Nettside hacket etter karikaturutstilling

Nettstedet til karikaturutstillingen i Drammen ledet i flere timer til nettsiden for Irans øverste leder.

Skjermbilde hacket nettside

HACKET: Besøkte du nettsiden til organisasjonen bak karikaturutstillingen i Drammen tidligere i dag, ble du sendt videre hit – til den offisielle nettsiden for Irans åndelige og politiske leder ayatolla Ali Khamenei.

Foto: Skjermdump

Forsøkte du i morgentimene i dag å gå inn på nettsidene til Universal Tolerance Organization, som fredag sto bak karikaturutstillingen «I am Charlie», fikk du deg en overraskelse.

Du ble da sendt videre til nettstedet khamenei.ir. Dette er det offisielle nettstedet til Irans åndelige og politiske leder ayatolla Ali Khamenei.

– Klokka ni i morges sendte flere venner meg tekstmelding og fortalte at jeg måtte gå inn på nettsiden vår. Den var nemlig blitt hacket, forteller Universal Tolerance Organizations leder Mohammad Mostafaei.

Mohammad Mostafaei

KJEMPER FOR MENNESKERETTIGHETER: Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei leder organisasjonen Universal Tolerance Organization.

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Mener regimet står bak

Mostafaei var en av Irans mest kjente advokater før han søkte politisk asyl i Norge i 2010.

Han var i ti år en forkjemper for menneskerettigheter i Iran, og ble forfulgt av det iranske regimet før han til slutt flyktet.

Det er ingen tvil om hvem som står bak hackerangrepet mot nettsiden, mener han.

– Det iranske regimet er veldig flinke til å hacke hjemmesider, og det er ikke første gang at de gjør noe slikt. De følger med på hva jeg holder på med, sier han.

Tar ikke saken til politiet

Advokaten og menneskerettighetsforkjemperen vil ikke ta saken til politiet.

– Vi har ikke snakket med politiet ennå, og jeg vet ikke om det er nødvendig, sier Mostafaei, som nå jobber med å få nettsiden opp igjen.

– Vi er i dialog med nettselskapet som driver domenet for å få siden opp igjen og økt sikkerheten, sier han.

– Blir du skremt av dette?

– Nei, jeg blir ikke skremt. Vi må bare jobbe bedre for å sikre nettsiden. Det iranske regimet gjør slik. De er flinke hackere, mener Mostafaei.

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Irans ambassadør til Norge i forbindelse med saken.

LES OGSÅ:

I Drammen forberedes ei utstilling med karikaturer og en debatt om ytringsfrihet. Blant dem som skal delta, er det sterke reaksjoner på Krekars uttalelser.

STILLER UT KARIKATURER: Arrangør av utstillingen «I am Charlie» i Drammen, Mohammad Mostafaei, reagerer sterkt på mulla Krekars uttalelser i NRK-intervjuet forrige uke. Se innslaget fra Dagsrevyen 25. februar.

Kulturstrøm

  • – Oppriktig og personlig portrett

    – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

    Artisten Maya
    Foto: Another World Entertainment
  • Norske 3D-klær først i verden

    Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.