NHH-rapport: Kritisk til å gi TV 2 statsstøtte

Rapport om TV 2s økonomi ble bestilt av konkurrenten Discovery. TV 2-sjef Olav T. Sandnes mener det er rart at forskerne ikke kontaktet TV 2 i arbeidet.

TV 2 logo

STATSSTØTTEN: Kan gå til eierutbytte, oppkjøp av stortsrettigheteer og økt satsing på Sumo, skriver NHH-professorene i rapporten.

Foto: Breistein, Emil Weatherhead / NTB scanpix

En ny rapport fra NHH hevder at statsstøtte til TV 2 kan virke mot sin hensikt og ikke føre til at ressurser blir brukt på nyheter.

– Det virker utopisk å tro at politikerne med noen rimelig grad av sikkerhet kan anslå TV 2s ressursforbruk på nyheter om de ikke får støtte, skriver de to NHH-professorene Hans Jarle Kind og Øystein Foros i rapporten.

Administrerende direktør i Discovery Networks Harald Strømme

BESTILTE NHH-RAPPORT: TV Norge-sjef Harald Strømme.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Rapporten er bestilt av TV 2s arge konkurrent i kampen om TV-seerne, TV Norge-eier Discovery Networks og toppsjef Harald Strømme, skriver Kampanje.

Hos Discovery fastslår man at rapporten langt på vei slår beina under den såkalte Bjørnenak-rapporten, som i 2014 konkluderte med at det vil være lønnsomt for TV 2 å kutte i nyhetssatsingen.

NHH-rapporten kommer kun få dager før det regjeringsoppnevnte Mediemangfoldsutvalget skal legge fram sine forslag om hvordan TV 2s rolle som allmennkringkaster skal være.

– Rart at de ikke har snakket med TV 2

Onsdag kveld sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje at han ikke har rukket å lese rapporten nøye, men at deler av rapporten ikke direkte avviser en motell for kommersiell allmennkringkasting.

Olav T Sandnes

SYNES DET ER RART: TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier TV 2 ikke er kontaktet i forbindelse med rapporten om TV 2s økonomi.

Foto: Jan-Petter Dahl

På spørsmål fra Kampanje om han leser rapporten som et bestillingsverk fra Discovery, svarer Sandnes at han forholder seg til at det er to professorer som har gjort et stykke arbeid på oppdrag for Discovery.

– Men vi synes det er rart at de bare har snakket med Schibsted og Discovery og ikke med TV 2, når de lager en rapport som handler om TV 2 og vår økonomi, sier Sandnes.

Kommersielt fortrinn

Ifølge rapporten gir TV 2s nyhetsproduksjon isteden kanalen et viktig kommersielt fortrinn.

NHH-professorene spekulerer på at TV 2 vil bruke store deler av en statsstøtte på økt utbytte til den danske eieren Egmont, økt oppkjøp av sportsrettigheter og økt satsing på Sumo og den digitale virksomheten.

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP