Hopp til innhold

Netter i Sevilla.

I Sevilla er påsken ikke ferie og avkobling, men drama og tilkobling.

Macarena
Foto: Carolus / Wikimedia Commons

I en intens uke utfolder det seg et slags rituelt gateteater. Tusner av mennesker i underlige middelalder-kutter vandrer i prosesjoner til akkompagnement av drønnende trommer og skingrende blåseinstrumenter.

Ut av kirkene bæres tunge "flåter" med figurer av Kristus, hans mor og de øvrige aktører i pasjonshistorien. De hilses med applaus og tilrop. Den mest populære er den legendariske Maria fra Macarena-kirken - navnet kanskje bedre kjent i dag fra en pop-låt.

Radiomontasjen "Netter i Sevilla" er en mosaikk av inntrykk fra denne eiendommelige blandingen av religiøst drama, folkefest, dødskultus og vårglede.

De storslagne stereoopptakene er gjort i Sevilla i Spania i påsken 1991.

Dette er en reprise fra påsken 1992.

HØR RADIODOKUMENTAREN HER:

Netter i Sevilla. En påskemontasje Radioteatret / Radiomontasje

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober