Hopp til innhold

Nettleverandør nekter å stenge pirat-tilgang

Lynet internett vil ikke stenge tilgangen til fildelingsnettsteder, og mener de har loven på sin side. – Uheldig at kjennelsen gjelder noen, men ikke alle, medgir Telenor.

Christian Veiby Moen i Lynet internett

STENGER IKKE: Christian Veiby Moen i Lynet internett er fast bestemt på at dommen i Oslo tingrett ikke gjelder hans selskap.

Foto: Heiko Junge / Petter Sommer / NTB Scanpix / NRK

– Vi vil ikke stenge disse sidene for våre kunder, og vi er heller ikke pålagt å gjøre det, sier daglig leder Christian Veiby Moen i Lynet internett.

Hans selskap leverer internettforbindelse til rundt 14.000 kunder i Oslo.

Om to uker kan lilleputten fortsatt levere et fritt og usensurert internett, mens de store blir nødt til å blokkere tilgangen til flere nettsteder.

Jon Wessel-Aas

INGEN PLIKT: Advokat Jon Wessel-Aas fastslår at plikten til å blokkere piratsider kun gjelder de åtte store.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Torild Uribarri, leiar for kommunikasjon i Telenor

SNUR: Torild Uribarri i Telenor medgir at dommen ikke gjelder alle. Det er problematisk, mener hun.

Foto: Johnny Syversen
Torgeir Waterhouse

PROBLEMATISK: Torgeir Waterhouse i IKT Norge mener det er problematisk om leverandører må følge forskjellige regler.

Foto: Pressebilde / IKT Norge

– Ingen plikt til å blokkere

Det finnes ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (tidligere Post- og teletilsynet) rundt 160 internettilbydere i Norge. Kun åtte av dem er omtalt i kjennelsen fra Oslo tingrett.

Moens selskap er ikke blant de åtte, og har ingen planer om å stenge tilgangen for sine kunder.

– Internett har alltid vært fritt og åpent. Nå er det altså innført sensur. Vi er redd for hvor dette skal stoppe, sier Moen, som er klar på at dommen ikke gjelder for ham.

– Vi hører at Telenor og de andre store leverandørene mener at dommen gjelder for alle. Det gjør den altså ikke, den gjelder kun for dem som har blitt saksøkt.

Moen får støtte av advokat Jon Wessel-Aas.

– Denne avgjørelsen gjelder selvfølgelig bare direkte overfor de leverandørene som var parter i saken. Internettleverandører som ikke er omfattet av påleggene, har ingen plikt til å blokkere noe som helst, bekrefter Wessel-Aas.

Gjør helomvending

Forrige uke var både Telenor og Get fast bestemt på at Oslo tingretts kjennelse, der de ble pålagt å blokkere flere navngitte fildelingsnettsteder, gjaldt for alle nettilbydere.

Når NRK tar kontakt med Telenor og Get på nytt denne uka, har de en annen forståelse av dommens omfang og rekkevidde.

– Vi leste det slik at dommen gjaldt for alle internettleverandører, men det er basert på de åtte som er begjært i denne saken, medgir kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor.

Uribarri mener det er uheldig hvis det kun er de største internettilbyderne som må stenge tilgangen.

– Det er underlig at en kjennelse gjelder nesten alle, men ikke alle. Det vil jo nesten være som å si at noen biler på en strekning kan få kjøre i 110 kilometer i timen, mens andre må kjøre i 80.

Også Torgeir Waterhouse i IKT Norge er kritisk til at leverandører i samme marked i praksis må følge forskjellige regler.

– Det er ikke en heldig situasjon at en kjennelse omfatter noen, men ikke alle nettleverandørene. Det er avgjørende at vi får tydelige og klare rammer for hva som gjelder i Norge, sier Waterhouse.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober