Hopp til innhold

Netter i Sevilla

På Radioteatrets sendetid i P2 denne uken er det ikke et hørespill, men en påskemontasje fra Sevilla i Spania.

Påskemarkering i Sevilla
Foto: CRISTINA QUICLER / Afp

Der er påsken ikke frakobling og ferie, men tilkobling og drama. I en intens uke utfolder det seg dag og natt et slags rituelt gate-teater.

Tusener av mennesker i underlige middelalderkutter, vandrer i prosesjoner til akkompagnement av drønnende trommer og skingrende blåseinstrumenter.

Pasjonshistorien

Ut av kirkene bæres store ”flåter” med figurer av Kristus og Maria og de øvrige aktører i pasjonshistorien, og hilses med applaus, tilrop og sang.

Denne radiomontasjen ble laget av Nils Heyerdahl og Kåre Johan Lund i 1992, det året det var verdensutstilling i Sevilla og mye oppmerksomhet rundt denne byen.

Men i Sevillas lange historie er slikt bare en episode. Det varige og bestandige er det sykliske – det som vender årvisst tilbake.

«Netter i Sevilla» er en mosaikk av inntrykk fra en påskeuke med en eiendommelig blanding av religiøst drama og folkefest, dødskultus og vårglede.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober