NRK Meny
Normal

Nesten 900.000 så venuspassasjen på NRK

Hele 892.000 tittet innom den direktesendte venuspassasjen på NRK. – Folk er gærne, sier en lattermild Ida Kvissel, redaksjonssjef for vitenskapsredaksjonen til NRK.

Selda og Per Olav

I gjennomsnitt var det 163.000 seere som fulgte Selda Ekiz og Per Olav Alvestad gjennom natta.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

– Jeg satt oppe i hele natt, men slumret kanskje av litt innimellom når musikken tok overhånd.

Ida Kvissel, redaksjonssjef for vitenskapsredaksjonen til NRK, er en av mange som valgte å ikke sove bort sommernatta i natt. I stedet så hun direktesendingen av årets store astronomiske begivenhet på NRK sammen med mange tusen nordmenn.

Les mer om venuspassasjen her!

Håper på klarvær i Osloområdet. Fikk ikke med meg forrige gang, da jeg lå på sykehuset med fødselsrier. Min sønn er ganske fornøyd med å dele bursdag med en venuspassasje.

Kjersti

892.000 var innom

Medieforsker Kristian Tolonen

Kristian Tolonen har analysert seertallene til direktesendingen av venuspassasjen.

Foto: Sjur Sætre / NRK

– 892.000 stykker var innom programmet i minst ett minutt, men vel så interessant er det at det gjennomsnitt var 163.000 seere som fulgt programmet natten igjennom.

Det forklarer Kristian Tuomas Tolonen, analysesjef i NRK. Han har sett nærmere på tallene fra nattens sending, og er meget imponert.

– Til sammenligning hadde «Hurtigruten: Minutt for minutt» rundt 185.000 seere, og de skapte oppstyr langs hele kysten. En vanlig episode av «Paradise Hotel» ligger gjerne på like under 200.000 seere, men den varer jo en del kortere også, sier Tolonen.

Ifølge analysesjefen var det mange som fulgte med sendingen fra starten, men at det dabbet av utover natta.

– Vanligvis slår folk flest av TV-en etter kveldsnytt, men i natt var det mange som satt oppe til godt over midnatt. De fleste var nok fornøyde når de hadde sett Venus dukke opp foran sola.

Se hele sendingen igjen her!

Så planeten helt perfekt igjennom en av stjernekikkertene til NAS ved Snarøya. - En opplevelse for livet

Eilif Johansen

– Både barn og pensjonister

Ida Kvissel

Ida Kvissel har vært ansvarlig for direktesendingen av venuspassasjen, og satt oppe for å se hele arrangementet.

Foto: Nadia Frantsen

Gjennom hele natta ble Venus' passering foran solen vist direkte både på NRK1 og på NRK.no. Ida Kvissel har jobbet med prosjektet i flere måneder, og er glad for at det ble gjennomført.

– Da Knut Jørgen Røed Ødegaard først foreslo at vi skulle sende hele passasjen direkte tenkte jeg at det ble litt i overkant, men etter å ha snakket mer om det ble vi enige om at vi måtte forsøke å få det til.

I tillegg til alle dem som fulgte passasjen på TV var det nesten 50.000 mennesker som besøkte NRKs direktestrøm på internett. Kvissel er imponert over at programmet appellerte til så mange ulike grupper.

– Noe av det morsomste var det brede spekteret av publikum vi hadde rundt scenen i Tromsø. Både barn og pensjonister og alt imellom hadde møtt opp for å se på det som skjedde.

Jaja, da får jeg bare gå og spise frokost og overleve 105 år :)

Anniken

– Mer og mer spennende

For Kvissel og resten av vitenskapsredaksjonen var det første gang de forsøkte en så omfattende direktesending, og redaksjonssjefen er imponert over at de holdt det gående gjennom hele natta.

– Ingen av programlederne hadde gjort noe sånt før, så det var ikke alltid at overgangene og lyden satt som den skulle. Men selv om det ikke var feilfritt hele tiden synes jeg de hadde en utrolig sjarm, og at de klarte brasene.

Programmet ble ledet av Selda Ekiz og Per Olav Alvestad, med besøk av gjester som astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Pål Brekke fra Norsk Romsenter.

– Det var så mye spennende informasjon som kom fram i sendingen at jeg bare ble mer og mer interessert utover natta, sier Kvissel som bedyrer at hun nok legger seg litt tidligere i kveld.

Venus-passasjen

En svart prikk over Sola er kanskje ikke visuelt spektakulært, men venuspassasjen bidro i sin tid til at vi fant vår plass i universet.

Foto: NASA, Montasje: astroevents.no / Knut Jørgen Røed Ødegaard

Fikk du med deg passasjen i natt?

Flere kulturnyheter