Hopp til innhold

Netflix-sjefen hyller «Skam» og frykter Youtube

Toppsjefen i Netflix frykter mest Fortnite og Youtube. – TV-serier og filmer må ikke bli som operaen, sa han da han besøkte Norge.

CEO Pay Top 10

TROEN PÅ FREMTIDEN: – Det beste innholdet og de beste historiene vinner, sa administrerende direktør i Netflix, Reed Hastings, i Oslo i dag. Bildet er tatt i en annen anledning.

Foto: Manu Fernandez / AP

I dag var Europas kringkastingssjefer samlet i Oslo for å blant annet diskutere allmennkringkasteres fremtid i mediemarkedet.

Anledningen var Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, sitt årlige møte – som denne gang arrangeres i Norge.

Blant de inviterte var også Netflix-sjef Reed Hastings, som leder strømmetjenesten som nå har rundt 150 millioner betalende brukere over hele verden.

Hastings frykter ikke for fremtiden til allmennkringkasterne.

– Tenk hva dere gjorde da dere gikk fra radio til TV, det var et kjempesteg. Nå skal dere bare få TV over på internett, sa han i en samtale med BBC-sjef og EBU-president Tony Hall.

– Lineær-TV vil vare i rundt 50 år til. Internett og lineær TV vil leve side om side. Men internett er fremtiden, fortsatte han.

– Frykter Fortnite

På spørsmålet om hvem som er Netflix sine største konkurrenter svarer Hastings at det er folks tid de konkurrerer om:

– I det daglige konkurrerer vi mye med andre tv-kanaler, som dere allmennkringkastere. Men det finnes en helt annen verden ved siden av dette, som videospill og Youtube. I dag bruker folk syv ganger mer tid på Youtube enn på Netflix. Det er en utfordring.

Han frykter at det han kaller deres kunstform skal bli avleggs:

– Vi må jobbe for at TV-serier og filmer ikke blir som operaen, som en gang var en allmenn kunstform, men som ble stadig mer nisjete og smalt.

hastings i oslo

FORAN KRINGKASTINGSSJEFENE: Reed Hastings i Oslo under Den europeiske kringkastingsunionen sin generalforsamling.

Foto: Terje Haugnes, NRK

– Nevner «Skam»

På spørsmål fra BBC-sjefen om hvordan allmennkringkasterne, som NRK og BBC, fortsatt kan samle folk nevner Hastings en norsk tv-serie:

– Serier som «Skam» er et godt eksempel på hvordan allmennkringkastere fortsatt kan samle folk ved å lage innhold som skaper samtale og som utfordrer, på tvers av landegrenser.

Netflix-sjefen bruker også tid på å rose NRKs strømmetjeneste NRK TV.

– NRK gjør en veldig god jobb med appen NRK TV. Den er enkel å bruke og er tilpasset både stor og liten skjerm, sa han.

Vil ikke begynne med sport eller nyheter

Hastings fikk også et spørsmål om det kan være aktuelt for Netflix å begynne å sende sport eller nyheter.

– Nei, det er ikke aktuelt for oss nå. Sport er veldig dyrt. Og nyheter virker veldig krevende. Vi ønsker å lage innhold som folk kan se når de vil, og som de kan «binge» – altså se mange episoder rett etter hverandre – om de ønsker, sa han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.