Netflix avslører tre nye serier

FRANKFURT (NRK): Strømmegiganten avslører at de vil lage serier av tre bøker fra Bokmessa i Frankfurt.

Elif Shafak

Elif Shafak sin bok «Kjærlighetens førti bud» er en av dem som blir Netflix-serie. Her viser hun frem boken «10 minutter og 38 sekunder i denne merkelige verdenen»

Foto: Tolga Akmen / AFP

På den første dagen av bokmessa i Frankfurt kan Netflix avsløre at de har hanket inn tre nye bøker som skal bli serier hos dem.

– Vi er ekstremt spente på disse tre prosjektene og de viser nok en gang at fantastiske historier kan komme fra hvor som helst, på hvilke som helst språk og fra forskjellige tidspunkt i historien, sa visepresident for internasjonale originalserier Kelly Luegenbiehl på scenen i Frankfurt.

I en pressemelding fra selskapet avslører de at det er en svensk, en tysk og en tyrkisk-britisk bok som skal danne grunnlaget for de nye seriene.

– Bøker er selve arven av god historiefortelling. Vi ser etter bøker med historier som er troverdige og som tar opp aktuelle temaer i dagens samfunn, sier Luegenbiehl til NRK.

Visste du at disse tre filmene er basert på bøker?

Tre eksempler på kjente filmer som du kanskje ikke visste var basert på bøker. Denne uken er det bokmesse i Frankfurt. Her kan flere bøker bli film.

Tre eksempler på kjente filmer som du kanskje ikke visste var basert på bøker. Denne uken er det bokmesse i Frankfurt. Her kan flere bøker bli film.

Den svenske er Fredrik Backmans bok «Folk med ångest». Den ble gitt ut i 2019 og Salomonsson Agency beskriver den som «årets mest bøllete roman».

Fredrik Backman

Fredrik Backmann sin bok «Folk med ångest» blir til Netflix-serie.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Den handler om et gisseldrama under en visning, hvor en mislykket bankraner låser inne megleren, to bitre Ikea-entusiaster, en gravid kvinne, en suicidal millionær og en kanin, skriver agenturet.

– Historien har både humor og alvor, man ler og gråter. Samtidig sier den noe om vår tid i dag og om hvordan samfunnet ser ut, sier Camilla Ahlgren, som skal lage manuset til serien til Aftonbladet.

Backmans debutroman var «En mann ved navn Ove».

Agenturet som har Backmann i stallen kan også vise til at boken er solgt til flere land, blant annet Norge, Storbritannia og USA.

Ikke det samme på skjerm som mellom to permer

Ifølge Eli Løfaldli, førsteamanuensis i engelsk litteratur ved NTNU, er det mange flere historier som bytter format enn vi tror.

Eli Løfaldli

Førsteamanuensis i engelsk litteratur ved NTNU, Eli Løfaldli, sier TV-serien er blitt en viktigere sjanger.

Foto: NTNU

– Men det som er nytt nå er hvor raskt det skjer og hvor tydelig samspillet mellom bøker, film og serier er. I tillegg er TV-serien blitt en viktig sjanger, den gir rom til mer utforskning og blir flaggskip for strømmetjenester og TV-kanaler.

Hun tror det både er kreative og økonomiske grunner til at bøker blir serier, og legger til at man ikke kan forvente det samme på skjerm som mellom to permer.

– Det er viktig, både for dem som lager og spesielt for oss som ser seriene, at vi innser at det blir forskjellige versjoner i utgangspunktet, sier Løfaldli.

«Et fascinerende fenomen»

Oppmålingen av verden

Daniel Kehlmann sin bok «Tyll» skal omgjøres til levende bilder i «nær fremtid».

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tyske «Tyll» av Daniel Kehlmann blir også serie. Boken ble gitt ut på norsk i 2018, og NRKs anmelder skrev blant annet dette:

«Tyll og Kehlmann er helt klart ute i samme ærend. Det gjelder å fange sitt publikum, slik at vi glemmer at vi er til! Det lykkes Kehlmann med denne gang.»

– Vi er glad i denne type historiske dramaer, så med de riktige skuespillerne kan dette bli riktig bra, sier NRKs litteraturkritiker, Knut Hoem.

Kehlmann ga ut sin første roman i 1997, og The Guardian har tidligere beskrevet ham som «et fascinerende fenomen».

Store Norske Leksikon skriver at Kehlmann er en av de mest internasjonalt kjente og oversatte tyskspråklige samtidsforfatterne.

Skal produseres i «nær fremtid»

Til slutt er det «Kjærlighetens førti bud» som Elif Shafak ga ut i 2011 som skal bli levende bilder. Den er ifølge The Times en nydelig og overdådig bok, der fortid og nåtid forenes på vakkert vi i et lidenskapelig forsvar av selve lidenskapen.

Elif Shafak er en forfatter med ett hjertekammer i Tyrkia og ett i England. Hun er for tiden Tyrkias mest leste kvinnelige forfatter og er en engasjert politisk kommentator og foredragsholder.

Innspillingen av «Folk med ångest» er ifølge pressemeldingen snart i gang, mens de to andre skal produseres i «nær fremtid».

Forventer at tallene legges frem

Serienyheten kommer samme dag som Netflix skal presentere tallene for tredje kvartal i år. Bloomberg skriver de skal legges frem etter at børsen stenger onsdag ettermiddag. Aksjene hos strømmegiganten har falt mer enn en femtedel siden juli, men risikoen for en ny nedtur vil være mindre denne gangen, ifølge nettstedet.

Analytikere forventer at tjenesten vil øke med omtrent 800.000 abonnenter i USA og 6 millioner internasjonalt. Selskapet Gerber Kawaski Inc. er blant investorene i Netflix, og tror økningen kan skyldes at folk flytter fra HBO til Netflix for å se «Stranger Things».

Samtidig sier rådgiver i selskapet Nick Licouris til Bloomberg at firmaet har mistet sin posisjon på grunn av konkurransen fra blant annet Apple og Disney.

Kulturstrøm

 • Filmstjernen arrestert mange ganger

  Den 81-årige filmstjernen Jane Fonda er lidenskapelig opptatt av klimakampen. Og hun er ikke redd for å bli lagt i lenker for saken.
 • «Helsesista» får dialektpris

  «Helsesista»Tale Maria Krohn Engvik bruker ålesundsdialekt når hun kommuniserer og når ut til tusenvis av ungdom. Nå får hun Dialektprisen 2019. Prisen deles ut av landsstyret i Norsk Målungdom. Leder i Norsk Målungdom, Gunnhild Skjold, påpeker at Krohn Engvik (40) er opptatt av å bruke et språk som ungdom forstår.

  – At det språket er hennes egen ålesundsdialekt, er viktig for å tydeliggjøre at man ikke trenger å bruke oslodialekt for å nå ut over hele landet, sier leder Gunnhild Skjold i Norsk Målungdom.

  Cappelen Damm presenterer høstens bøker
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix