Hopp til innhold

Netter i Sevilla

På Radioteatrets sendetid i P2 denne uken er det ikke et hørespill, men en påskemontasje fra Sevilla i Spania.

Påskemarkering i Sevilla
Foto: CRISTINA QUICLER / Afp

Der er påsken ikke frakobling og ferie, men tilkobling og drama. I en intens uke utfolder det seg dag og natt et slags rituelt gate-teater.

Tusener av mennesker i underlige middelalderkutter, vandrer i prosesjoner til akkompagnement av drønnende trommer og skingrende blåseinstrumenter.

Pasjonshistorien

Ut av kirkene bæres store ”flåter” med figurer av Kristus og Maria og de øvrige aktører i pasjonshistorien, og hilses med applaus, tilrop og sang.

Denne radiomontasjen ble laget av Nils Heyerdahl og Kåre Johan Lund i 1992, det året det var verdensutstilling i Sevilla og mye oppmerksomhet rundt denne byen.

Men i Sevillas lange historie er slikt bare en episode. Det varige og bestandige er det sykliske – det som vender årvisst tilbake.

«Netter i Sevilla» er en mosaikk av inntrykk fra en påskeuke med en eiendommelig blanding av religiøst drama og folkefest, dødskultus og vårglede.

Kulturstrøm

 • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

  Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

  Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

  Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

  – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

  «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

  «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

  Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

  Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

  (NTB)

 • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

  Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

  I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

  Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.