Hopp til innhold

Nettmøte: Slik søker du i slekta

Hvor starter jeg om jeg vil vite hvem som er mine forfedre? Etter mandagens episode av «Hvem tror du at du er?» får du svar i et nettmøte med Riksarkivet her på NRK.no.

Simon Trøan

Rådgiver Simon Trøan i Riksarkivet svarer på lesernes spørsmål om slektsforskning klokka 22.30 mandag.

Klokka 22.30 mandag kveld stiller Riksarkivet i nettmøte for å svare på dine spørsmål om hvordan man graver i egen slekt.

I NRK 1 sin populære serie «Hvem tror du at du er» får åtte kjendiser hjelp til å inspisere slektstreet sitt for å finne ut hvem deres forfedre var.

I etterkant av episode 2 mandag, hvor Eyvind Hellstrøm jakter på slekta si, kan du stille spørsmål om slektsgransking til Simon Trøan i Riksarkivet.

Å granske eget slektstre er ikke enkelt, så selv om jakten er spennende, er den også krevende. Trøan kan gi deg gode tips rundt hvor du finner opplysningene og hvordan du skal lete i kirkebøker og andre kilder.

Allerede nå kan du sende inn dine spørsmål her!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober