjort det utrolig bra, men vi har definitivt en jobb å gjøre når det gjelder å få navnet og brandet vårt ut til folk. Det er noe vi jobber med og som vi ser bedrer seg, men vi har enda et godt stykke igjen, men en utfordring vi tar på strak arm!

2. november. Nico & Vinz vender endelig hjem og spiller konsert for en smekkfull Sentrum Scene.

Og la oss få én ting klart: kritikere vil kanskje ha sitt å si om musikken til Nico & Vinz, og da spesielt i lys av den noe skuffende albumdebuten. At musikken er for radiovennlig og streit. Men ingen har noensinne sagt et vondt ord om hvordan gutta fremstår på scenen.

VGs Sandeep Singh skriver følgende om konserten:

«Guttene trenger så vidt å røre mikrofonene. Publikum stjeler ordene fra dem og gleden bobler over».

Saken fortsetter under billedgalleriet fra konserten på Sentrum Scene.

Rundet av året med Obama

4. desember. Etter å ha gått på en liten smell med plateslippet, får gutta sin hittil største opplevelse i løpet av USA-eventyret. Nicolay Sereba og Vincent Dery får både møte og spille for det mektigste mennesket i den frie verden: Barack Obama.

Obama National Christmas Tree Barack Obama, Nico & Vinz, The Tenors, Fifth Harmony

– HØYDEPUNKTET: Nico & Vinz trekker fram å spille for den amerikanske presidenten som det største i et år fylt med milepæler.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Duoen imponerer på den ultraamerikanske årlige julegrantenninga, som eneste ikke-amerikanske innslag.

– Hvordan var det å spille konsert foran Barack Obama? Fikk dere snakket noe med han?

– Det var supergøy. Vi møtte han før vi gikk på scenen og tok bilde med han og Michelle Obama. De var veldig hyggelige.

Nå ser Nico & Vinz fremover mot et like fruktbart 2015.

– I 2015 blir det mye spilling og turnering. Først og fremst er det europaturneen med Usher som starter i februar, deretter ser det ut som om det blir en ny turné i USA. I tillegg planlegger vi å spille inn ny musikk og nye musikkvideoer. Vi må fortsette å jobbe på og utvikle oss. Vi vet vi har enda større potensial og det er opp til oss å hente det frem. Vi har i hvert fall fått en fantastisk start, skriver duoen.

Nå bærer det hjem til jul for Norges fremste popeksport. Men i januar er det «back to work», gutter.

Laster Twitter-innhold

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Samler kor-Norge til digital øvelse

    Rundt 200 000 korsyngende nordmenn får ikke sunget sine julekonserter i desember. For å tilfredsstille ønsket om å synge julesanger, inviterer nå Korforbundet og Det Norske Solistkor til nasjonal korøvelse på nett fredag.