Hopp til innhold

– Det er blitt færre sanger om jenter som kommer og går

Etter 20 års opphold er Jo Nesbø og Di Derre klar med nytt album.

COMEBACK: 20 år har gått siden Di Derres forrige plate. Nå forteller låtskriver Jo Nesbø om et modnere band. – Det er mer låter om levd liv, om drømmene som ikke ble noe av og om drømmene man fortsatt har i behold.

I 1998 ga Di Derre ut sitt fjerde album, «Slå meg på».

Deretter ble det stille fra bandet, som hadde dominert norskspråklige spillelister gjennom store deler av 90-tallet med låter som «Jenter» og «Rumba med Gunn».

I mellomtiden har låtskriver Jo Nesbø blitt krimforfatter med stor internasjonal suksess, og mens bandet har fortsatt å spille konserter med ujevne mellomrom, har det vært langt mellom nytt låtmateriale.

Jo Nesbø

LIKTE NAVNET: I Nesbøs tekstunivers har Høyenhall gått fra å være en T-banestasjon i Oslo til å være et lite sted på Nordvestlandet. – Jeg likte egentlig bare navnet så godt.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Oppkalt etter T-banestasjon

Nå, etter 20 års opphold, har Nesbø og de gjenværende bandmedlemmene samlet seg i studio igjen.

– Jeg satte meg ned for å skrive i høst og i vinter. Plutselig var det en «ketsjupflaskeeffekt», og vi hadde masse låter, forteller Nesbø.

Plata bærer navnet er «Høyenhall». Men låttekstene handler ikke om T-banestasjonen i Oslo.

– Jeg likte egentlig bare navnet så godt. Det er noe rytmisk og poetisk ved det som antyder noe mer.

I Nesbøs tekstunivers har «Høyenhall» i stedet blitt et lite sted på Vestlandet.

– Jeg hadde lyst å lage et lite sted i Norge, ett eller annet sted på Nordvestlandet, et sted folk reiser fra og som de etter hvert begynner å komme tilbake til. Et lite sted som tømmes for folk, men hvor minnene henger igjen, og hvor folk kommer tilbake, kanskje etter å ha fått knust drømmene sine her i Oslo, forteller Nesbø.

Molde / Sarpsborg 3-1

MISTET BROREN: Knut Nesbø var Jos bror og bandkamerat, og døde i 2013. Her spiller de to sammen med Di Derre i pausen under en Molde-hjemmekamp i 2011.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Mistet broren og bandkameraten

Bandet som nå har gått i studio, er ikke helt det samme som herjet Norsktoppen og VG-lista på 90-tallet. Gitarist Knut Nesbø, Jos bror, døde i 2013.

Nå er det Unni Wilhelmsen som har overtatt gitaren.

– Når jeg står på scenen og snur meg til venstre, der hvor jeg alltid så broren min, ser jeg nå Unni. Det passer fint, for hun og Knut kjente hverandre godt, forteller Nesbø.

– Knut var på mange måter hjertet og motoren i bandet. På 90-tallet, da jeg egentlig var lei av å turnere og spille og hadde lyst å gjøre nye ting, var det Knut som holdt bandet varmt. På 2000-tallet, da plateselskapet ville gi ut et samlealbum, var Knut på banen og lanserte ideen om at vi skulle reise rundt og spille igjen.

Det ble begynnelsen på en ny giv. Nå, 20 år etter forrige album, forteller Nesbø om et modnere og voksnere band.

– Det bærer vel preg av at vi er blitt eldre. Det er ikke så mange sanger om jenter som kommer og går. Det er vel mer låter om levd liv, om drømmene som ikke ble noe av og om drømmene man fortsatt har i behold.

Espen Lind

EKSPERTHJELP: Veteranen Espen Lind har produsert plata. – Det var en total match. Det var som å få et nytt bandmedlem, forteller Nesbø.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Kulturstrøm

 • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

  Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

  Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

  – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

 • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

  I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

  Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

  Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

  – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

  Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.