Hopp til innhold

Nettkjenning på nettet

Internett har revolusjonert hverdagen for fotballsupporteren. Nyheter, statistikk, videoklipp og radio. Alt ligger der – rett foran nesa på deg.

Tottenham mot Everton
Foto: Akira Suemori / Scanpix/AP

Det norske herrelandslaget i fotball er i full gang med EM-kvalifiseringen, Eliteserien nærmer seg innspurten, cupfinalen er noen uker unna og de europeiske ligaene har nå kommet godt i gang.

Vi tenkte derfor det var på sin plass å gi en liten innføring i nettets fortreffelighet når det kommer til fotball. For etter som hastigheten på datamaskiner og bredbånd har økt er det slutt på bare å måtte følge liveoverføringer av fotballkamper i tekstform. Nå kan man enkelt få med seg kampene både som video og lyd. Uansett hvor du befinner deg i verden.

Hvordan overleve ferien?

Jeg , for eksempel, skal på ferie i en knapp måned om ikke lenge, og det hadde nesten vært utenkelig å reise bort fra mine tre favorittlag Crystal Palace Vålerenga og FK Skruknott , hvis det ikke hadde vært for Internett. Men nettopp på grunn av nettet kan jeg sitte på Zanzibar og være like oppdatert som dem hjemme.

Et bra sted å starte hvis du vil følge med på internasjonal fotball er blant annet teamtalk.com skysports.com eller på nettsiden til din favorittklubb .

Kjenn din stadion

Selv om mange hevder at fotball er best på TV, radio eller til og med på nett – det er jo det sistnevnte vi egentlig hevder her, så er det vel ingenting som slår det å sitte ringside på stadion. Er du skikkelig supporter skal du selvfølgelig over til England for å se fotball. En del folk vil nok rynke litt på nesa over at vi kun nevner England og ikke noen av de andre europeiske ligaene, men det er nå en gang sånn at fotballen på øyriket i vest har størst appell i Norge.

Uansett. Gjennom nettsiden  footballgroundguide.co.uk får du god mulighet til å gjøre deg kjent med stadionområdet før du reiser. Hvorfor kaste bort tid på å lete etter puben eller toalettet, når du kan ha alt klart før du forlater Norge?

Mye moro

Små morsomme videoklipp er en stor hit på nettet for tida, og det skorter heller ikke på fotballklipp.  Footyclips.com tilbyr videosnutter i alle kategorier, fra elegante scoringer til hasardiøse taklinger og selvfølgelig tabber. Her kan man sitte i timevis og kose seg. Glugg i hjel.

Liverpool
Foto: Darren Staples / Scanpix/Reuters

Mer moro finner man blant annet på denne nettsiden . Taster du inn navnet ditt her, får du vite hva ditt navn ville vært om du var brasiliansk fotballstjerne. En om mulig enda mer usaklig side er uglyfootballers.com , hvor folka bak har samlet det de mener er de styggeste fotballspillerne.

Er du ute etter de virkelig snåle fotballøyeblikkene bør du stikke innom nettsiden med  rare fotballhistorier .

Fotballsanger og TIFO

Fotball er så mye mer enn det som skjer på banen. Tribunelivet og stemningen supporterne skaper er for mange vel så viktig når de overværer en fotballkamp. To elementer som er med på å forme stemningen under kamp er fotballsangene og såkalt tifo.

En grundig innføring i fotballsanger finner du på  Wikipedia og du kan lese og høre noen av dem hos  fotballen.eu eller på footballchants.org . Nettsidene til lagenes supportere er også en god kilde til slike sanger.

Tifo  er et begrep brukt om tribunearrangementene supporterne står for. I Norge har de største klubbene i flere år utviklet sine visuelle uttrykk fra enkle malte bannere, til enorme mønstre dannet av ballonger, plastsekker og fargede papplater.

Og mer til…

Vi kunne fortsatt med å ramse opp lenker til mer eller mindre nyttige og interessante sider til det ble vinter, men vi nøyer oss heller med disse her: Fotballens historie , Chelseas første målmann – en tjukkas , Mannen med Guds hånd , Slik er fotballreglene , Se video: Lær deg fotballtriksene , Se video: T. A. Flo scorer mot Brasil i VM i 1998 .

Happy surfing!

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP