Hopp til innhold

Ni fotball­favoritter til EM-sommeren

Her er bok- og dokumentar-anbefalingene til deg som vil dykke ned i fotballens verden.

Mads Hansen, Andrine Hegerberg og Erik Thorstvedt.

Fotballpersonligheter som Mads Hansen, Andrine Hegerberg og Erik Thorstvedt anbefaler bøker og dokumentarer fra fotballens verden.

Foto: NTB

Årets høydepunkt i fotballverden er sparket i gang. De neste fire ukene skal 51 kamper bli spilt mellom 24 lag. Det kan bli for mye fotball for noen, for lite for andre.

Men bak sporten er det også historier om livet, skjebnene og fotballens påvirkningskraft. Historier som har dukket opp i det rike mangfoldet av bøker og filmer.

I anledning fotball-EM har vi fått ni kjente fotballpersonligher til å trekke frem sin favoritt – som du kan ta med deg inn i EM- og sommerukene.

Boken «Tynd Luft»

Boken Tynd Luft. Foto: LINDHARDT OG RINGHOF
  • Forfatter: Joakim Jakobsen
  • Utgitt: 2008
  • Anbefalt av: Arild Stavrum – forfatter og tidligere fotballspiller

– Den handler om det danske landslaget under Mexico-VM i 1986. En fremragende bok om et fantastisk godt lag, som kanskje ikke mange har lest.

Arild Stavrum. Foto: NTB

– Da jeg møtte forfatteren sa han at fotballspillere først blir interessante etter de har blitt 40 år og har reflektert over ting. I boka har han intervjuet alle spillerne mange år senere, og får refleksjoner som er veldig morsomme. Virkelig verdt å lese!

Boken «Det är bara lite cancer»

Det är bare lite cancer-boken til Klas Ingesson. Foto:
  • Forfatter: Klas Ingesson og Henrik Ekblom Ystén
  • Utgitt: 2015
  • Anbefalt av: Andrine Hegerberg – fotballspiller for AS Roma

– Ingesson spilte for en rekke internasjonale klubber og var med å ta VM-bronse med Sverige i 1994. Etter endt karriere fikk han diagnosen kreft. Boka tar deg med på reisen i livet til en fotballproff, og utfordringer på og utenfor banen.

Andrine Hegerberg. Foto: NTB

– Den har historier fra VM-bronsen og hvordan han skremte vettet av Andrea Pirlo. Og hvordan han brukte fotballen som verktøy for å håndtere den største utfordringen, nemlig å bli kreftsyk. Denne boka er god uavhengig graden av fotballinteresse. Den gjorde i alle fall inntrykk på meg.

Dokumentaren «Diego Maradona»

Diego, den venlege, men usikre gutten frå den argentinske slummen. Maradona, elska og hata fotballgud. Britisk dokumentar.

Se den i NRK TV: «Diego Maradona».

  • Laget av: Filmregissør Asif Kapadia
  • Utgitt: 2019
  • Anbefalt av: Erik Thorstvedt – TV-profil og tidligere fotballspiller

– Den tar for seg Maradonas tid i Napoli, og viser hvorfor det gikk som det gikk. Dette var superstjernen alle rev og sleit i, og som havnet i trøbbel på grunn av mafia og rusmisbruk.

Erik Thorstvedt. Foto: NTB

– Det er den samme regissøren som også har laget dokumentarene om Amy Winehouse og Formel 1-stjerna Ayrton Senna. Alle de tre er eksepsjonelt bra og forbilder for hvordan man lager dokumentarer.

Dokumentarserien «Sunderland 'Til I Die»

Sunderland 'Til I Die. Foto: Netflix
  • Laget av: Produksjonsselskapet Fulwell 73
  • Utgitt: I 2018 og 2020 på Netflix
  • Anbefalt av: Mads Hansen – programleder og tidligere fotballspiller

– En veldig fin dokumentar som jeg tror de fleste fotballinteresserte kjenner til. Den følger et engelsk storlag som har rykket ned fra Premier League, og nå vil rykke opp igjen på første forsøk. Med fare for å «spoile»; det blir ikke så enkelt som man trodde.

