Hopp til innhold

Denne fingeren kan koste M.I.A. 99 millioner kroner

National Football League krever 99 millioner kroner av artisten M.I.A. etter at hun viste finger på direktesendt TV under Super Bowl i 2012.

M.I.A.

M.I.A. har vært i NFLs søkelys siden hun viste fingeren på direktesendt TV under Super Bowls pauseshow i 2012. Nå har NFL mer enn tidoblet pengekravet til den populære artisten.

Foto: AP

Mathangi Arulpragasam, bedre kjent som artisten M.I.A., er på langt nær den første artisten som lager bølger etter å ha opptrådt på pauseshowet under Super Bowl i USA.

Men aldri før har organisasjonen bak krevd så mye av en artist for det de mener var upassende oppførsel.

Arrangøren, National Football League, krever nå svimlende for 99 millioner kroner av M.I.A. etter at 110 millioner fotballfans fikk se artisten vise fingeren på direktesendt TV. Det melder Hollywood Reporter.

Se opptredenen nederst i saken!

Oppjusterte fra 8,9 millioner

– Hendelsen var veldig upassende og skuffede. Vi beklager til våre fans, sier NFLs talsmann Brian McCarthy til Associated Press.

Etter å ha kjempet i to år for å få 8,9 millioner kroner i erstatning, har Super Bowl-arrangøren nå skrudd summen kraftig opp. Reklamene under Super Bowl-pausen er kjent for å være ekstremt kostbare, og det er nettopp det NFL legger til grunn for økningen.

M.I.A. skal ifølge NFL ha tjent 99 millioner kroner for sine to minutter på skjermen under Madonnas opptreden i 2012.

– Anklagene mangler hold

NFL hevder at finger-visingen strider med Super Bowls verdier. M.I.A.s advokat har ikke samme syn på hendelsen.

– Kravet om oppreisning mangler hold i både lov, fakta og logikk, skriver artistens advokat i et brev til NFL.

Artisten selv har uttrykket sin frustrasjon på Twitter. Hun har også offentliggjort brevet.

Laster Twitter-innhold

Puppeglipp

Som tidligere nevnt er M.I.A. slettes ikke den eneste artisten som har vekket oppsikt under Super Bowls beryktede pauseshow.

I 2004 blottla Janet Jackson deler av puppen sin under en opptreden med Justin Timberlake i det beryktede pauseshowet. Hendelsen varte i et knapt sekund, men fikk stor oppmerksomhet verden over.

M.I.A. bruker nå slike hendelser som forsvar i saken sin.

I et dokument fra M.I.A.s advokat trekker artisten seg også frem Michael Jacksons opptreden i 1993, Princes i 2007 og hennes medsammensvorne, Madonna, som eksempler på andre Super Bowl-opptredener som beveger seg på grensen av hva NFL-toppene synes amerikanske tv-seere bør hanskes med.

– Kan jeg låne 99 millioner?

M.I.A. mener også å vite at NFL i samarbeid med TV-kanalen NBC, som sendte fotballfesten, sender med fem sekunds forsinkelse. Dette for å kunne klippe ut nøyaktig slike hendelser.

– NFL og NBC klarte ikke å vise god nok varsomhet i gjennomføringen av showet ved at de aktiverte femsekundersforsinkelsen, heter det i brevet.

Til tross for det enorme pengekravet virker det som M.I.A. klarer å beholde roen. I går Twitret hun det følgende til Madonna:

– Eh, kan jeg låne 16 millioner (dollar, journ.anm.)?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober