Nettleverandør nekter å stenge pirat-tilgang

Lynet internett vil ikke stenge tilgangen til fildelingsnettsteder, og mener de har loven på sin side. – Uheldig at kjennelsen gjelder noen, men ikke alle, medgir Telenor.

Christian Veiby Moen i Lynet internett

STENGER IKKE: Christian Veiby Moen i Lynet internett er fast bestemt på at dommen i Oslo tingrett ikke gjelder hans selskap.

Foto: Heiko Junge / Petter Sommer / NTB Scanpix / NRK

– Vi vil ikke stenge disse sidene for våre kunder, og vi er heller ikke pålagt å gjøre det, sier daglig leder Christian Veiby Moen i Lynet internett.

Hans selskap leverer internettforbindelse til rundt 14.000 kunder i Oslo.

Om to uker kan lilleputten fortsatt levere et fritt og usensurert internett, mens de store blir nødt til å blokkere tilgangen til flere nettsteder.

Jon Wessel-Aas

INGEN PLIKT: Advokat Jon Wessel-Aas fastslår at plikten til å blokkere piratsider kun gjelder de åtte store.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Torild Uribarri, leiar for kommunikasjon i Telenor

SNUR: Torild Uribarri i Telenor medgir at dommen ikke gjelder alle. Det er problematisk, mener hun.

Foto: Johnny Syversen
Torgeir Waterhouse

PROBLEMATISK: Torgeir Waterhouse i IKT Norge mener det er problematisk om leverandører må følge forskjellige regler.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

– Ingen plikt til å blokkere

Det finnes ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) rundt 160 internettilbydere i Norge. Kun åtte av dem er omtalt i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Moens selskap er ikke blant de åtte, og har ingen planer om å stenge tilgangen for sine kunder.

– Internett har alltid vært fritt og åpent. Nå er det altså innført sensur. Vi er redd for hvor dette skal stoppe, sier Moen, som er klar på at dommen ikke gjelder for ham.

– Vi hører at Telenor og de andre store leverandørene mener at dommen gjelder for alle. Det gjør den altså ikke, den gjelder kun for dem som har blitt saksøkt.

Moen får støtte av advokat Jon Wessel-Aas.

– Denne avgjørelsen gjelder selvfølgelig bare direkte overfor de leverandørene som var parter i saken. Internettleverandører som ikke er omfattet av påleggene, har ingen plikt til å blokkere noe som helst, bekrefter Wessel-Aas.

Gjør helomvending

Forrige uke var både Telenor og Get fast bestemt på at Oslo tingretts kjennelse, der de ble pålagt å blokkere flere navngitte fildelingsnettsteder, gjaldt for alle nettilbydere.

Når NRK tar kontakt med Telenor og Get på nytt denne uka, har de en annen forståelse av dommens omfang og rekkevidde.

– Vi leste det slik at dommen gjaldt for alle internettleverandører, men det er basert på de åtte som er begjært i denne saken, medgir kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor.

Uribarri mener det er uheldig hvis det kun er de største internettilbyderne som må stenge tilgangen.

– Det er underlig at en kjennelse gjelder nesten alle, men ikke alle. Det vil jo nesten være som å si at noen biler på en strekning kan få kjøre i 110 kilometer i timen, mens andre må kjøre i 80.

Også Torgeir Waterhouse i IKT Norge er kritisk til at leverandører i samme marked i praksis må følge forskjellige regler.

– Det er ikke en heldig situasjon at en kjennelse omfatter noen, men ikke alle nettleverandørene. Det er avgjørende at vi får tydelige og klare rammer for hva som gjelder i Norge, sier Waterhouse.

Kulturstrøm

 • Vil ikke begrense NRK digitalt

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt, mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer fram i Medietilsynets utredning om NRK, som de mandag overleverte til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet per i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

  (NTB)

 • Passerer 200.000 i Norge

  Det norske kinobesøket for «Verdens verste menneske» har rundet 200.000. Samtidig er filmen i ferd med å passere det samme antallet solgte kinobilletter i Frankrike. Samtidig spår Los Angeles Times at filmen er en av favorittene til å bli nominert i den gjeveste Oscar-kategorien, som er Beste film.

  Verdens verste menneske
  Foto: Oslo Pictures / SF Studios
 • Stilig film for Sopranos-fansen

  Mafiafilmen «The Many Saints of Newark» har mandag premiere på strømmetjenesten HBO Max. Filmpolitiets Sigurd Vik mener dette er en film «The Sopranos»-fansen selvfølgelig skal se. Terningkast 4.

  The Many Saints of Newark
  Foto: HBO