Hopp til innhold

Nettavis-bruken synker

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser for første gang ikke bare en nedgang nettavis-bruk, men også internettaktiviteten ser en negativ utvikling.

Female hands typing.

Før første gang ser man en nedgang i både nettavis- og internettbruk i tall fra SSB.

Foto: unknown

I dag publiserte SSB rapporten Norsk mediebarometer 2015, som forteller om medievanene til nordmenn.

Nettavis-bruken synker

Tallenes tale viser at ikke bare papiravisene fortsatt går nedover, men nå synker også nettavis-bruken hos nordmenn for første gang siden 2002.

Lasse Gimnes

Lasse Gimnes

Foto: gimcom

– Det er ikke noen overraskelser her, sier medieekspert Lasse Gimnes til NRK.

– Når det gjelder nettaviser ser vi at konkurransen har blitt enormt stor på grunn av sosiale medier. Ikke bare fra Facebook, som ifølge TNS Gallup har en daglig dekning på rundt 75 prosent, men én av de store vinnerne er Youtube og andre streamingkanaler, sier han.

Men også total internett-bruk har en forsiktig negativ utvikling, og dèt for første gang siden 1997. Det synes Gimnes derimot er veldig overraskende.

– At nettavisene går ned forstår jeg, men at den totale internett-bruken går ned er det vanskeligere å forklare. TNS Gallup ser i sine tall en økende bruk av sosiale medier og streaming, forteller han.

Færre leser e-bøker

At e-bøker har fortsatt ikke fått fotfeste i Norge, er også noe Gimnes noterer seg utifra tallene, som fortsatt er negative.

– Nordmenn er langt mer tro mot papirboka, det er veldig konservativt og det virker som den trykte boka står nær det norske folk, sier han, men utelukker ikke at mediet fortsatt kan se en positiv utvikling i framtiden.

– Det er noen kanaler som vokser enormt, mens andre trenger litt mer tidm sier Gimnes.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober