Hopp til innhold

– Det er blitt færre sanger om jenter som kommer og går

Etter 20 års opphold er Jo Nesbø og Di Derre klar med nytt album.

COMEBACK: 20 år har gått siden Di Derres forrige plate. Nå forteller låtskriver Jo Nesbø om et modnere band. – Det er mer låter om levd liv, om drømmene som ikke ble noe av og om drømmene man fortsatt har i behold.

I 1998 ga Di Derre ut sitt fjerde album, «Slå meg på».

Deretter ble det stille fra bandet, som hadde dominert norskspråklige spillelister gjennom store deler av 90-tallet med låter som «Jenter» og «Rumba med Gunn».

I mellomtiden har låtskriver Jo Nesbø blitt krimforfatter med stor internasjonal suksess, og mens bandet har fortsatt å spille konserter med ujevne mellomrom, har det vært langt mellom nytt låtmateriale.

Jo Nesbø

LIKTE NAVNET: I Nesbøs tekstunivers har Høyenhall gått fra å være en T-banestasjon i Oslo til å være et lite sted på Nordvestlandet. – Jeg likte egentlig bare navnet så godt.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Oppkalt etter T-banestasjon

Nå, etter 20 års opphold, har Nesbø og de gjenværende bandmedlemmene samlet seg i studio igjen.

– Jeg satte meg ned for å skrive i høst og i vinter. Plutselig var det en «ketsjupflaskeeffekt», og vi hadde masse låter, forteller Nesbø.

Plata bærer navnet er «Høyenhall». Men låttekstene handler ikke om T-banestasjonen i Oslo.

– Jeg likte egentlig bare navnet så godt. Det er noe rytmisk og poetisk ved det som antyder noe mer.

I Nesbøs tekstunivers har «Høyenhall» i stedet blitt et lite sted på Vestlandet.

– Jeg hadde lyst å lage et lite sted i Norge, ett eller annet sted på Nordvestlandet, et sted folk reiser fra og som de etter hvert begynner å komme tilbake til. Et lite sted som tømmes for folk, men hvor minnene henger igjen, og hvor folk kommer tilbake, kanskje etter å ha fått knust drømmene sine her i Oslo, forteller Nesbø.

Molde / Sarpsborg 3-1

MISTET BROREN: Knut Nesbø var Jos bror og bandkamerat, og døde i 2013. Her spiller de to sammen med Di Derre i pausen under en Molde-hjemmekamp i 2011.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Mistet broren og bandkameraten

Bandet som nå har gått i studio, er ikke helt det samme som herjet Norsktoppen og VG-lista på 90-tallet. Gitarist Knut Nesbø, Jos bror, døde i 2013.

Nå er det Unni Wilhelmsen som har overtatt gitaren.

– Når jeg står på scenen og snur meg til venstre, der hvor jeg alltid så broren min, ser jeg nå Unni. Det passer fint, for hun og Knut kjente hverandre godt, forteller Nesbø.

– Knut var på mange måter hjertet og motoren i bandet. På 90-tallet, da jeg egentlig var lei av å turnere og spille og hadde lyst å gjøre nye ting, var det Knut som holdt bandet varmt. På 2000-tallet, da plateselskapet ville gi ut et samlealbum, var Knut på banen og lanserte ideen om at vi skulle reise rundt og spille igjen.

Det ble begynnelsen på en ny giv. Nå, 20 år etter forrige album, forteller Nesbø om et modnere og voksnere band.

– Det bærer vel preg av at vi er blitt eldre. Det er ikke så mange sanger om jenter som kommer og går. Det er vel mer låter om levd liv, om drømmene som ikke ble noe av og om drømmene man fortsatt har i behold.

Espen Lind

EKSPERTHJELP: Veteranen Espen Lind har produsert plata. – Det var en total match. Det var som å få et nytt bandmedlem, forteller Nesbø.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober