Netter i Sevilla.

I Sevilla er påsken ikke ferie og avkobling, men drama og tilkobling.

Macarena
Foto: Carolus / Wikimedia Commons

I en intens uke utfolder det seg et slags rituelt gateteater. Tusner av mennesker i underlige middelalder-kutter vandrer i prosesjoner til akkompagnement av drønnende trommer og skingrende blåseinstrumenter.

Ut av kirkene bæres tunge "flåter" med figurer av Kristus, hans mor og de øvrige aktører i pasjonshistorien. De hilses med applaus og tilrop. Den mest populære er den legendariske Maria fra Macarena-kirken - navnet kanskje bedre kjent i dag fra en pop-låt.

Radiomontasjen "Netter i Sevilla" er en mosaikk av inntrykk fra denne eiendommelige blandingen av religiøst drama, folkefest, dødskultus og vårglede.

De storslagne stereoopptakene er gjort i Sevilla i Spania i påsken 1991.

Dette er en reprise fra påsken 1992.

HØR RADIODOKUMENTAREN HER:

Netter i Sevilla. En påskemontasje Radioteatret / Radiomontasje

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.