NRK Meny
Normal

Nesbø skal gjenskrive Shakespeare

Jo Nesbø har fått i oppdrag å skrive sin egen versjon av «Macbeth» i forbindelse med Shakespeare-jubileum.

Jo Nesbø

Jo Nesbø skal skrive en krimhistorie basert på Shakespeares tragiske skuespill «Macbeth». Han har fått oppdraget av et britisk forlag i forbindelse med firehundreårsmarkeringen for den britiske forfatterens død i 2016.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den nyskrevne krimhistorien skal gis ut i 2016 i forbindelse med 400-årsmarkeringen for Willam Shakespeares død, melder BBC News.

– «Macbeth» ligger mitt hjerte nært fordi den omhandler emner jeg har hatt befatning med helt siden jeg begynte å skrive, sier Nesbø til BBC.

– Det er en maktthriller i en krim noir-setting om et mørkt og paranoid menneskesinn, legger han til.

Den blodige tragedien «Macbeth» ble skrevet i 1606. Det er Shakespeares korteste og et av hans mest populære skuespill.

– Frekk nok til å kalle teksten «Macbeth»

Forlaget Hogarth står bak prosjektet, der kjente forfattere skriver nye tekster basert på klassiske Shakespeare-verker.

– Jeg skal rett og slett se hva jeg synes jeg kan bruke i «Macbeth» og skrive min egen historie basert på det. Og ja, jeg er frekk nok til å kalle teksten min «Macbeth», sier Nesbø til BBC.

Andre forfattere som skal gjenskrive Shakespeare i forbindelse med jubileet er Margaret Atwood, Howard Jacobson, Anne Tyler og Jeanette Winterson.

Kulturstrøm

 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie
 • Anmeldelse: Minnesmerke 22.juli

  – Jeg kan godt forstå at det var viktig å få noe på plass nå; at de pårørende og overlevende og hele nasjonen trenger et sted å sørge, at de som er for unge til å ha sine egne minner fra 22. juli kan ha et sted å ta innover seg denne hendelsen. Men jeg må si jeg er inderlig glad for at dette er et midlertidig minnesmerke, skriver NRKs kunstanmelder.