Hopp til innhold

Nico & Vinz hopper ett hakk opp på Billboard

Etter å ha falt to plasser forrige uke, klatrer den norske duoen til nummer sju i sin niende uke på Hot 100-lista.

Nico & Vinz

FORTSATT PÅ TOPP TI: Etter sist uke å ha vist seg fram i sin første opptreden på amerikansk tv hos Jimmy Kimmel og den første liveopptredenen for et amerikansk publikum i Hollywood, hopper Nico & Vinz en plass oppover på Billboard-lista til nummer sju.

Foto: Tom Øverlie / NRK P3

Det er én plass høyere enn forrige uke, melder Billboard. Da lå «Am I Wrong» på åttendeplass på hitlista til det amerikanske musikkmagasinet.

– Vi krysser fingre og tær for at vi rykker lenger opp, sa Oslo-duoen til NRK da.

Nico & Vinz' høyeste plassering på lista er nummer seks. Det skjedde første uka i juni.

Den eneste norske låta som har toppet den gjeve Billboard Hot 100-lista er a-has «Take On Me» i 1985.

Sjette mest digitalt solgt

På lista som måler utelukkende digitalt salg er «Am I Wrong» på femteplass. Dette er også ett hakk opp fra forrige ukes liste.

Den helnorske låta, produsert av Oslo-gutten William «Nasty Kutt» Wiik Larsen, solgte 144.000 digitale kopier i USA sist uke.

– Vi har alltid visst at det er mulig å nå utenfor Norge med vår musikk. Med «Am I Wrong» ville vi si «tar vi feil som faktisk tror at det er mulig?» Det er det låta handler om – å stole på magefølelsen, satse på den og finne lykken, sier Nicolay «Nico» Seraba i et ferskt intervju med Billboard.

Duoen hadde også tirsdag denne uka sin første store konsertopptreden i USA, i et show i Hollywood arrangert av radiokanalen 104.3myfm.

I et intervju med radiokanalen i forkant fortalte Nico & Vinz om albumplanene.

– Vi har ennå ikke en dato, men det er planlagt å komme til høsten, sa de norske artistene.

«Axident»s låt fremdeles nummer fem

Norsk musikk er representert med enda et innslag på Billboard-lista.

Andreas Axident

NUMMER FEM PÅ BILLBOARD: Andreas «Axident» Schuller er en av produsentene av Jason Derulos låt «Wiggle».

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Andreas «Axident» Schuller fra Drøbak er nemlig en av produsentene bak Jason Derulos «Wiggle», som er nummer fem.

Det er samme plassering som på forrige ukes liste.

Schuller er i Norge mest kjent for å stå bak flere russehits, men jobber nå mot det amerikanske markedet fra studio i Los Angeles.

– Min spesialitet er «grooves». Jeg lager ting som folk beveger seg til, sa Schuller til NRK i et intervju i fjor.

LES OGSÅ:

I forrige uke framførte Nico & Vinz «Am I Wrong» i talkshowet til Jimmy Kimmel i sin aller første opptreden på amerikansk fjernsyn:

Nico & Vinz fra Lørdagsrevyen

Se Nico & Vinz bli portrettert i Lørdagsrevyen 11. januar 2014.

Nico & Vinz (daværende Envy) har aldri lagt skjul på sine store ambisjoner. Hør dem snakke om å slå gjennom i USA i denne reportasjen fra Lydverket i 2011.

Hør Nico & Vinz snakke om å slå gjennom i USA i Lydverket i 2011.

Envy - Nico & Vinz' tidligere navn - spilte i august 2011 på Øyafestivalen, og dro også til Tyskland for å konkurrere om å bli kåret til verdens beste usignerte band. Dagsrevyen møtte dem før konsertene i Oslo og Tyskland. Sendt i Dagsrevyen 10. august 2011.

I 2011 var opptrådte Envy på Øyafestivalen og var med i verdens største konkurranse for usignerte band. Se Dagsrevyens reportasje.

Christine live: Nico & Vinz - "In Your Arms"

Se Nico & Vinz framføre oppfølgersingelen «In Your Arms» i P3-studio tidligere i år.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober