NRK Meny
Normal

Nettside hacket etter karikaturutstilling

Nettstedet til karikaturutstillingen i Drammen ledet i flere timer til nettsiden for Irans øverste leder.

Skjermbilde hacket nettside

HACKET: Besøkte du nettsiden til organisasjonen bak karikaturutstillingen i Drammen tidligere i dag, ble du sendt videre hit – til den offisielle nettsiden for Irans åndelige og politiske leder ayatolla Ali Khamenei.

Foto: Skjermdump

Forsøkte du i morgentimene i dag å gå inn på nettsidene til Universal Tolerance Organization, som fredag sto bak karikaturutstillingen «I am Charlie», fikk du deg en overraskelse.

Du ble da sendt videre til nettstedet khamenei.ir. Dette er det offisielle nettstedet til Irans åndelige og politiske leder ayatolla Ali Khamenei.

– Klokka ni i morges sendte flere venner meg tekstmelding og fortalte at jeg måtte gå inn på nettsiden vår. Den var nemlig blitt hacket, forteller Universal Tolerance Organizations leder Mohammad Mostafaei.

Mohammad Mostafaei

KJEMPER FOR MENNESKERETTIGHETER: Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei leder organisasjonen Universal Tolerance Organization.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Mener regimet står bak

Mostafaei var en av Irans mest kjente advokater før han søkte politisk asyl i Norge i 2010.

Han var i ti år en forkjemper for menneskerettigheter i Iran, og ble forfulgt av det iranske regimet før han til slutt flyktet.

Det er ingen tvil om hvem som står bak hackerangrepet mot nettsiden, mener han.

– Det iranske regimet er veldig flinke til å hacke hjemmesider, og det er ikke første gang at de gjør noe slikt. De følger med på hva jeg holder på med, sier han.

Tar ikke saken til politiet

Advokaten og menneskerettighetsforkjemperen vil ikke ta saken til politiet.

– Vi har ikke snakket med politiet ennå, og jeg vet ikke om det er nødvendig, sier Mostafaei, som nå jobber med å få nettsiden opp igjen.

– Vi er i dialog med nettselskapet som driver domenet for å få siden opp igjen og økt sikkerheten, sier han.

– Blir du skremt av dette?

– Nei, jeg blir ikke skremt. Vi må bare jobbe bedre for å sikre nettsiden. Det iranske regimet gjør slik. De er flinke hackere, mener Mostafaei.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Irans ambassadør til Norge i forbindelse med saken.

LES OGSÅ:

I Drammen forberedes ei utstilling med karikaturer og en debatt om ytringsfrihet. Blant dem som skal delta, er det sterke reaksjoner på Krekars uttalelser.

STILLER UT KARIKATURER: Arrangør av utstillingen «I am Charlie» i Drammen, Mohammad Mostafaei, reagerer sterkt på mulla Krekars uttalelser i NRK-intervjuet forrige uke. Se innslaget fra Dagsrevyen 25. februar.

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.