Mads Hansen. Foto: NTB

– Det var første gang man kom på innsiden av et engelsk topplag og så tett på spillerne. De siste årene har det kommet flere lignende serier om engelske klubber. Den om Leeds og Manchester City på Amazon Prime er også bra.

Claus Lundekvam – En Kamp Til

Boka En kamp til. Foto: Cappelen Damm
  • Forfatter: Claus Lundekvam og Thomas Karlsen
  • Utgitt: 2016
  • Anbefalt av: Carina Olset – programleder i NRK

– Claus Lundekvam har spilt fotball i Premier League i en årrekke, og er sammen med John Arne Riise den norske fotballspilleren som har spilt flest kamper på dette nivået. Men det er valgene han har tatt utenfor gressmatta som sitter igjen etter å ha lest denne.

Carina Olset. Foto: Julie Naglestad / NRK

– Tidvis er det smertefullt å lese. Tidvis faller tårene. Og tidvis ble jeg kvalm. Dette er en bok som forteller mye om hvordan et liv som toppidrettsutøver kan være før, under og etter, og den gir innsikt jeg ikke har fått andre steder. Det er åpent og rått skrevet om hvordan dop og fester tok kontrollen over Lundekvam. Sterk bok som jeg anbefaler.

VM-bokserien til Michelet og Solstad

VM i fotball 1986-boka. Foto: Oktober forlag
  • Forfatter: Jon Michelet og Dag Solstad
  • Utgitt: 1982–1998
  • Anbefalt av: Lars Tjærnås – fotballkommentator og tidligere fotballtrener

– Jeg er veldig glad i bøkene til Michelet og Solstad. Jeg elsker nærheten, lidenskapen og samtidig den lille dialogen og motsetningene mellom de ulike lagene de liker. De står fortsatt i bokhylla uten å støve ned, for det hender jeg er innom ulike kapitler

Lars Tjærnås. Foto: C More

– Både 1982 og 86' er mesterskap som er spikret for min del, og de er udødelige også gjennom bøkene deres. Michelets forkjærlighet for Brasil gir en ekstra spiss på disse mesterskapene. Og lidelsen som fulgte med da laget ble utslått.

Boken «I Think Therefore I Play»

Andrea Pirlo-boken. Foto: BackPage Press Limited
  • Forfatter: Alessandro Alciato og Andrea Pirlo
  • Utgitt: 2014
  • Anbefalt av: Lise Klaveness – Direktør i NFF og tidligere fotballspiller

– Min anbefaling er boken til Andrea Pirlo. Den liker jeg godt fordi den gir et innblikk i tankesettet til en av fotballens mestre.

Lise Klaveness. Foto:NRK

– Boka har færre årstall, meritter og statistikk. Mer analyse, opplevelser og vurderinger.

Boken «Fotball forklarer verden. En (tvilsom) teori om globalisering»

Boka Fotball forklarer verden. Foto: Spartacus forlag
  • Forfatter: Franklin Foer
  • Utgitt: 2006
  • Anbefalt av: Mina Finstad Berg – sportskommentator i TV 2

– En lettlest og god bok om sammenhengen mellom fotball, kultur og historie. Om hvordan fotballen både påvirker og blir påvirket av samfunnet rundt.

Mina Finstad Berg. Foto: NTB

– Den gir et overblikk over flere historier; borgerkrigen i Jugoslavia, revolusjonen i Iran, hatoppgjørene i Skottland, Berlusconis Milan og Catalonia-konflikten i Spania. Du må ikke være fotballnerd for å lese den.

Boken «VM–bobilmemoarer, Tyskland 2006»

VM - bobilmemoarer, Tyskland 2006. Foto: Kagge Forlag
  • Forfatter: Joachim Førsund og Egon Holstad
  • Utgitt: 2006
  • Anbefalt av: Bernt Hulsker – TV-profil og tidligere fotballspiller

– Jeg vil anbefale bobilmemoarene fra VM i Tyskland. Om et mesterskap fortalt fra to groundhoppere i bobil med würst til lunsj i en måned. Om laguttak, VIP-billetter, fotballhistorie og tanker rundt Tina Turner «Simply the best» på stadionet.

Bernt Hulsker. Foto: NTB

– Nå for tiden leser jeg boka om tidenes beste spiss, Marco van Basten. Den er også bra.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK