Nesten ingen juletradisjoner er norske

Desember står for døra og vi gjør oss klare for å feire en skikkelig norsk jul. Eller gjør vi det?

Juletre med pynt

Juletrær, julenisser og julekalendere er alle ting vi forbinder med en norsk julefeiring.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Vi pakker inn små gaver for å gjøre julekalenderen klar til første desember. Adventsstjerna henges i vinduet, gløgg går ned på høykant, og første lys i adventskransen ble tent for flere dager siden.

Snart skal vi ut og finne det perfekte juletreet som vi skal sette opp i stua og pynte med lys, julekuler og norske flagg. Alt tilrettelegges for en skikkelig norsk julefeiring.

Men visste du at ingen av disse juletradisjonene egentlig er norske?

1. Julekalender

Adventskalender

Julekalenderen kommer fra Tyskland.

Foto: NRK

Enten du får en gave eller en sjokolade hver dag fra første til 24. desember, så er ikke julekalenderen opprinnelig en norsk tradisjon. Julekalenderen er en tysk tradisjon som oppstod rundt 1930. Barn i Norge begynte å få julekalendere etter andre verdenskrig.

2. Adventsstjerne

Julestjerne i vinduet med nisser

Adventsstjerna kommer fra Tyskland.

Foto: PRIVAT

Adventsstjerna, eller julestjerna som den også blir kalt, henges opp i vinduet for å symbolisere betlehemsstjerna. Også denne tradisjonen har vi hentet fra våre venner i Tyskland. Den aller første stjerna het Herrnhutstjerne og dukket opp i Hertnhut i Tyskland på begynnelsen av 1800-tallet.

3. Gløgg

Gløgg

Gløggen stammer tilbake til Romerriket.

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Gløggen som vi kjenner den i dag, ble først drukket på tyske slott på 1400-tallet, men den kan gå lenger tilbake i tid. Om vi ser i gamle romerske kokebøker, finner vi oppskrifter som minner om gløgg, der romerne brukte glødende kull til å mildne smaken om drikken ble for skarp.

4. Julestrømpe

Julestrømpe

Julestrømpa kommer fra USA.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Du har kanskje vokst opp med å våkne til en julestrømpe fylt av godteri på julaften? Heller ikke det er en tradisjon nordmenn har funnet på selv. Julestrømpa kommer opprinnelig fra USA, der barna fikk julestrømper med «ventegaver», mens de ventet på å få åpne julegavene første juledag.

5. Adventskrans

Siste søndag i advent

Adventskransen kommer fra Tyskland.

Foto: Villum Schjelderup.

Tradisjonen med å tenne lys for å telle ned til jul er gammel, og også denne stammer fra Tyskland. Det startet trolig på et barnehjem i Hamburg, der barna fikk tenne 28 lys, 24 for dagene frem mot jul, og et hver søndag i advent.

6. Julenissen

Julenissen i Rovaniemi

Julenissen ble først observert i Tyrkia, ikke på Nordpolen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Julenissen stammer slett ikke fra en norsk fjøsnisse, men fra helgenen St. Nikolas fra oldtidsbyen Myra i det som nå er Tyrkia. Dagens julenisse med støvlene, de røde klærne og den lange, røde nisselua er faktisk en figur skapt av Coca-Cola på 1930-tallet.

7. Juletre

Illustrasjonsbilde av et juletre i plast med julekuler

Juletreet kommer fra Tyskland.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Juletreet, som så mange av de andre tradisjonene, kommer fra Tyskland. I starten ble treet pyntet med papirroser, epler og kaker. Tradisjonen kom til Norge omkring 1880, omtrent 300 år etter at den startet i Tyskland.

8. Pepperkakehus

Spesielt pepperkakehus

Pepperkakehuset kommer fra Tyskland og eventyret om Hans og Grete.

Foto: Kjartan Lægreid / NRK

Selve oppskriften på pepperkaker stammer tilbake til romertiden, men det første pepperkakehuset er sporet tilbake til, du gjettet det, Tyskland. Etter at boken til brødrene Grimm om Hans og Grete ble publisert, begynte tyske bakere å lage eventyrhus av pepperkake.

9. Julegaver

Jul, julegaver, gaver under treet,

Julegaver stammer fra en romersk høytidsfeiring.

Foto: Kvale, Jens O. / NTB scanpix

I dag gir vi julegaver for å feire fødselen til Jesus, men tradisjonen for å gi gaver på denne tiden av året er faktisk enda eldre. Allerede før den tid var det vanlig i Europa og Midtøsten å gi gaver i forbindelse med den religiøse festen Saturnalia.

10. Pinnekjøtt

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er helt norsk.

Foto: Fra Kvelden før kvelden / NRK

Blant alle disse juletradisjonene som vi har importert fra utlandet, finnes det heldigvis noe som er helnorsk; norsk julemat. Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk julerett basert på sau, og er dokumentert tilbake til 1700-tallet.​

Det er altså nesten ingen av våre kjære juletradisjoner som stammer fra Norges land, men vi kan iallfall nyte en vaskeekte, patriotisk julemiddag på julekvelden. God jul!

Kulturstrøm

 • Ikke pride-flagg ved Stortinget

  Det blir ikke flagget med regnbueflagg på Stortinget under Oslo Pride og paraden på lørdag. Det har Stortingets presidentskap besluttet i ettermiddag. Stortingspresidenten sier at de holder seg til Stortingets flaggreglement som ble vedtatt i mai.

 • Svaner på nytt kommunevåpen

  Tysfjord kommunestyre vedtok 20.juni innstillingen om at svaneparet fra den anslagsvis 9000 år gamle helleristningen på Leiknes som motiv i kommunevåpenet. Dermed har både sittende kommunestyre i Hamarøy og i Tysfjord vedtatt nytt kommunevåpen, slik forskriftene krever.

  Kommunevåpen Hamarøy
 • Ralph Lauren slått til æresridder

  Det er første gang en amerikansk motedesigner blir slått til æresridder, som er Storbritannias høyeste æresbevis. Den 79 år gamle designeren har vært sterk inspirert av klassisk britisk stil. Ralph Lauren mottok tittelen fra Prins Charles i en intim seremoni på Buckingham Palace.

  Prins Charles deler ut æresbeviset til Ralph Lauren
  Foto: Victoria Jones / AP