Nesbø-slakt i Sverige

Anmelderen i Svenska Dagbladet kaller Jo Nesbøs siste roman «kriminelt dårlig».

Jo Nesbø
Foto: Berit Roald / Scanpix

– Norrmannen Jo Nesbøs kriminalroman «Pansarhjärta» är kriminellt eländig, skriver anmelderen i storavisen Svenska Dagbladet. Han mener tydeligvis at Nesbøs siste krim («Panserhjerte» på norsk)er særdeles lite vellykket .

– Den inneholder de vanlige ingrediensene, et korrupt politikorps, en spekulativ mordgåte og en passe sjuskete helt, seriemordereksperten Harry Hole, skriver anmelder Magnus Eriksson videre, før han gjør det klart at Nesbøs mange musikkreferanser i teksten ikke fungerer. De virker som kokette blunk til innforståtte lesere, mener anmelderen.

Panserhjerte

Det norske omslaget til Jo Nesbøs 'Panserhjerte'.

Foto: Aschehoug

– Idiotisk intrige

Men aller verst er mordgåten, skriver Eriksson, den sadistiske volden virker bare sensasjonspreget og egnet til å plage leseren. På mine førtifem år som krimleser har jeg sjelden støtt på en så idiotisk intrige, avslutter han.

Middels i lokalaviser

Flere svenske lokalaviser har anmeldt Panserhjerte, og de er middels fornøyd.

– Är den bra? Ja, absolut. Den är välskriven och spännande men den hade kunnat kortas minst hundrafemtio sidor, mener Eskilstuna Kuriren.

Värmlands Folkblad syns Jo Nesbø går litt på tomgang, men mener samtidig at Harry Hole er den mest interessante detektiven i nordisk krim.

Fenger bloggere

Men flere svenske bloggere er fans av Nesbø.

– Jeg har grøsset både av skrekk og fryd mens jeg leste «Panserhjerte», skriver « Kulturkoftan ».

– En av de beste fra Nesbø hittil, mener « Snowflakes in rain ».

– Det er en skikkelig tett og innholdsrik historie Nesbø vever sammen, og jeg er mer enn fornøyd når jeg legger den fra meg, skriver Helene Alfvegren på Bokus .

I Danmark har avisa Politiken valgt å dele ut fem av seks mulige hjerter til «Panserhjerte».

Anmelderen skriver at «selv med sine riktig mange sider er «Panserhjerte» en søvndrepende spenningsroman, hvor sidene vender seg selv, mens leseren er på nysgerrighetsmaraton, før han legger til at Norge må være Skandinavias farligste land med hensyn til seriemordere - dersom man skal legge Nesbøs samlede skriverier til grunn.

NRK: - Spennende, men lang

NRKs anmelder mente at «Panserhjerte» i norsk original var spennende, men ikke helt realistisk. Dessuten var boken for lang, med sine over 600 sider. – Til og med velskrevet action og høy mord-rate kan bli nok, skrev Leif Ekle i 2009 .

Les også:

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK