Nesbø topper tyske salgslister

Jo Nesbøs slitne Harry Hole, er krimkonge også i Tyskland.

Jo Nesbø

Jo Nesbø er svært populær i Tyskland.

Foto: TORSTEN SILZ / AFP

Tyskland er et av norsk litteraturs mest spennende markeder, etter at Jostein Gaarders «Sofies verden» ble lansert her på 1990-tallet. Nå ser tyskerne simpelthen ut til å elske krim.

Populær krimhelt

Bøkene om politietterforsker Harry Hole er norsk bokbransjes sterkeste eksportartikkel i Tyskland. Når det gjelder popularitet er ingen andre norske bøker i nærheten av Nesbøs krimhelt.

Rüdiger Alms

Tyske Rüdiger Alms ved Norges ambassade i Berlin, jobber med å spre norsk litteratur.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

- En hardkokt etterforsker slår alltid godt an, sier med Rüdiger Alms ved Norges ambassade i Berlin. Han arbeider for å få norsk litteratur ut blant tyske lesere.

Rüdiger Alms har de siste ti årene jobbet tett sammen med NORLA, senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet, for å hjelpe forfattere med å bli sett og lest. I år har i alt rundt 60 norske titler blitt oversatt.

Jo Nesbø og politihelten Harry Hole ligger for tiden på toppen av alle salgslister, bare slått av en annen skandinavisk krimforfatter - Stieg Larsson.

Gaarder banet vei

- Det er stor interesse i Tyskland for utenlandsk litteratur, og for norsk litteratur. Det kan ha forskjellige årsaker. Det har alltid vært et blikk for Norden fra Tyskland. Norge har mye spennende å by på, og er en godt representert litteratur-nasjon etter Jostein Gaarders suksess her med «Sofies verden».

Ikke bare norsk, men også nordisk litteratur - særlig krim - har blitt stort i Tyskland.

- Det har blitt et varemerke i Tyskland. Man snakker om Island-krim, Svensk-krim og norsk-krim, sier Alms.

Kulturstrøm

 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.